Местни избори 2019 : Даниела Райчева, кандидат за кмет на район „Нови Искър“, ГЕРБ: Доизграждане на образователната инфраструктура е водещ приоритет

Снимка: "Фейсбук"

Даниела Райчева, кандидат на ГЕРБ за кмет на район „Нови Искър“ в интервю за утрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ за пътищата за положителна промяна на столичния район.

Водещ: Г-жо Райчева, защо решихте да се кандидатирате отново за този пост?

Даниела Райчева: Защото смятам, че трябва да продължим да надграждаме и да развиваме нашия район. За два мандата като кмет на район „Нови Искър“ считам, че положихме всички необходими усилия, за да подготвим качествени и добри проекти, да ги защитим, за получим необходимото финансиране, да ги реализираме. И най-важното – готови сме с нови други проекти, които трябва да продължим да реализираме, за да можем да доразвиваме нашия район.

Водещ: Предполагам, че тези нови проекти са част от положителната промяна на столичния район. Кажете ни повече за тях.

Даниела Райчева: Една част от проектите, които сме разработили и които са готови, са за доразвитие на образователната инфраструктура, за подобряване на нашите училища – саниране на сградите на училищата и подобряване на материалната база, проект за нова многофункционална спортна зала с отворен достъп, защото район „Нови Искър“ е един от най-спортните райони в цяла София. Смятам, че това е изключително важно – нашият район да има собствена зала, за да могат да се провеждат различни спортни шампионати и първенства, проекти за изграждане на нов парк в най-големия квартал „Курило“ на град Нови Искър, заедно с изцяло нова църква за квартала. И, разбира се, други проекти, които са насочени към физическото възпитание и спорта на нашите деца. Това са на всяко населено място да продължим да доизграждаме спортна площадка с отворен достъп, за да има къде нашите деца да спортуват, а не да бъдат вкъщи пред компютрите, на таблетите и телефоните.

Водещ: Предвиждат ли се нови детски градини и училища, има ли нужда от тях?

Даниела Райчева: Към настоящия момент според мен няма нужда за построяване на нови училища и на детски градини. За разширяване на училищата – да. За последните 8 години в район „Нови Искър“ сме построили две изцяло нови детски градини с допълнително 4 отворени групи. До края на годината ще бъде готова тази, която е в квартал „Курило“, която считам, че ще бъде не само най-новата, най-модерната в район „Нови Искър“, но и на територията на цяла София. Ще отговаря на абсолютно всички изисквания. Така че родителите да бъдат спокойни, че децата им са в добра среда и грижата за тях ще бъде по най-добрия начин. Защо казвам най-добра детска градина? Тази в „Курило“ преди да започнем да я строим, дечицата ходеха в едни сгради от стари етернитови плоскости, малки бараки с неподходящи условия за нашите деца. И аз се радвам, че успяхме да защитим този проект, да осигурим финансиране. В момента една от най-новите и модерни сгради на детски градини ще отвори врати в нашия прекрасен район.

Водещ: Една нова спортна зала ще е достатъчна ли да удовлетвори най-спортният район?

Даниела Райчева: Една спортна зала би обединила различни спортни инициативи на едно място. От район „Нови Искър“ са излезли имената на големи спортни звезди и аз се гордея с това. Само през последните години сме изградили 10 изцяло чисто нови спортни многофункционални площадки, фитнеси на открито. И тази посока и приоритет продължават и в бъдеще. Но, за да можем през зимата да съберем на едно място провеждането на спортни първенства и шампионати, ни е необходимо изграждането на спортна зала. И считам, че с нейното построяване и отварянето на врати ще успеем да доразвием спорта в нашия район.

Водещ: Споменахте за амбицията за провеждането на шампионати и първенства. За какви спортове става дума?

Даниела Райчева: За различни. Като се започне от волейбол, карате, тенис на корт, бадминтон – различните видове спорт, които биха могли да намерят приложение в тази спортна зала. Разбира се и художествена гимнастика. Аз се радвам, че може би от около година или две нашият район обхвана и по-малките прекрасни наши деца, момичета, с художествена гимнастика. Те се явяват на различни състезания в България и извън България, печелят златни медали. Така че също и този спорт ще намери приложение в нашата зала.

Водещ: Да се насочим в друга посока, какво и как може да се оптимизира в административната работа с гражданите? Къде виждате възможност за по-голяма ефективност?

Даниела Райчева: Първата и най-важната стъпка за нас за оптимизиране на административната работа е да имаме изцяло нова сграда за администрацията. За съжаление през последните години районната администрация беше настанена в сграда, която е частна собственост. Имаме готов проект и през следващия мандат най-важната задача е да осигурим финансиране, за да може администрацията да бъде в своя собствена сграда, като съберем заедно данъчната служба, социални дейности, Столичен инспекторат. Това е важно, за да не караме хората да правят обиколки в района, за да си свършат услугите, които имат нужда от общината. В момента данъчното е в съседен квартал. Първата стъпка за нас и най-важната е сграда на администрацията, в която всички административни служби да бъдат на едно място. Второто, да оптимизираме административните услуги и да надградим това, което в момента сме го направили – повече административни електронни услуги за гражданите. През изминалия мандат успяхме да свържем електронната система Акстър с кметството. Район „Нови Искър“ е специфичен с това, че има 12 населени места, които са отделени от административния център. С изграждането на система Акстър и пускането й в тези села, хората директно ще могат да заявяват нужната им административна услуга на място. Така че за нас най-важното е да надградим и да допълним тези административни услуги.

Водещ: Като част от добрата координация е как работите и как предвиждате да работите с кметовете на тези населени места?

Даниела Райчева: С диалог, отговорност и разбирателство. Аз съм кметът, който добре работи с кметовете от населените места. Разбира се, когато човек има добро желание, иска да постига добри резултати за своето населено място. Всеки един кмет, настоящ и бъдещ, когато има идея, добър проект, аз винаги ще го подкрепя. Най-важното е той да бъде след това достатъчно ентусиазиран, отговорен, да гони задачите, за да можем заедно да изпълним проекта. Хората, които работят, винаги ги подкрепям и заедно изпълняваме добрите проекти.

Водещ: В тези 12 населени места има доста паметници на културата, пет от тях са с национално значение. Каква е вашата визия за развитието на туризма в района?

Даниела Райчева: През последните години с редица събития, които организираме, аз смятам, че доста успяхме да популяризираме район „Нови Искър“ като една добра дестинация за спорт и туризъм. Имаме прекрасна локация – в подножието на Стара планина, само трябва да доразвием екопътеките. Хората от София в събота и неделя идват в нашите населени места, паркират в центъра на селото и тръгват пеша да се разходят из гората. В тази насока мислим да доразвием нашите пътеки. Един от паметниците на културата е Подгумерският манастир, за който планираме, заедно с митрополията, да търсим средства, за да може той да бъде възстановен като културен паметник, за да привлича все повече хора, които да идват тук на място и да посещават нашия район. Курилският манастир, който също е паметник на културата и е един от най-старите манастири на територията на нашия район, миналата година със съдействието на кмета на София госпожа Фандъкова, се осигуриха средства за възстановяване на стенописите. В събота, денят на Свети Иван Рилски бях изключително приятно изненадана от хората, които бяха дошли да го посетят. Не само жители на нашия район, а и хора от София, които идват тук за празника и на туризъм, ми казаха: „радваме се, че работите, че инвестирате и че променяте облика на тези места, за да можем и ние да идваме и да се наслаждаваме на тяхното развитие и промяна“. И аз смятам, че това е бъдещето – да можем всички заедно – митрополия, районна администрация, хората, да гледаме напред, да надграждаме и да развиваме. Защото всичко, което правим е за нашите деца, за нашето бъдеще. А Нови Искър има прекрасни условия да продължава да се развива. Прекрасна природа, южният склон на Стара планина, през целия ден е огрят от слънце. Наистина има много предпоставки, поради които трябва да продължи да се развива районът.

Водещ: Госпожо Райчева, можете да се обърнете към нашите слушатели.

Даниела Райчева: Какво бих им казала? Най-вече да бъдат здрави, да бъдем добри хора, да си помагаме и да се подкрепяме, защото само когато сме заедно, можем да продължаваме напред и да развиваме нашия прекрасен район „Нови Искър“.

Елеонора ЧОЛАКОВА