Местни избори 2019: Социологът Евелина Славкова: Ситуацията сега е много по-различна от изборите през 2015 година и „синята карта“ на Цветан Цветанов

 

Социологът Евелина Славкова в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Г-жо Славкова, към днешна дата отчитате ли промяна в иначе категоричните леви или десни позиционирания на избирателите най-вече в големите градове?

Евелина Славкова: Изследователски център „Тренд“ проведе множество проучвания в цялата страна. Разбира се, те са за частни клиенти и не са публични, защото е некоректно да се публикуват данни, поръчани от някой кандидат когато самата Агенция не е финансирала. Така че не мога да говоря в конкретни проценти, но мога да говоря за определени тенденции. Разбира се, когато говорим за местни избори всякакви изненади могат да се очакват, защото освен чисто тези национални статистики, има и много местни специфики. Местни политически формации, местни бизнес лобита, които също оказват своето влияние в по-малките и не толкова малки градове, и това трябва да се има предвид. По отношение на общата картина, това, което наблюдаваме, е, че и ГЕРБ, и БСП са в кондиция. По-скоро в големите градове виждаме в София, Пловдив, Варна по един или друг начин се усеща, че електоратите са мобилизирани. Така че какви ще бъдат резултатите – ясно е, че ще има градове, които ще завършат на първи тур, градове, които ще бъдат на втори тур. Има една специфична ситуация, тъй като непрекъснато се прави сравнение с 2015 година с т.нар. „синя карта“ на Цветан Цветанов в нощта на изборите. В момента възможността ГЕРБ да претърпят загуба в някой областен град, някой областен град да бъде взет от страна на БСП, е по-голяма, защото ситуацията през 2015 година беше коренно различен контекст. Нека да припомним, че БСП нямат нито един областен град в момента. Ситуацията тогава беше много различна,  да си припомним правителството на Орешарски, падането на КТБ и т.н., ситуация, която беше отслабила до n- степен БСП. Сега ситуацията е малко по-различна. Малко остава до момента за интерпретации след изборите, кой загуби, кой спечели. Тогава ще дойдат и сравненията с 2015 година, в контекста и на излизането на Цветан Цветанов от ГЕРБ.

Водещ: Преди месеци пък гадаехме по резултатите след европейските избори за тези на местните. Има ли някои политически сили, които успешно уловиха инерцията от евровота, използвайки я сега, въпреки разбира се коренната разлика в спецификите на тези избори?

Евелина Славкова: Да, правилно отбелязвате, че говорим за различни специфики на изборите. Все пак местните избори са от тези избори, които по един или друг начин мобилизират много повече хора да отидат до урните и да гласуват, докато при евроизборите видяхме една ниска мобилизация. По отношение на тенденции, някак си много бързо политическите формации се съсредоточиха върху местния вот, без по един или друг начин да капитализират своя успех. Като тук визирам по-скоро малките политически формации, които успяха да намерят представителство в Европейския парламент, в лицето на „Демократична България“ най-вече. Това беше капитал, който по мои наблюдения на ситуацията те по един или друг начин не използваха, а по-скоро наблюдаваме вместо обединение – разединение отново при тях. Няма как, разбира се да се правят някакви сериозни сравнения и някакви сериозни паралели по отношение на ситуацията на евроизборите и по отношение на ситуацията на местните избори, просто защото европейските избори са по един или друг начин по-безинтересни на хората. Даже крайно по-безинтересни, докато при местните избори има много специфики, които дават своето отражение по места над резултатите и в Общинските съвети, съответно и на избора на кмет.

Водещ: Имайки предвид сравнително спокойната обстановка в много отношения, по време на кампанията чувате ли от някъде крайно популистки и нереално звучащи обещания и визии? Ако има такива, те как се възприемат вече през 2019 година на местните избори?

Евелина Славкова: Аз смятам, че в последните години все по-рядко чуваме такива и все по-лошо се възприемат такъв тип послания. Това си личи най-вече през изборите. Какво имам предвид? Забележете, че политически формации, като партията на Николай Бареков „България без цензура“, „Воля“ по един или друг начин  – това са политически формации, които носеха доста силен заряд с доста сериозни очаквания. Спомняме си обещанията тогава, част от които още чуваме. Това са неща, които по един или друг начин се очакваха, че ще имат сериозна обществена подкрепа, само че едва успяваха да прескочат бариерата. Тук говоря по-скоро за „Воля“. Видно е, че тези популистки послания имат своето отражение върху определен процент електорат. Тук можем да припомним и ситуациите около „Атака“, провокациите от страна на „Атака“ по време на тази кампания, която не е насочена да отврати хората, тя е насочена просто към няколко процента от българското общество, на които Волен Сидеров говори. Но тези неща имат все по-малко отражение. Все по-трудно хората, особено в по-големите населени места, се връзват на такъв тип обещания. Най-малкото, защото българинът вече преживя няколко такива ситуации на големи обещания от политици, разочарованието беше голямо. Поради тази причина вече има някаква доза реализъм и песимизъм по отношение на обещанията.

Водещ: Безспорно сред градовете с най-интересни очаквания за изборите остава столицата. Това може би умишлено или не фокусиране на социологията над двете дами, основни претендентки, повлиява ли на обществените нагласи?

Евелина Славкова: Това е изключително интересен въпрос и благодаря за което. Социологията има своето влияние и своята тежест безспорно, но не е така, както очакват хората очакват. Позициите не се разместват толкова лесно. За съжаление има и недобросъвестни колеги, които извеждат определени проценти умишлено за някого. Разбира се, хората са конформисти, винаги тръгват към победителя и са по-склонни да гласуват за този, който е начело, но не означава, че през инструментите на социологията и през такъв тип социологически проучвания могат да се разместят до такава степен пластовете, че да създадат коренно различна политическа ситуация с налагането на някой кандидат. Именно заради това „Тренд“ не публикува данни, въпреки че има няколко проучвания в рамките на столицата през почти цялата година. Следили сме много внимателно ситуацията, усещайки и разбирайки, че ситуацията ще бъде много, много изострена. Това е така не само защото столицата е най-големият град, но и защото загубата на София ще бъде символична. Ще се приеме по-тежко от загубата на който и да е друг град.  Социологията оказва своята тежест, но повярвайте ми, от всичко, което наблюдавам на терена, от цялата и разнообразна социология, от цялата и разнообразна некоректна методология бих казала в определени ситуации, по-скоро губи гилдията, социологическата гилдия. И смятам, че в някаква степен дори се объркват хората, когато данните по един или друг начин създават усещане за некоректност и създаването на усещане, че не са проведени по всички методологически принципи на социологията. Но влиянието не е такова, каквото по-скоро хората усещат. Правени са такъв тип проучвания, питайки дали хората по един или друг начин биха променили своето решение, ако социологическо проучване каже, че тяхната политическа партия ще загуби. Дали биха сменили своето решение. Влиянието на социологията не е толкова голямо, колкото и политици, и обществото може би очаква по време на избори и се създава такова очакване.

Водещ: Успяха ли двете дами вече да се отърсят от първоначалните си роли, в които влязоха в битката – на досегашен кмет, на омбудсман? От тази гледна точка изравнени ли са силите?

Евелина Славкова: Инерция се усеща от влиянието на кметството на Фандъкова и влиянието на омбудсманството на Мая Манолова по един или друг начин в поведението, в реториката. Проследих първият дебат между двете, ако се очертаят изказванията им, ще видите много ясно по един или друг начин, че двете роли са запазени – на кмет и на омбудсман. Силите към настоящия момент изглеждат изравнени. Отчита се лек превес на единия кандидат в лицето на Йорданка Фандъкова, като тук трябва да имаме предвид, че разбира се говорим и за статистическа грешка. За да се говори с точно трябва да се види последното проучване от октомври. Защото имайте предвид, че ситуацията е изключително динамична и всяко едно проучване, което се провежда, дори със седмица разлика, може да промени коренно ситуацията. Мая Манолова през септември месец беше някакъв вид рок звезда, влизайки на нов терен за битката за София по един или друг начин, беше започнала предизборната кампания и тогава тя доминираше в медиите. Ситуацията по един или друг начин се промени по време на кампанията с липсата на ясни послания и най-вече правене на новини от нейна страна.

Водещ: Да завършим с това, с което започнахме, а именно обществените нагласи. Помним драмата с преброяването на бюлетините в „Арена Армеец“ от предишните местни избори. Тази липса на организация, както и всички случаи от миналото ни, свързани с предполагаеми фалшификации на гласове, обезкуражават ли българския избирател или го правят много по-мотивиран за промяна?

Евелина Славкова: Изборите правила и тези нарушения по един или други начин и безобразията, които сме наблюдавали в изборния процес, не са толкова причината, която кара хората да не отиват да гласуват. Причината са по-скоро са политическите лица, които с някъде безобразното си поведение, някъде с послания, които просто хората не им се доверяват, по един или друг начин по-скоро това е елементът, който провокира хората да не отиват да гласуват. По отношение на изборния процес, ако се направи едно сравнение с изборната активност през 90-те години до днес, се наблюдава намаляване в броя хора, отиващи да гласуват. Понякога самите политици създават усещането за предопределеност на развоя от някакви избори. Усещането, че всичко е ясно обезкуражаване хората да отидат да гласуват. Но ще си позволя от вашия ефир за тези местни избори да апелираме хората да отидат да гласуват, защото това е единственият начин да се промени, която и да е било ситуация, която те не харесват, особено в контекста на местните избори, когато избираме общински съвети, кметове, които са най-близко до проблемите на хората.

Водещ: Да, сама казахте, усещането за предопределеност не винаги отговаря на истината, така че всичко е в ръцете на избирателите след по-малко от две седмици.

Евелина Славкова: Абсолютно.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА