Местни избори 2019: Йордан Младенов, кандидат за кмет на община Пещера: Винаги съм бил откровен с хората и съм поел ангажименти, които ще изпълня

Кандидатът за кмет на община Пещера от Коалиция „БСП за България“ – Йордан Младенов, в интервю за Радио „Фокус“ – Пазарджик.

 

Фокус: Какви са вашите най-важни приоритети, които сте включили в програмата си за управление на община Пещера през следващия мандат?

Йордан Младенов: На първо място бих поставил нашата цел за по-зелена, по-светла и чиста община Пещера. Това можем да постигнем с монтирането на енергоспестяващо осветление, поддържане на зелените площи и редовно измиване на улиците. Екология е тема, която винаги е била актуална да нашата община. Желанието ни е да имаме чист въздух и чиста вода. За това предвиждаме изграждане на система за мониторинг на чистотата на въздуха. Няма кмет, който да не иска общината да има съвременна инфраструктура. За това предвиждаме асфалтиране на улици, продължаване санирането на сгради, обновяване на центъра в Пещера. Децата са бъдещето на община Пещера и планираме детските градини да станат безплатни до края на мандата, а също и безплатна детска кухня за децата до 2 години. Нашата програма включва също социални услуги и грижа за хората – връщане ролята на общината в управлението на социалните услуги и разширяването им, създаването на добър инвестиционен и бизнес климат, чрез привличане на инвестиции и сътрудничество с местния бизнес. Ще се погрижим и за осигуряване на качествено и достъпно здравеопазване, съвременна образователна среда и модерна материална база в училища и детски градини, Развитие на спорта и младежките дейности и обновяване на културните центрове и устойчиво развитие на туризма в общината

Фокус: Какви въпроси поставят пред вас жителите на общината при срещите ви с тях?

Йордан Младенов: По време на срещите ми с хората от общината към мен бяха отправени десетки въпроси на различна тема – от чистотата на града, до санирането на сгради. Мога да групирам въпросите в три категории. В първата са тези, които засягат ежедневието на пещерци – чистотата на улиците, необходимостта от осветление и повече зеленина, от детски площадки и кътове за отдих, проблемът с бездомните кучета.  Втората група въпроси са свързани с чистотата на въздуха и водата в общината – хората искат да се следи за чистотата, да има контрол върху вододайните зони, защото се оказва, че липсата на заграждения в тях създава реална опасност от замърсяване на питейната вода и от там опасност за здравето на хората.  Третата група въпроси са свързани със състоянието на улици и тротоари, необходимостта от почистване на коритото на река Стара, от обновяване на пътната маркировка по основни артерии, а също и необходимостта от въвеждането на ясни правила и ред за паркирането на автомобилите. Жителите на Пещера искат също санирането на сгради да продължи, да бъде обновен градския пазар, а жителите на селата настояват за светли и чисти улици, без дупки.

Фокус: Какви решения на тези проблеми предлагате Вие?

Йордан Младенов: В основните приоритети, заложени в програмата ни за управление на община Пещера през 2019-2023 година сме предвидили конкретни решения на всички поставени въпроси. Защото сред първите 5 приоритета, които съм откроил в нея са именно по-зелена, по-чиста и по-светла община, грижа за децата, които са нашето бъдеще. Предвидили сме разширяване на социалните услуги, връщането им като управление на общината. Не сме забравили и инфраструктурата, където планираме обновяване на централната градска част на Пещера, а също реновиране на градския пазар, ремонти и асфалтиране на улици не само в центъра, но и в крайните квартали, а също и в селата Радилово и Капитан Димитриево. Предвиждаме създаването на Обществен съвет към кмета, който да го подпомага при решаването на различни проблеми, а също и развитие на туризма в общината. Желанието ни е да бъдат назначени няколко специалисти, които да разработят цялостната визия за превръщането на Пещера в желана дестинация, защото ние имаме и природни, и културни забележителности, които трябва да бъдат популяризирани и посещавани.

Фокус: Вашето послание към жителите на община Пещера дни преди края на предизборната кампания?

Йордан Младенов: С отговорност и категоричност мога да кажа, че винаги съм бил откровен при срещите си с хората от община Пещера и ангажиментите, които съм поел към тях съм ги изпълнил. Желанието ни е, ако получим доверието на хората, да управляваме общината с ясни правила, прозрачно, открито и честно. За да се случи това призовавам жителите на община Пещера да гласуват на 27 октомври като изберат номер 56.

Ваня НИКОЛОВА