Местни избори 2019: Георги Икономов, кандидат-кмет на ПП ГЕРБ: Банско и Добринище трябва да вървят ръка за ръка

В Добринище ще бъдат представени кандидатите на ГЕРБ за кметове на Банско и Добринище и кандидатите за общински съветници на партията. Кандидат-кмет за община Банско е Георги Икономов, който вече има два мандата зад гърба си, а номинацията за кмет на Добринище е за Петър Галчев. За политическата визия за развитието на Банско и в частност на Добринище, разговаряме в предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“ с кандидат-кмета Георги Икономов

 

Водещ: Господин Икономов, в конкуренция за кметския пост сте с още няколко кандидати. Прекрачват ли се допустимите граници или кампанията остава в рамките на политическата надпревара?

Георги Икономов: Прекрачват се, разбира се. И аз мисля, че всички бъдещи избори, каквито и да са те,  особено пък местни, все повече ще се прекрачва. Но тук обстановката е изключително нажежена, и тя беше такава още даже преди самата официална кампания. Просто някои от нашите опоненти са се взели наистина прекалено на сериозно, даже техните действия напомнят малко като на война. И аз като говоря с някои от тях, казвам – добре, в крайна сметка какво толкова, какви са тези напъни, не сме в такава ситуация, която да изисква чак такива действия. Викат – ами ние сме решили да се пробваме. Викам – как ще се пробвате, изборите не са нещо, в което трябва са се пробваш. В изборите трябва да си наясно, че ставаш за тази работа, че може да управляваш една община като Банско. Защото, колкото и лесно може би на някой да му изглежда отстрани, че се управлява община Банско, не е така.

Водещ: Работа, работа, работа – е вашият девиз.

Георги Икономов: Да. Прескачат се много такива граници, пресичат се много червени линии, които не би трябвало да се пресичат, с каквито и да е действия.

Водещ: Но пък избирателите станаха доста мъдри, така че лесно разпознават, когато се прекрачват границите на морала, на честната, на почтената битка.

Георги Икономов: Да. Защото в крайна сметка ние трябва да се борим с идеите, които имаме за развитието, с новите виждания, с грешките, които намираме в управлението на общината. А не да се навлиза в личните взаимоотношения, в семейния живот и т.н., което едва ли трябва да бъде водещо в такава една надпревара. Да, работата е основното.

Водещ: Научавате ли нови неща за проблемите на общината от срещите си през тези дни с избирателите, или по-скоро тези срещи са вашият ориентир как да подредите приоритетите си при евентуален следващ мандат?

Георги Икономов: Аз бих казал, че 90% от проблемите, които се поставят на тези срещи, аз ги знам. По-скоро на тези срещи за мен е важно хората да чуят какво решение предлагам на  тези проблеми. Защото все пак за 8 години на този пост като кмет, преди това народен представител, преди това председател на Общинския съвет, едва ли има нещо в Банско, което да не ми е ясно. Разбира се, поставят се някои нови проблеми, нововъзникнали, или пък някои нови виждания, но това винаги е било полезно за нас и винаги съм го използвал. И то не само на тези срещи сега преди изборите, но аз правя регулярни срещи с избирателите в течение на целия мандат. Ето, преди 7-8 месеца имах една поредица от срещи във всички квартали на града. Така че да, чувам мнения. Тези мнения в много от случаите са приложими, лесно изпълними. Ето, давам пример – искат да кажем „легнал полицай“ за ограничаване на скоростта на някоя улица. Не можем да се справим само със знаците, не можем да се справим само с полицията. Това е нещо, което в рамките на 2-3 дни се купува, монтира се на улицата и така се ограничава скоростта. Тоест има и такива по-фундаментални проблеми, които се поставят – тях ги знам. Но дребни такива, които са в подробности за някои от улиците, някои от кварталите, разбира се, че винаги се поставят и винаги могат да бъдат решени.

Водещ:  В губеща позиция ли е кандидат-кмет, който зад гърба си има вече един или повече мандати,  спрямо новите кандидати? Вероятно по-трудно може да обещае, знаейки как се случват нещата?

Георги Икономов: Напротив, аз не мисля, че е в губеща позиция. И винаги, когато ме питат защо се кандидатираш за трети мандат, казвам им – защото знам и мога, и се чувствам силен да допринеса още за доброто на община Банско. И това не го използвам като някакъв лозунг, ами точно така е – аз винаги съм считал, че човек трябва да е на едно място, да работи там, докато може с нещо да бъде полезен. Спре ли да се чувства полезен и креативен, по-скоро трябва да смени работата. Аз мисля, че има още какво да дам. И другото, което е сигурно в моята позиция – никой от опонентите ми не смее да каже, че това, което съм обещал, не съм го  изпълнил. Те знаят, че трудно обещавам нещо, но аз винаги внимавам какво ще обещая. Аз и моят екип внимаваме какво ще обещаем, не хвърляме празни обещания, защото това, което обещая, го изпълнявам. Може да не е в рамките на годината, защото знаете, че различни проекти зависят от финансиране, съгласувания по различните институции, може да се забави самата процедура, но това, което е казано, то е свършено. Така че аз съм в добрата позиция.

Водещ: Тази вечер Ви предстои среща с избиратели в Добринище. Ще бъде представен и кандидатът за кмет на града. Как ще представите визията за развитието на Добринище?

Георги Икономов: По-скоро ще оставя кандидата за кмет на Добринище да развие визията си за този град, защото това е избираем кандидат и хората трябва да чуят него и да си направят сметката как да го отличат от другия претендент.

Водещ: Но вие със сигурност трябва да му помагате в реализирането на идеите, които има.

Георги Икономов: Разбира се. Аз само казах, че той основно ще представи визията. А за мен визията за Добринище, чисто генерално Банско и Добринище трябва да вървят ръка за ръка. Те нямат различно развитие. Като започнем дори в областта на туризма, което е основното, и най-вече в летния туризъм, който все повече набира сила, и който ние все повече искаме да наложим като начин на туризъм в община Банско. Добринище е изключително подходящ за това нещо, като един много добър изходен пункт за Пирин, със своите минерални извори, минералните басейни, малките хотелчета, семейните хотели, прекрасните автентични механи и ресторанти. Така че ние трябва да работим с Добринище заедно в тази посока. Трябва да развием фестивали в Добринище през лятото – така, както направихме в Банско, защото това е изключително важно за Добринище през лятото. И, разбира се, аз не съм се отказал все още, и ако бизнесът все още държи, да продължим в посока на развитие на зимния туризъм, както в Банско, така и на ски зоната в Добринище. Винаги тези неща трябва да вървят успоредно. Оттам насетне, по отношение на инфраструктурата, те имат един проблем с един остарял довеждащ водопровод, чийто проект вече е почти на финала – изключително труден проект, защото минава през горски територии, минава през част от Национален парк „Пирин“ – знаете там колко е трудно със съгласувателните процедури. Но вече сме на финала, съгласувано е почти изцяло, финансирането донякъде е осигурено и предстои избор на изпълнител. Така че довеждащият водопровод, както винаги съм казвал, водата, особено за населените места, които са туристически центрове, трябва да бъде в изобилие. Още повече, че сме в планината.

Водещ: Познавате в детайли ситуацията в Добринище. Предполагам, че по същия начин и номинираният за кмет от партия ГЕРБ Петър Галчев също познава конкретиката на проблемите.

Георги Икономов: Абсолютно. Пепи Галчев е един млад мъж, чиито корени са си от Добринище, семейството му е от Добринище. Те имат един много здрав, устойчив и много успешен семеен бизнес. Винаги съм казвал, че това е примерът на семейния бизнес – имат една от най-известните механи в Добринище. Там работи цялото семейство – той, баща му, майка му, брат му, жена му – всички са като едно цяло един юмрук. Те помагат изключително много на хората в Добринище, познават ги, добър работодател са. И той наистина познава проблемите. Още повече, че той 4 години беше общински съветник в листата на ГЕРБ в Общински съвет през изминалия мандат. Един млад мъж, който на пръв поглед е много диалогичен, много разбран, много конструктивен, обаче в същото време, когато стане въпрос за защита на интересите на Добринище и на хората, е непоколебим. И те това ще го разберат в съвсем скоро време. А пък за мен това е изключително важно – да имам един деен млад човек, един бивш спортист, който, както казваме ние, да търчи и да гони задачите изцяло за Добринище, разбира се и за общината покрай Добринище.

Водещ: С какво от направеното до момента най-много се гордеете и какво не успяхте да довършите?

Георги Икономов: Сега преди да започнем разговора с вас, имах една предизборна среща. Хората ме подсещат – това е направено, онова е направено. Много се направи по инфраструктурата в града ни през първия мандат. За мен той беше един незабележим мандат – аз така го кръстих – „незабележим мандат“, защото всичко, което правехме, хората не го възприемаха. Направихме един изключително труден воден цикъл, с малко закъснение слава Богу той вече е минало, хората са забравили и сега виждат само асфалтираните, хубавите улици. Направихме общ устройствен план, който хората също на пръв поглед не го усещат, но пък е много важен за бъдещото правилно развитие на града ни. И след този труден първи мандат, вторият ми мандат беше за красивото и уютно Банско с хубавите улици. И тук ще кажа с какво най-много се гордея, дори да ставам банален. Това е една улица, която тръгваше до центъра на Банско, стига се до ски зоната, която не се правеше в продължение на повече от 60-70 години, една улица, която се казва „Гоце Делчев“, и ние успяхме през втория ми мандат – аз и моят екип, да направим една прекрасна улица – улица-парк, с която се гордее не само Банско, но може да се гордее цяла България. Така че инфраструктурата я направихме, но за мен беше много важно хората да ги накараме да се чувстват горди, че живеят в Банско. И то не само заради славното минало на Банско, заради неговите предци – Отец Паисий, Неофит Рилски и т.н., но те са горди, че сега живеят в един красив, чист, уютен, гостоприемен, един град с дух, един малък, но прекрасен планински гради. И се гордеят, че и хората – всички туристи, всички посетители, които идват, гости на града ни, остават възхитени, както от града, както от духа в него, така и от гостоприемството ни.

Водещ: Какво ще бъде важно за трети мандат?

Георги Икономов: За трети мандат аз в листата си, сега я отворихме, имаме няколко човека от гражданската квота, тоест няколко човека, които не са от ГЕРБ, но сме ги взели, защото те имат имидж и могат да помагат със своя професионализъм. За мен сега е важно  повече да се развие духовната сфера на обществения живот. Говоря за образование, говоря за спорт, говоря за култура – все важни неща. И това е нещо, което не успяхме да направим – да създадем качествен здравен продукт, здравна инфраструктура в Банско. Затова в листата ни е един много изтъкнат лекар – проф. Пандев, който ще помага в тази посока. Така че ще наблягаме на образованието, на културата и на здравеопазването. Разбира се, няма да изоставим инфраструктурата, защото градът ни трябва да става все по-красив и по-гостоприемен.

Водещ: Всички признават – Банско е успяло да се наложи през последните години като целогодишна туристическа дестинация, но така или иначе то носи емблемата на един от най-хубавите ни зимни курорти. Знаете болната тема на всички, които идват да карат ски в Банско, че доста трудности създава единственият кабинков лифт там. Има ли още надежда за втори?

Георги Икономов: Бих ви поправил – не един от най-хубавите, а най-хубавият курортен град. И то не само в България, но може би в цяла Югоизточна Европа. Защото нито в Сърбия, нито в Румъния, Македония, Гърция, Турция, ако щете, няма по-добър от нас. Даже ние се доближаваме до курортите, които са в Словения, много от курортите в Австрия и т.н. Но да, аз мисля, че има шанс. Наистина това е една сериозна болка за всички. И най-много ме боли, че нашите усилия, които положихме през последните години – аз, представителите на туристическия бранш, жителите на общината, знаете колко мероприятия имахме в тази посока, да изразим нашата подкрепа и нашето желание за изграждане на инфраструктура, просто не дадоха резултат. Надявам се туристическият бранш отново да зададе тази тема, защото все пак те трябва да са водещи. Аз винаги ще застана до тях. И оттук насетне трябва да се наложат няколко законодателни промени, те не са кой знае колко, не са и много сложни. И, ако има воля и правителството, и Народното събрание, това би могло да се случи.

Росица АНГЕЛОВА