Местни избори 2019: Десислава Йонкова, ОИК: Община Велико Търново е осигурила транспорт в изборния ден за хората с увредено зрение или със затруднения в придвижването

Снимка: АФП

Велико Търново. Община Велико Търново е осигурила транспорт в изборния ден за хората с увредено зрение или със затруднения в придвижването. Това съобщи в интервю за Радио „Фокус“-Велико Търново председателят на ОИК-Велико Търново Десислава Йонкова. Тя уточни, че лицата, които имат увредено зрение или затруднение в придвижването могат да се свържат с общинската администрация на телефон 062/619 119 като в рамките на целия изборен ден могат да искат оказване на помощ, за да се придвижат до изборното помещение.

„За целта е осигурен автобус, който е снабден с платформа и място за поставяне на инвалидна количка. При секциите, които са на повече от един етаж, имаме решение, което гласи, че на първия етаж трябва да има секция, която да е подходяща за тези лица, които споменах. Това са Секция 25 в ДГ „Ивайло“, Секция 28 в ОУ „Петко Р. Славейков“, Секция 60 в СУ ,,Г. Живков“, Секция 75 в СУ ,,Вела Благоева“, Секция 95 в ДГ ,,Пламъче“ – гр. Дебелец и Секция 106 в ОУ ,,Хр. Смирненски“- с. Самоводене.  Пред всички тези секции ще бъдат поставени обозначителни знаци, които са посочени в решение на ЦИК. Отделно от това всички тези гласоподаватели могат да отидат в секция по техен избор, която смятат, че е по-удобна, в по-голяма близост или в по-достъпна среда. В този случай те ще бъдат дописани в избирателния списък и ще попълнят декларация, че не са гласували и няма да гласуват на друго място“, поясни Десислава Йонкова.

Доколкото съществува уседналост на гласоподавателите от 6 месеца преди изборния ден, е важно да се знае, че ученици и студенти, които са имали възможност да гласуват на предишни избори, сега не могат да го направят. „Те могат да гласуват само ако техният постоянен адрес отговаря на град Велико Търново или на населените места извън общинския център. Всички гласоподаватели, които са имали настоящ адрес в общината и са поискали да гласуват по него, ще бъдат вписани в избирателните списъци, ако са се записали до 12 октомври“, каза председателят на ОИК-Велико Търново.

Десислава Йонкова уточни, че след получаване на материалите, тяхното транспортиране до СИК и подреждане, всички секции се взимат под охрана като находящите се материали ще бъдат под охрана до идването в ОИК за отчитане на резултатите.

Рени АТАНАСОВА