Местни избори 2019: Ева Митова, ГЕРБ: Наша цел ще бъде да задържим младите хора и да ги накараме да се чувстват комфортно

Ева Митова кандидат на ГЕРБ за кмет на столичния район „Подуяне“ в интервю за сутрешния блок <b>„Добро утро, България“</b> на <b> Радио „Фокус“</b>

Водещ: Госпожо Митова, да започнем с реализираните проекти в район „Подуяне“.

Ева Митова: Реализираните проекти в района наистина са много. Те са инфраструктурни, като се започне от ремонта на  „Владимир Вазов“, ул. „Резбарска“, „Ботевградско шосе“, премине се през образователната инфраструктура, която е изцяло подменена – от 13 детски градини, можем да се похвалим, че 10 от тях вече са санирани и енергийно ефективни. Също така през целия период, в който аз съм кмет, се случиха много добри неща, като 80 нови детски площадки, площи между блоковете, които са облагородени, премахнахме около 400 незаконни гаража и много работа по вътрешноквартални улици и тротоари, както и дострояването на физкултурния салон на 199-то училище. Същевременно работим и по много социални проекти, като обслужваме хора, които имат нужда от лични асистенти, обществена трапезария и много други задачи, които са ежедневни, по-малки или по-големи задачи.

Водещ: Хората стават все по-взискателни. Какво е заложено в програмата, ако бъдете избрана отново за кмет? Ще надградите започнатото или ще поемете в друга посока?

Ева Митова: Не само ще завършим започнатото, но и всичко, което постигнахме, ни дава самочувствие, че можем да продължим с развитието на района. Най-големите задачи, по които ще работим, е продължаването на трети метродиаметър в посока „Левски“, както и довършването на Източната тангента. Имаме много амбициозни планове за изграждане на многофункционална спортна зала и нов културен център в района, защото от това има дефицит.

Водещ: Какво бихте определили като приоритети във вашата работа досега и в бъдеще?

Ева Митова: Приоритетът в моята работа е да успея да чувам и разбирам хората. И извън асфалта и строителните дейности, да не губя реална представа от какво имат нужда хората в района.

Водещ: Познавате отблизо дейността на общинската администрация. Как може тя да се оптимизира? Виждате ли и в тази насока някаква нужда от промяна и предвиждате ли?

Ева Митова: Промените се случват непрекъснато, както в облекчаването на административното обслужване на хората, така и в улесняването достъпа до услуги. В това отношение има още какво да се работи. Оптимизацията за мен означава всеки да бъде на мястото си и да върши работата, за която е определен.

Водещ: Вие казахте, че чувате и разбирате хората. Реално и действията ви са в тази посока. Прави впечатление, че много близо работите с гражданите. Нова детска площадка, е по проект на бащи от квартала.

Ева Митова: Точно така.

Водещ: Какво предвиждате още „близо до хората“?

Ева Митова: В момента съм в период, в който се срещам с много млади хора. Това, което отчитам, че трябва да направим и да бъде акцент в работата ни, е грижа за тийнейджърите. Защото ние направихме много за малките деца и е време да дадем възможност на тези млади хора да изразходват енергията си по подходящ начин – със спортни игрища, с фитнеси на открито, със занимания по проекти, които работим, като „Програмирай бъдещето“, курсове за оказване на първа помощ – проекти, които се оказаха много успешни и увличат децата.

Водещ: Каква е ролята на младите?

Ева Митова: Огромна. Ние сме район с много деца и с много млади хора. Така че контактът с тях, обратната връзка, която дават те, е особено важна, за да успеем да ги задържим и да ги накараме да се чувстват комфортно в квартала си, в блока си, в междублоковото пространство.

Водещ: Вие казахте, че са санирани 10 детски градини, а общо са 13. Предстои ли да бъдат санирани и останалите?

Ева Митова: Да, предстои. А също така можем да се похвалим и с едно училище, което санирахме със средства на доверителния екофонд – 44-то училище. Продължаваме работа по инфраструктурата на училища и детски градини целенасочено. Това е постоянна работа, упорита, и тя дава резултати.

Водещ: Госпожо Митова, какво бихте казали на гласоподавателите, какво им обещавате?

Ева Митова: Аз им обещавам, че ще работя по начина, по който съм го правила до момента. Моята работа е на показ. И това, което бих ги посъветвала по някакъв начин, то е да видят това, което се извършва в района и да преценят на кого да дадат своето доверие.

Елеонора ЧОЛАКОВА