Местни избори 2019: Евгения Тренчева, кандидат за общински съветник от ГЕРБ – Банско: Георги Икономов успя да превърне Банско в целогодишна туристическа дестинация

Евгения Тренчева, кандидат за общински съветник от ГЕРБ -Банско, в интервю за предаването „Добър ден“ на Радио „Фокус“

Водещ: Досегашният кмет на Банско Георги Икономов, който управлява общината през последните 8 години, отново ще очаква подкрепата на гражданите на предстоящите местни избори. Кандидат за общински съветник от листата на ГЕРБ в Банско е Евгения Тренчева, която също вече е била част от местното самоуправление на общината в предишния Общински съвет. За постигнатото и за новите амбиции ще говорим в следващите минути.

Госпожо Тренчева, вие сте директор на основно училище в Банско.

Евгения Тренчева: На начално училище „Свети Паисий“, да.

Водещ: Какво ви мотивира да участвате и в политическия живот на общината?

Евгения Тренчева: През последните 8 години аз съм общински съветник от квотата на ПП ГЕРБ. Мотивира ме това, че не само аз като гражданин, а всички мои приятели, близки, всичко онези, които идват в Банско, виждат какво се случва с нашия град през тези 8 години, от както начело на града стои господин Георги Икономов – един изключително ерудиран, амбициозен, мотивиран човек, който стои здраво на мястото, знае какво прави и как да го прави.

Водещ: По-лесно ли е да се убедят хората да се доверят на даден кандидат за кмет или за общински съветник, когато зад гърба му вече има мандат, или напротив, тогава става по-трудно?

Евгения Тренчева: Аз и моите колеги, които сме в листата на ПП ГЕРБ, излизаме с открито лице пред хората, защото това, което сме направили през тези години, е видимо. Защото ние винаги сме близо до проблемите на хората, стремим се максимално да ги решим, даваме всичко от себе си в името и за благото на нашия град Банско.

Водещ: Кои са основните неща за последните 8 години, в които вие  сте част от екипа на кмета Георги Икономов, които смятате, че няма как да останат незабелязани и от жителите, и от гостите на Банско?

Евгения Тренчева: Първо, това е проектът за водния цикъл през първия мандат на нашия кмет. Това беше един изключително голям проект, труден за изпълнение, но всички сега виждаме, че той е един успешен проект. Вторият мандат на господин Икономов беше мандатът на красивите неща, които се случват в Банско. Всеки, който идва в нашия град, с удоволствие се разхожда по двете емблематични улици – улица „Гоце Делчев“ и улица „Пирин“. Целият град е превърнат в един невероятен цветен оазис, който привлича всеки, който идва в нашия град. Не мога да не спомена, че през изминалия мандат господин Икономов положи много грижи и отдели изключително внимание на образованието в града. В момента училището, начело на което стоя, много хора го определят като музей на образованието. Защото фасадата е невероятна, покривът на училището е изцяло подменен, 275 деца всяка сутрин отварят училището със самочувствието, че действително те влизат в едно възрожденско училище, в което има невероятен дух. И не само това училище. Всички училища на територията на общината са обновени, модернизирани, с интерактивни класни стаи, с реновирани физкултурни дворове на училищата, а също така и с нови физкултурни салони в средно училище „Неофит Рилски“ и в Професионалната гимназия по електроника и електротехника.

Водещ: Немалко градове изпитват проблем с местата за детски градини. За вашия град това проблем ли е?

Евгения Тренчева: Да, проблем е, защото Банско се оказва едно предпочитано място за живеене на хора, които не са само от града, но и трайно се настаняват от други населени места. Нашият кмет и за това е помислил, защото в момента е на последен етап построяването на нова детска градина, която да отговори на нуждите на нарастващия брой деца в града.

Водещ: Спомням си, госпожо Тренчева, че преди години коритото на река Глазне създаваше проблеми при по-обилни дъждове. Остава ли все още тази потенциална заплаха за града при по-обилни дъждове и снеготопене?

Евгения Тренчева: Отдавна вече това не е проблем в нашия град. Защото е направена корекция на реката, има добре изградена стена, която е реновирана изцяло. И последната наша придобивка – това е новият мост, който е едно бижу на реката. Всичко, което се прави в Банско, се прави да бъде красиво, да бъде естетически издържано. И това се забелязва не само от гражданите, които живеят в Банско, но и от гостите. В Банско има постоянно хора. Дори и сега, излизайки навън при това хубаво време, покрай нашето училище, което се намира в центъра на града, е пълно с туристи. Така че нашият кмет успя да превърне нашия град в целогодишна туристическа дестинация.

Водещ: На фона на добре уредения град, добре развиващия се туризъм, какви са амбициите оттук нататък?

Да продължим да работим в името и за благото на гражданите на община Банско, със същия ентусиазъм, целеустремено, за да направим Банско още по-хубаво, цветно и красиво, така че жителите на Банско да бъдат спокойни, да бъдат усмихнати, да вярват в добрите неща, които се случват.

Водещ: Често пъти общинските центрове са доста по-облагодетелствани в сравнение със селата. Успява ли Банско да направи достатъчно и за прилежащите селища?

Евгения Тренчева: Това е положителното и силата на нашия кмет. Защото той постави на равна позиция не само общинския център, но и град Добринище и прилежащите села. Ако отидете в селата, които се намират на територията на община Банско, ще видите отново красота, цветни градини, доволни и щастливи хора. А град Добринище се превръща в един невероятен курорт, който не само през зимата, през лятото е пълно с туристи, които се наслаждават на фестивалите, които се провеждат в града, на невероятния парк, който е направен там, на прекрасната кухня, която предлагат механите, и не на последно място, на минералната вода, която блика там.

Водещ: Какво най-често казвате на избирателите си през този месец за предизборна кампания? Остават броени дни до финала.

Евгения Тренчева: Ние като общинска листа, водени от господин Георги Икономов, си обещахме да водим една позитивна кампания. Ние има какво да покажем на хората, те го виждат. Единственото нещо, което аз винаги им казвам, е вярвайте ни. Ние знаем как да постигаме.

Водещ: Имате възможност и сега да кажете как би ви се искало те да гласуват.

Евгения Тренчева: Призовавам всички хора отново трезво да помислят и да решат, че на 27 октомври правилната бюлетина е 43.

Росица АНГЕЛОВА