Местни избори 2019: Елеонора Барякова, ГЕРБ: В Банско  ще продължим политиката на обогатяване на материално-техническата база в училищата

Елеонора Барякова, кандидат за общински съветник от листата на ГЕРБ – Банско, в интервю за предаването „Добър ден“ на Радио „Фокус“

Водещ: Бихте ли се представили с няколко думи за слушателите на радио „Фокус“?

Елеонора Барякова: Аз съм Елеонора Барякова, директор на средно училище „Неофит Рилски“, град Банско. На 51 години съм, с 22-годишен педагогически стаж.

Водещ: Защо се насочихте към Общинския съвет на Банско как ще можете да бъдете полезна в Общинския съвет? Елеонора Барякова: Защото мисля, че наистина мога да бъда полезна в изграждането на по-сигурна образователна среда. Защото познавам основната и средната степен на образованието, в педагогическия си път съм била преподавател от  5 до 12 клас, сега като директор проблемите, с които се сблъскваме всеки ден. И мисля, че това е основната причина.

Водещ: Какво искате да промените по отношение на образованието най-вече, когато ви бъде дадена такава възможност?

Елеонора Барякова: Иска ми се не толкова сериозна промяна в посока на образованието, а едно сигурно и хармонично надграждане на вече създаденото. Защото се надявам при учениците развитието на знанията, уменията и компетентностите да бъдат в зависимост от възрастовите им особености. Иска ми се да продължи тази политика на обогатяване на материално-техническата база в училищата. Вие всички знаете, че с помощта на правителството на господин Борисов бяха изградени наистина сериозни проекти в учебния процес. Училището е снабдено с ученически шкафчета, лайфай свързаност, нови електронни продукти. И този процес ми се иска да продължи, да бъде сигурен и да продължи. Това е посоката, която избирам – на продължаване на нещо градивно, което вече съществува. Иска ми се да подкрепя учителите в техните сигурни крачки към възвръщане на полагащото им се място в обществото.

Водещ: Какво може да се направи по отношение на това да се върне доверието и уважението към българския учител? Виждате, всеки ден ставаме свидетели на такива дребни инциденти в училище, които хвърлят много лоша светлина върху тази институция.

Елеонора Барякова: Дребните инциденти винаги ги е имало. В интерес на истината, може би сега действащият нов закон, промените, регламентирани в него и съпътстващите го наредби, трябва да бъдат по-сериозно разглеждани, вземани по-насериозно, да бъдат спазвани с цялата тежест на закона и наредбите. И трябва да се положи наистина важен акцент върху наредбата за приобщаващото образование.

Водещ: Какво е мястото на училищните психолози в този процес на възпитание на уважение към учителите?

Елеонора Барякова: Много сериозно. Психолозите и педагогическите съветници имат много сериозно място в този процес. И аз съм горда, че съм едно от училищата в областта, които притежават много сериозен педагогически екип. В СУ „Неофит Рилски“ има на собствено наше финансиране психолог, логопед и ресурсен учител. И всичко това, разбира се, е с помощта на общината, персонално с помощта на господин Икономов, който подкрепя тази посока да се снабдяваме, да привличаме качествени кадри с цел развитие на тези умения и компетентности у децата. И мисля, че програмата, която залагаме в изпълнение оттук насетне, е свързана и с очертаните параметри на социалната програма на екипа ни, и с програмата за здравеопазването, по-конкретно с детското здравеопазване. Може би сте чули, но господин Икономов, а и ние, трите директорки, които участваме в тази кандидат-листа, продължаваме да подкрепяме искането медицинските сестри в училищата да минат на финансиране на училищата. Това е обсъдено с министъра и продължаваме в тази посока, защото тогава наистина детското здравеопазване ще бъде много по-качествено.

Водещ: Да, казахте за медицинските сестри в училищата. Що се отнася до детските градини?

Елеонора Барякова: В детските градини, доколкото познавам този етап от предучилищното образование, медицинските сестри наистина, поне в Банско, са много качествен кадър. Но ниското заплащане в тези сфери наистина е свързано с проблеми в техния личен живот в работното им време. Трябва да се променят в посока да бъдат на разположение на учебните заведения.

Водещ: Разбрах ви. Това е добра стъпка, която пожелавам ви да успеете да реализирате. Банско е една туристическа дестинация, предимно с това е известен градът. Как си представяте Банско след 5-10 години?

Елеонора Барякова: Като туристическа дестинация градът ни се разви в тези години. Аз мисля, че оттук насетне Банско трябва да се налага с всичките свои лица – и като културна, и като туристическа, и като завръщане към традицията, към родното. Защото тук тези моменти се сплитат и това е силата на Банско. Не само като спортен център, той е и културен, той е и център, в който се срещат епохите, вижда се – ние сме следовници на Неофит Рилски, на Паисий Хилендарски, в същото време една съвременна електроника и енергетика в Професионалната гимназия, една обич към гората в Професионална лесотехническа, в Гимназия по туризъм. Тук нещата се случват. Те ще се случат с нашето участие, без нас не може, но и с привличането на родителите като партньори в образователния процес. Те трябва да ни повярват, да ни подкрепят, да ни следват.

Водещ: На финала на нашия разговор един въпрос, който задавам на всички мои гости – как оценявате предизборната кампания до момента? Какви са впечатленията ви?

Елеонора Барякова: Моите впечатления може да ви прозвучат емоционално, но предизборната кампания в Банско не е на човешкото ниво, на което ми се иска да бъде. Много жлъч, много нападки, много нечовешко отношение понякога към инакомислещите. И не се чувствам тук като човек на място в тази кампания. Аз не бих обиждала, не бих очерняла, не стоя срещу никого. Ние сме съграждани, които утре ще продължим напред и може би ще бъдем един екип. Иска ми се да е по-човешко.

Евелина БРАНИМИРОВА