Местни избори 2019: Калин Гелев, кандидат за кмет на Община Сапарева баня на ПП ГЕРБ: Бъдещето на нашата община е туризмът

Радио "Фокус" - Кюстендил

Кандидатът за кмет на Община Сапарева на ПП ГЕРБ Калин Гелев, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

Фокус: Господин Гелев, Вие управлявахте 4 години община Сапарева баня. Какво успяхте да свършите през този мандат, и какво не успяхте?

Калин Гелев: На първо място искам да благодаря на моите съграждани и жителите на нашата община за проявеното търпение и разбиране при решаването на всички въпроси и задачи през изтичащия мандат. Видимата страна на моите усилия и смели решения, заедно със стратегията от непопулярни мерки, доведе до реализирането на икономии, финансово стабилизиране на Общината и излизането й от оздравителния план. Повишихме събираемостта на МДТ, увеличихме собствените приходи от наеми на терени, площи и други. Паралелно с това  разплатихме над 2 000 000 лв. стари задължения. След направените промени в ЗПФ през 2016 г. общините  нямаха право да поемат ангажименти без осигурено финансиране. Свихме до минимум поемането на нови задължения, актувахме над 200 нови общински имоти, създадохме „синя зона” и платени паркинги, увеличихме значително приходите за Общината, всичко това доведе до изваждането ни от списъка на община с финансови затруднения. Приехме, без много шум, ОУП на общината, увеличихме дебита на минералната вода с над 3 литра.  Спечелихме проекти за: ремонт, модернизация и оптимизация на училищната мрежа; организирахме и проведохме 32-рото Световно първенство по планинско бягане с отбори от над 35 държави. Изградихме паметник на Апостола на свободата. Обогатихме и разнообразихме значително културния календар на общината – имаме действащо кино. Свързахме кв. „Гюргево” и южните квартали на Сапарева баня с резервоар „Висока зона” за питейна вода. Изградихме канализационна мрежа на над 7 улици. Изградихме резервоар за мин. вода 1000 куб. м. Извършва се ремонт на ДГ „Св. Ана” с базите й в селата Овчарци и Ресилово. Санирахме сградата на поликлиниката.

Изградихме спортна площадка и атракционни в парка „Николай Хайтов”. Полагаме асфалтова настилка на над 15 улици в цялата община. Извръшва се в момента хидроизолация на два резервоара  по 2000 куб.м. Изградихме водоем 150 куб.м. и довеждащи водопроводи за с.Овчарци. Изградихме нови водохващания за с. Овчарци и с. Ресилово на  р. Горица. По мое предложение се прие решение за еднократна помощ за първокласници в размер на 500 лв.

Очертавам най-важните неща, мога да изброявам и още. Същественото е, че сега в процес на  реализация са проекти за: реконструкция на улици „Липа”, „Славяни” и „Гюрица”; изграждане на асансьор за Поликлиниката. Това, за което времето не стигна и не успяхме да свършим е да придобием собствеността на главния път,  за да стане центърът привлекателен. Не успяхме да асфалтираме всички улици, защото има неподменен водопровод и проблеми със запушената канализация. Невъзможно е всички проблеми да се разрешат в рамките на 4-годишен мандат. За да има видими резултати и да се продължи започнатото е необходимо всеки от нас да вложи усилия, да има вола да продължи промяната и с много работа, работа и пак работа да се случи всичко това.

 

Фокус:  Работа, работа и пак работа. Вие с какво  ще продължите втория си мандат?

Калин Гелев: През идния мандат за Сапарева баня е необходимо отговорно и твърдо спазване на ЗПФ. В началото на мандата, през 2015 г. имаше 60 регистрирани туристически обекта, а сега са над 150 обектите в сферата на туризма, които са категоризирани. За мен и екипа ми е важно централната част, районът около Гейзера и новите квартали да продължат да се развиват.

Общината беше и ще продължи да бъде партньор на всички. И през новия мандат всички да имат достъп до ресурсите на нашата територия. Работихме открито, честно, без партийни пристрастия и предубеденост.

Фокус:  Има ли пропуски по селата по време на вашето управление през 2015 – 2019 г. и ако има – какво ще предприемете?

Калин Гелев: Пропуски несъмнено има. Сградите на бившите вече училища в селата Ресилово и Сапарево не са в добро състояние. Необходима е промяна в предназначено на сградите, за да може да се използват и поддържат. Екопътеката до Овчарченския водопад трябва да се възстанови, нужно е съдействие от МОСВ и НП “Рила”. Отчитам, че и младите хора в Ресилово имат нужда от стадион, за да се чувстват като истински домакини на футболните си срещи.

Фокус:  Какви са перспективите на Сапарева баня за развитие и също като курортен град?

Калин Гелев: Перспективите пред Сапарева баня са неизброими, но основният приоритет безспорно е туризмът. Бъдещето е в създаването, подобряването на инфраструктурата и достъпността до нашата община. Но е важно и всички ние, жителите на община Сапарева баня, да оставим във всеки гост и турист удовлетворение и стремеж да ни посетят отново. Нужна ни е вашата подкрепа, за да продължим заедно по пътя на благополучието за нашето родно място. Подкрепете ни с номер 43 в бюлетината, за довършим започнатото от предходния мандат.

Венцеслав ИЛЧЕВ