Местни избори 2019: Здравко Димитров, кандидат за кмет на град Пловдив: Ще съм кметът на развитието и надграждането, за един по-зелен град и успешни хора

Снимка: ПП ГЕРБ-Пловдив

Здравко Димитров, кандидатът на ПП ГЕРБ за кмет на град Пловдив, в интервю за Агенция „Фокус“ и Радио „Фокус“, за визията си за развитието на Пловдив през следващите 4 години.

Фокус: Г-н Димитров, тръгнахте на избори с водосвет и много силни послания, отправени от владиката на Пловдив към политиците. Вие ще се вслушате ли в тях – да не бъдете властник, а да служите на хората?
Здравко Димитров: Разбирам смисъла на посланията не само от Владиката, а и от всички пловдивчани. Знам, че хората искат мнението им да се чува и да усещат подкрепата и уважението на кмета и на общинската администрация. В мое лице пловдивчани ще имат достъпен кмет, който уважава хората и винаги има време да чуе мнението им.
Пловдивчани са умни и ще ме разберат като казвам “Нека уважаваме достойнството на всеки от съгражданите си и да вървим напред. Важно е какво ще постигнем днес и утре.
Оттук нататък, когато става въпрос за развитието на Пловдив има само една важна политическа позиция – да търсим максимално съгласие в Общинския съвет. Това съгласие трябва задължително да получи одобрението на пловдивчани. Един кмет и едно управление са добри, ако имат широка подкрепа. Не може да се управлява срещу волята на хората.
Фокус: Кои са Вашите силни страни? Това, че познавате проблемите на Пловдив, тъй като два мандата сте областен управител, ще бъде ли плюс за пловдивчани?
Здравко Димитров: Аз съм диалогичен човек, екипен играч и много обичам Пловдив. Заобиколен съм от изключителни професионалисти и разчитам на подкрепата на премиера, министрите и всички важни държавни институции, както и на експертите в управляващите органи по всички европейски програми. Това, че съм бил областен управител и съм работил активно с въпросните институции е голям плюс, наистина.
Фокус: Какво конкретно ще направите, за да бъде чуван винаги гласът на хората?
Здравко Димитров: Първо – работеща приемна на кмета. Не такава от типа „приемен ден – всеки ден“, защото това е популизъм. Дори всеки ден да приема граждани, кметът не може да се срещне с повече от 20-30 души. Аз предлагам работещ инструмент – приемна, в която експерти да приемат и обследват всеки сигнал или жалба, а после да го придвижват за решение. Планирам да организирам и обществени допитвания по най-важните за града въпроси.
Най-важните неща в следващите години са здрава връзка между хората и общината,  грижа за пловдивчани и най-вече за майките и бащите, за хората в третата възраст. Ще работя в диалог с бизнеса, защото от него очакваме инвестициите с висока добавена стойност и големите заплати.
Фокус: Вие какво мислите – сега Пловдив добър град ли е за живеене и какво още би могло да се направи за това /визирам чист въздух, питейна вода, зелени площи/?
Здравко Димитров: Пловдив е прекрасен град и всички ние много го обичаме. Но като всеки бързо развиващ се град, той има своите проблеми. Зелените площи не достигат, има проблеми с подземната и пътната инфраструктура. Аз обаче ще бъда кмет на  развитието и надграждането. Заедно ще направим Пловдив най-добрия град за живеене. Належащо е да доразвием Програмата за поддържане и развитие на зелената система. Пловдив има силни традиции в изграждането на зелената система – тук е създадена първата в България градска градина – Дондуковата, тук е работил самият Люсиен Шевалас, създател на Цар-Симеоновата градина.
Тепетата са голям дар от природата, както и река Марица и лонгозната гора край нея. През годините са изградени „Отдих и култура“, паркът на Лаута и десетки квартални паркове.
Все още обаче сме далеч от европейския стандарт за 20 кв. м  зелена площ на жител. Имам ясен план как да наваксаме. В града има подходящи места за изграждане на нови паркове. Заедно с това ще работим усилено за поддържането на съществуващите зелени площи. Големите резерви са в междублоковите пространства.
Ще прилагаме стриктно изискванията на Закона за устройство не територията и ще следим дали инвеститорите спазват задължението си за озеленяване при изграждане на нови обекти.
Още в първите месеци на мандата ще настоявам да продължи работата по проекта „Въча“, който ще осигури чиста питейна вода за Пловдив и съседните общини. Към този проект имам личен принос като областен управител.
Стартираме разработването на концепция „Зелен град“.
Фокус: Факт е, че през последните години, откакто ГЕРБ управлява, инфраструктурата на града се подобри значително. Какво още трябва да се направи в тази посока?
Здравко Димитров: Важно е кметът на Пловдив да има подкрепата на правителството. Тук ще кажа, че Пловдив получаваше такава 8 години, защото въпреки всички справедливи критики на пловдивчани към екипа в общината, в Пловдив беше свършена много работа и тя се вижда. Справедливи критики има, но няма провал в развитието на Пловдив през изминалите 8 години.
Доверието, което аз получавам от премиера Борисов не е лично, то ще бъде за кмета на Пловдив. Това дава големи шансове на града ни да реализира добри идеи в полза на пловдивчани. Без подкрепата на премиера и на правителството развитието на града ще се забави. В същото време отговорността да създаваме добри проекти и да обединяваме пловдивчани около тях ще е наша. Иначе традицията казва, че винаги, когато кметът на Пловдив и премиерът са от един отбор, градът ни дръпва силно напред. Това е част от традицията на дясно-центристкото управление на града ни. Затова Пловдив го чакат силни години. Имаме много работа в инфраструктурата – реализацията на Водния цикъл, завършването на Околовръстния ринг, „Модър – Царевец“, строителството на втория лот от новия бул. „Северен“, осигуряване на транспортните връзки с бъдещия пробив по Централна гара. За да се случи всичко това обаче трябват много пари. Ще разписваме приоритети заедно с гражданите и общинския съвет, когато съставяме общинския бюджет и капиталовата програма.
Фокус: Вече казахте на много места, че един от основните Ви приоритети ще бъде подобряване на трафика в града? Как точно може да се случи това?
Здравко Димитров: Това е най-наболелият проблем за града. Пак повтарям, както всеки град, който се развива, Пловдив ще има все по-големи проблеми с движението. За да го разтоварим ще направя няколко неща, като детайлите са работа на специалистите. Аз ще осигуря взимането на решение и свършената работа. Ще видим как да се регулират по-добре светофарите, да видим вариантите за зелена вълна, проект, който чака от 30 години. Левият завой на важни кръстовища е прекалено голям като времетраене, създава огромни опашки. Шофьорите се изнервят, хората закъсняват за работа. Ще проверим дали е възможно инфраструктурно решение, с което да избегнем прелеза на Пещерско шосе. Ще създадем условия за намаляване на напрежението по пътя и на катастрофите. Където може кръстовищата ще станат на две нива. Например до Водната палата, до Сточна гара, до Аграрния университет. Това ще облекчи трафика. Ще искам изработване на трайни и работещи решения на проблемите с паркирането. За тези неща и за много други на първо място ще чуем, запишем и анализираме идеите на пловдивчани.
Фокус: Пловдив е културна столица на Европа тази година. Ще остане ли такава и занапред? И дължи ли нещо градската управа, според Вас, на хората, които създават културата в този древен град?
Здравко Димитров: Важно е да продължим развитието на Пловдив в сферата на културата – да има нови 4 силни години за пловдивските творци. Аз гледам напред. Така съм се научил от спорта. Ако победиш, гледаш към следващия мач, към следващото предизвикателство. Ако си загубил, събираме се, обсъждаме какви са били грешките и какво трябва да се оправи, стягаме се, за да успеем следващият път. Гледам на 2019 г. и на европейската столица на културата като начало, което показа Пловдив на много хора в Европа и света. От тази позиция, годината е успех! Положени са усилия. Провал ще бъде, ако оставим 2019 г. като кръпка в развитието на града, ако не продължим да следваме посоката. Моята цел е в следващите 4 години Пловдив да произвежда културен продукт – градът да стане един от центровете на изкуствата в Европа. Ще работим с побратимените ни градове по общи проекти с други градове, носещи титлата Европейска столица на културата, ще развиваме името на Пловдив като топ дестинация за културен туризъм. Искам подкрепата на пловдивчани за това!
Фокус: Като спортист, как виждате развитието на спорта в града под тепетата, ако Вие станете кмет? Има едни спортни съоръжения, за които пловдивчани си спомнят с умиление и които биха искали да бъдат отново действащи, като стадион Пловдив, например.
Здравко Димитров: Ще търсим решение за стадион „Пловдив“. Не знам защо реконструкцията му бе извадена от бюджетната прогноза за 2020 и 2021г. Първоначално трябваше да бъдат осигурени по 7,5  млн. лева за стадиона в следващите две бюджетни години и реконструкцията да започне поетапно. После обаче в Общинския съвет пак решиха, че ще чакаме пари от държавата. Аз мисля, че щом стадионът е общински, трябва да започнем ремонта сами. Когато държавата види, че правим нещо, ще помогне.
Що се отнася до спорта, моето мнение е, че общината трябва да подпомага най-вече детско-юношеските школи и клубовете, които създават конкурентен продукт. Пловдив е длъжник на своите деца и млади таланти. Когато говорим за спорт, плувам в свои води, наясно съм с проблемите и знам как да ги реша. В последните 8 години бе свършена много работа за базите – построени бяха две големи зали – „Колодрума“ и тази на Пловдивския университет. Изградени са десетки спортни игрища по кварталите, фитнеси на открито и комплекс на Младежкия център до Гребната база. Наскоро стартира и изграждането на модерен спортен комплекс на мястото на старата зала „Дунав“. Към живот се върнаха залите „Строител“ и „Олимпиада“, които бяха пред затваряне преди 10 години. Големите цели сега са възстановяването на стадион „Пловдив“, строителството на втори гребен канал и олимпийския плувен комплекс „Младост“. За да се случат обаче, са необходими много пари. Има начини да ги осигурим. Знам това, защото вече съм го правил. Като областен управител помогнах за строителството на спортната зала на Пловдивския университет. Бяхме силен отбор в реализирането на този проект. Първо осигурихме терена, а после заедно с Христо Стоичков и ръководството на университета направихме пътека до София, няколко пъти ходихме до премиера и финансовия министър, но осигурихме парите. Базите ги има, ще изградим и тези, които липсват. Важно е как обаче после ще ги управляваме. Голямото предизвикателство е как да изпълним залите и стадионите с живот, да върнем децата в тях. Пловдив е град на таланти – гените ни са същите, както в годините на най-големите спортни успехи, въздухът е същият, тук са и треньорите. Трябва само да ги подкрепим, за да работят. Те си знаят как да го направят.
Фокус: Ще има ли приемственост в работата за модернизацията на образованието в града? Знаем, че Пловдив започна значими проекти по отношение на дигитализацията на учебния процес, по отношение на дуалното образование, по отношение на Монтесори педагогиката? Вие какво още бихте желали да се случи в тази посока?
Здравко Димитров: Разбира се, че ще има приемственост. Пак повтарям, аз ще съм кметът на развитието и надграждането, а не на реваншизма и деструктивните критики. Аз лично като областен управител бях в основата на разработването на механизма за обхват. Той стартира от Пловдив пилотно и по него вече 25000 деца са върнати в училищата. Работим и за здрава връзка между бизнеса и образователните структури, за да знаем какви кадри ще са необходими в следващите години и как професионалните гимназии и вузовете да ги подготвят. За да могат в края на обучението младежите да имат в ръцете си диплома, която веднага могат да осребрят с намирането на хубава работа с добра заплата.
Фокус: Ако трябва да обобщим в няколко изречения, как виждате бъдещето на град Пловдив? И какво е Вашето послание към пловдивчани броени дни преди изборния ден, от който ще зависи това бъдеще?
Здравко Димитров: Виждам Пловдив като зелен град, с чиста питейна вода и успешни хора. Виждам го като най-добрият град за живеене. Предлагам да работим за това заедно – всички, на които Пловдив е в сърцата ни.
Цветана ТОНЧЕВА