Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на община Видин от ПП ГЕРБ Огнян Ценков се срещна с археолози

Кандидатът за кмет на община Видин от ПП ГЕРБ Огнян Ценков и кандидати за общински съветници разговаряха с доц. д-р. Здравко Димитров от БАН и директора на РИМ – Видин Фионера Филипова. Това съобщиха от Общинския предизборен щаб на ПП ГЕРБ. В продължение на месец, доц. Димитров и екип от археолози извършваха археологически разкопки на античния град Бонония, останки от който се намират в централната част на Видин.

„Това, което е най – важно и за нас от научна гледна точка, и за Видин е, че за пръв път се открива една от портите на римската крепост Бонония. Досега ние смятахме, че Бонония е една второстепенна крепост на Дунавския лимес на Римската империя, но ето, че крепостните стени тук са по – широки и по – мощни от тези на тогавашната столица Рациария. Това е един изключително стабилен и здрав градеж от огромни блокове”, обясни доц. Здравко Димитров. Той посочи, че археолозите са впечатлени най – вече от факта, че има запазеност на крепостната стена на 2 метра височина, като нейният праг се предполага, че е на 1 метър дълбочина. Според доц. Димитров има много добри предпоставки в бъдеще римският град Бонония да се превърне в атрактивна туристическа дестинация. Доц. Димитров и кандидатът за кмет на община Видин от ПП ГЕРБ Огнян Ценков коментираха възможността, когато разкопките на крепостната стена приключат и нивото бъде изравнено, да се социализират в рамките на съвременния град. По този начин обектът може да се превърне в археологически парк.

„Имаме прекрасна възможност да бъде оформен още един атрактивен туристически обект и то в центъра на Видин. Да превърнем римския град в туристически маршрут, като Общината ще търси финансиране от фондовете на ЕС – оперативни и трансгранични програми, и чрез собствено финансиране, предвид постигнатото от нас добро финансово състояние на община Видин, което ще запазим”, каза кандидатът за кмет на община Видин Огнян Ценков.