Местни избори 2019: Доц. Даниел Смилов, политолог: Местните избори ще имат ефект върху националната политика

Политологът доц. Даниел Смилов в интервю за предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Доц. Смилов, каква е оценката Ви за предизборната кампания, на която сме свидетели? Има ли нещо необичайно в нея?

Даниел Смилов: Не бих казал, че има нещо свръхнеобичайно. Бих откроил два елемента, които са малко по-особени. Имахме дотук два скандала – един в началото с арх. Борислав Игнатов, опит той да бъде очернен. Този опит беше толкова грозен, че в някакъв смисъл отврати почти всички, и затова като че ли след това имаше затишие по отношение на скандалите, докато се стигна до сблъсъка между Волен Сидеров, Джамбазки, поведението на Сидеров в „Референдум“. Това беше втората поанта в инструментализацията на политическия скандал. Ако изключим тези два пика, останалата част от кампанията като че ли тече по-рутинно. Но вторият елемент ми се струва по-важен в тази кампания, и тя е, че тя съвпада с избирането на главен прокурор. Доста от нещата, които се случват всъщност са ориентирани не само към избиране на кметове, а и към кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Да речем раздухването на скандала около Джок Полфриймани,  неговото предсрочно освобождаване от българския съд, може да бъде четено в тази посока.

Водещ: Всъщност не са ли всички тези теми, за които сега говорите, един втори план на предизборната кампания, на една или друга политическа сила?

Даниел Смилов: Да, това е втори план, но този план е важен. В политиката нещата винаги се наслагват, никога няма чисто послание, защото има и различни интереси, различни цели, които се преследват. В този смисъл, не е нещо свърхнеобичайно, но за да разберем какво се случва в тази кампания, трябва да знаем и кои са вторите планове.

Водещ: Очаква се в много от градовете, вкл. и в столицата да има балотаж. Това означава ли, че свидетели на същинската предизборна кампания ще станем в седмицата между изборите и балотажа?

Даниел Смилов: Да, ще има, поне това показват данните, балотажи във важни градове. Големият политически въпрос на тези местни избори е доколко ГЕРБ ще успее да удържи големите градове. На предните избори ГЕРБ бяха много успешни, опозицията срещу тях беше твърде разпокъсана, ТЕРБ беше много по-голяма партия от останалите и взеха големите областни градове. Сега, това няма как, дори и теоретично да се повтори, но да речем загуба в ключови градове като столицата, разбира се, Пловдив и някои други места биха били силно послание, че ролята и по-скоро позиционирането на ГЕРБ отслабва. Сега, разбира се, ключови от тази гледна точка ще бъдат изборите в София, и неслучайно те концентрират голяма част и от общественото внимание.

Водещ: Да припомним, че след вторият тур на местните избори през 2015 г. ГЕРБ печели 22 от 28 областни центрове. Силно представяне, но няма да успее да го задържи, така ви разбрах?

Даниел Смилов: Да, мисля, че просто няма как да повторят този резултат. Той беше постигнат в особена ситуация. Днес ситуацията е по-различна. ГЕРБ така или иначе са в по-слаба позиция. Но, да речем пък, ако удържат София, ако Йорданка Фандъкова успее да извоюва нов мандат, това би било стабилизиращо по отношение на национална власт. В този смисъл няма как местните избори да не ги счетем и от гледна точка на национална политика.

Водещ: ГЕРБ не подкрепи досегашните си кметове в Русе, Добрич, Пловдив, Хасково, Ямбол. Това с положителен или с отрицателен знак ли ще се окаже в крайна сметка?

Даниел Смилов: Предстои да видим. Сега, факт е, че подкрепата за нови хора, е оценка, че нещо в мандата на техните кандидати не се е случило както трябва. Дали хората ще припознаят новите кандидати, дали ще оттеглят доверието си от ГЕРБ, е едно от нещата, които трябва да следим. Мисля, че ще получим различни отговори на този въпрос в градовете, които споменахте. Едва ли ще има един общ отговор за всички.

Водещ: Премиерът каза, че е оставил кметовете сами да редят общинските листи, сами да водят кампанията си. Това обаче не е ли опит да се свали отговорността при евентуална загуба?

Даниел Смилов: Това е традиционна игра. Сега, както и вие казахте, може би е опит да се свали отговорността при евентуална загуба. Виждаме я при Борисов, виждаме нещо подобно и в БСП при Корнелия Нинова, те играят в така да се каже в София не с чисто свой кандидат, макар че всички се досещат, че голямата политическа подкрепа за Мая Манолова идва от БСП. Това са традиционни стратегии. Не виждам в тях нещо кой знае колко особено в тази кампания. ГЕРБ е доста централизирана партия, и дори след оттеглянето на Цветанов тя пак остава такава. Така че аз не мисля, че техните кандидати за кметове имат кой знае каква огромна автономия да определят всичко. Разбира се, когато става дума за мажоритарни избори, все пак личността е важна и тя трябва да има възможност да определи отчасти своя екип, което не означава, че партията не играе роля в този процес.

Водещ: Задава ли се нов съществен играч с учредяването на партията „Няма такава държава“?

Даниел Смилов: Поне това, което социолозите дават, е значима подкрепа за една партия на Слави Трифонов. Това, което става като нейна регистрация, е малко странно от гледна точка на една изчистена политическа логика, защото когато се основава политическа партия, все пак се правят ясни заявки, с възможно най-голяма публичност, слагат се акценти върху политическите приоритети на тази формация. Ние засега нямаме нищо от това налице. Можем само да спекулираме, да гадаем в каква посока би тръгнал Слави Трифонов. Може би две са интерпретациите за едно такова поведение: едното е да се цели максимален ефект, да речем тази формация да застане зад един или друг кандидат по време на балотажа в София, в някой от големите градове. Другото е просто някак си да се цели дългосрочен ефект, да се регистрира партия за евентуални следващи избори, но тогава пак стои въпросът защо точно сега се регистрира. Така че наистина това са моите по-скоро разсъждения на глас за тази нова формация. Предстои да видим тя по какъв път ще тръгне.

Водещ: Има ли аналог на тази партия от най-новата ни история?

Даниел Смилов: Има множество аналози. За мен това са такива политически субекти, които са хибрид между партия и медия. В България сме имали няколко такива – да речем формацията на Бареков беше един такъв хибрид между партия и определена телевизия. Разбира се, „Атака“ и НФСБ са друг пример за такъв тип феномени, хибридност между партия и медия. Това не е български патент. Да речем, дори президентът Тръмп може да бъде четен в този ключ като хибриден феномен между медиите и политиката, да не говорим за фигури като Зеленски в Украйна, които са още по-ясна изява на този феномен. В този смисъл не е нещо уникално. Сега, големият въпрос за тази формация, дали тя ще се примири в български контекст с ролята на тези партии-хибриди между медии и  политически субекти, по-скоро като подпомагащи определени коалиции, като формиращи някакви по-странни мнозинства. Слави Трифонов е човек с по-големи амбиции. Едва ли това би удовлетворявало, но поне засега такъв тип партии в български контекст са играли по-скоро маргинална роля.

Водещ: Да очакваме ли след местните избори някакво драстично разместване на политическите пластове у нас?

Даниел Смилов: Аз загатнах, че тези избори ще имат ефект върху националната политика. Ако наистина ГЕРБ загуби столицата или няколко ключови град, това би било послание, че те са в отслабваща позиция. Това би породило напрежение в така или иначе сложната коалиция. Това е коалиция, която разчита на негласното, но доста явна подкрепа на ДПС. ДПС може да реши да подбере други партньори, както го е правило и в предишни управления. В този смисъл тези процеси спокойно могат да се задействат. Има доста неформални уговорки, на които се крепи управляващата коалиция, части от тях засягат бизнеси, това също ще подлежи на предоговаряне. В този смисъл един лош резултат за управляващата партия неминуемо би имал дестабилизиращ ефект върху управлението и би отворил възможност за предсрочни избори. И обратното – логиката е същата, която описах.

Водещ: А как точно ще се стигне до евентуални предсрочни избори – чрез подаване на оставка от страна на правителството или?

Даниел Смилов: Говорим за хипотеза. Просто тук описах натрупването на напрежения, които могат да доведат до това. Какъв ще е конкретният сценарий – вече наистина човек трябва да има много гадателски способности, особено сега. За съжаление българската политика през последните години доста пъти ни е изненадвала и нивото на предвидимост не е голямо.

Росица АНГЕЛОВА