Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на Пловдив Славчо Атанасов: До 10 години Пловдив ще се задуши икономически, ако не се вземе решение за разширяването на града

Снимка: Община Пловдив

Славчо Атанасов, кандидат за кмет на Пловдив, издигнат от местна коалиция (НФСБ и ВМРО) в интервю за предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“

 

 

Водещ: Бързаме да се насочим към Пловдив – градът, който без съмнение ще следим с интерес в изборния 27-ми. За визията за развитие на града и важните акценти в управлението му разговаряме с кандидата за кмет от НФСБ и ВМРО Славчо Атанасов. Здравейте.

Славчо Атанасов: Добър ден.

Водещ: Г-н Атанасов, политическата ви кариера е достатъчно богата, имали сте възможност да погледнете властта от различни ъгли. Как се промени градът за последните няколко години?

Славчо Атанасов: В различни насоки. В града се направиха и хубави неща и аз хубавото никога няма да го отрека. Но през тези осем години на управление на град Пловдив се наложи един модел, който стана известен с печалната си слава в цяла България, т.нар. „Модел Тотев“, който се характеризира с няколко неща: пълна откъснатост от хората, никаква връзка с тях. Самият настоящ кмет осем години нямаше нито един приемен ден за граждани. Други характеристики на модела са сериозно нарушаване на обществените поръчки, разпределението на средствата за града, реализиране на изключително скъпи обекти, повтарям – изключително скъпи обекти, с много ниско качество и за изключително дълги срокове. Неслучайно от 100 години Пловдив няма подсъдим кмет. Сега г-н Тотев е вече подсъдим и то в Специализирания съд в София – там, където се занимават с най-тежките престъпления в икономическата сфера и в други сфери. Случиха се и хубави неща в града, но пак питам на каква цена? С какво качество и съответно за ужасяващи дълги срокове. А за това си има причини защо са толкова дълги тези срокове. Тези дълги срокове на ремонти, не само че измъчиха пловдивчани, ами също така съсипаха голяма част от дребния бизнес. Вие знаете, когато се прави инфраструктурен ремонт и той не стане бързо, бизнесът в тази зона на града страда сериозно. И не на последно място Пловдив в момента има ужасяващо високи данъци, може би най-високите в страната. И тук е разликата между моя модел на управление и сегашния модел на управление. При мен Пловдив беше управляван с най-ниските данъци в цялата страна. И беше обявен за най-социалния град не от мен, а от синдикатите на България.

Водещ: Важни акценти изброихте, да погледнем в детайли на някои от тях. Знаем, за Пловдив като вторият по големина град се заделят немалко средства, доказват го и цифрите в бюджета. Именно тяхното разпределение ли е основният проблем? Разпределение, което може би не се случва по най-ефективния начин?

Славчо Атанасов: Трябва нещо да уточним със слушателите на вашето радио, че сегашната управа на града прави т.нар. „кухи бюджети“. Това означава, че се гласуват едни много високи бюджети, но не това е важното. Важното на бюджета е не колко бюджет си гласуваш – ти можеш да си гласуваш и 1 млрд. лева бюджет в началото на годината. Важното е накрая отчетът на бюджета в края на годината какво си реализирал, какво си изпълнил. Така че има една огромна разлика в пловдивските бюджети в последните осем години, защото те бяха кухи. И това се прави, разбира се, с рекламна цел. С една дума да се каже по медиите и пред пловдивчани: „Вижте колко добре се развива града щом имаме и толкова голям бюджет“, но истината неизбежно лъсва в края на годината, когато отчетът на бюджета вече е в пъти по-нисък от това, което се е предвиждало като бюджет. Това е една голяма измама за големите бюджети на Пловдив. В моя мандат аз никога, ама никога не съм си гласувал кухи бюджети, защото е пълна безсмислица и това е само с рекламна цел и да се залъгва населението, че виждате ли колко добре и бързо се развива Пловдив.

Водещ: Споменахте местните данъци и такси – безспорно един от големите проблеми за пловдивчани. Има ли обаче реална възможност за тяхното намаляване?

Славчо Атанасов: Аз никога няма да обещавам неща, които на практика трудно ще мога да изпълня. Но за това е една от 17-те точки, с които подписах на практика договор с пловдивчани, по който договор се задължавам да изпълня всички 17 точки, а една от тях е: справедливи данъци за пловдивчани. Вие веднага може да ме попитате какво означава това – означава, че моята система на управление винаги е била да се управлява с ниски данъци, защото мъдри финансисти твърдят и историята го доказва, че високи данъци хазна не пълнят. И се вижда и в момента. Събираемостта при мен беше 92% на местните данъци и такси, цифрата е много интересна. Бях на първо място в страната по събираемост – 92%, а в момента тя е между 57 и 58% събираемост. Така че в това отношение моделът ми на управление е категорично различен от настоящия. Защото данъчната политика, знаете, е най-финият управленски механизъм. Едни данъци както могат да развиват един град, така могат и да го съсипят. Същото се отнася и за държавата. И всички добри управленци много внимателно подхождат към данъчната политика. Сега проблемът е много сериозен в друго отношение – сегашната управа остава убийствени високи дългове на Община Пловдив. Доказани дългове в момента са 65 млн. лева, които следващото управление ще наследи. Никога Пловдив от 1990 година насам, от демократичните промени не е бил толкова финансово задлъжнял. Също така в хазната няма нито един лев резерв. Само ще припомня на слушателите на Радио „Фокус“, че това, което завещах на моя наследник, след като си отидох от кметския пост, беше: нито един лев дългове, над 200 млн. лева, спечелени европроекти за 200 млн. лева и 30 млн. лева свежи пари в касата на Община Пловдив. Сега обаче нещата са в другата крайност и който и да стане кмет на Пловдив, ще му е изключително трудно да управлява поне в първите 2 години. Защото той при всички случаи ще трябва да стабилизира финансово общината, а това ще бъде трудно.

Водещ: Ситуацията, която очертахте, очевидно означава освен много работа и едни по-сериозни, по-стабилни отношения с централната власт. Как ще се осъществяват те при евентуално спечелване на изборите?

Славчо Атанасов: Една от големите мантри на ГЕРБ в Пловдив, на местно ниво, на местните структури на ГЕРБ, от 10 години те повтарят едно и също е, че, ако е кметът е на ГЕРБ-пари за Пловдив ще има. Ако кметът е Славчо Атанасов- пари за Пловдив няма да има. Много хора се подлъгват. Само че нито един сериозен политик от ГЕРБ на централно ниво не е казал тази глупост. Тя е чистокръвна, 100-процентова лъжа. И да не бъда голословен, ще ви дам цифрите, защото те не лъжат и са абсолютно официални, всеки може да ги види. В мандата си като управленец аз получих от държавата 52 млн. лева подкрепа за Пловдив. В първия мандат на моя наследник, той получи 56 млн. лева, във втория си мандат като кмет на града той получи 50 млн. лева. Е, къде е разликата във финансирането на държавата и къде е всъщност е истината, че ако кметът е бил от ГЕРБ, той ще получава много повече пари за Пловдив, ако е Славчо Атанасов или друг кмет, той няма да получава пари от държавата? Това са абсолютно предизборни лъжи и фактите го доказват. Вчера г-н Каракачанов беше в Пловдив, той заяви същото, че това е една огромна лъжа. И то е много просто – Пловдив е изключително важен град не само за сегашното правителство, а за всяко едно правителство. Няма правителство, което да лиши втория по големина град от подпомагане, защото той е не само че е огромен град, а като всеки огромен град, има и немалко проблеми.

Водещ: Докато сме на тема пари, приемаме Пловдив за един от бързо развиващите се райони на страната, това развитие обаче намира ли правилното отражение в заплатите на пловдивчани?

Славчо Атанасов: Само ще кажа, че много внимателно трябва да се подходи към този ваш въпрос, защото се развива Пловдивска област – много ясно искам да подчертая. Пловдив е обречен да се развива като град, защото  първо, Бог му е дал стратегическо място като местоположение, на второ място, три европейски коридора се пресичат през Пловдив: 4-ти, 8-и и 10-ти европейски коридор. Няма такъв друг град в България, три европейски коридора преминават през Пловдив. Той е обречен на развитие. Но има нещо, което много малко, не само пловдивчани, но и ваши слушатели в България знаят. Огромна част от тези заводи не са в Община Пловдив. Те са в съседните общини и нито един лев от тези заводи не постъпва като данъци в хазната на Община Пловдив. И ще ви кажа защо. Това е, както се казва „въпросът на въпросите“ за Пловдив. Защото границите на Община Пловдив са затворени в собствените му табели, което е нещо абсурдно и е създадено в далечната 1987 година. Има две съседни общини на Пловдив, които като с клещи са го обхванали. Това са общините „Родопи“ и „Марица“, които на практика са изкуствени общини, дори централите на тези общини се намират в град Пловдив. Пловдив е град без територията. Това е най-гъсто населеният град не само в България – над 4 хиляди души на кв. км, а един от най-гъсто населените градове в цяла Европа. Просто Пловдив няма територия. И в момента моята прогноза е – имам сериозен управленски опит, затова си позволявам да дам тази прогноза – моята прогноза е, че ако държавата не реши този стратегически проблем, защото трябва да го реши държавата, най-много до 10 години Пловдив ще се задуши икономически. Това е вторият по големина град. Е, кажете ми как и заплатите тук да са по-високи? Така че ние в това отношение се намираме в една абсурдна ситуация. Аз и д-р Чомаков – моят предшественик, започнахме тази битка за разширението на теорията на Община Пловдив. За щастие и сегашният кмет продължи тази битка. Тя ще е належащи за следващия кмет, който ще дойде. Но този проблем не се решава само от пловдивския кмет, законът е такъв, че за да бъде решен този проблем, трябва да има пълно единодействие между президент, министър-председател, парламент и чак тогава кмет.

Водещ: Добре, обаче, ако се стигне до това пълно единодушие относно темата за разширяването на града, няма ли опасност от различни по вид сътресения, финансови например такива?

Славчо Атанасов: Не, няма да има, защото разширяването на територията на Община Пловдив ще даде още по-голям тласък за развитието на икономиката на града. Икономиката на града ще компенсира, както казахте, тези опити за сътресение. Искам само да ви кажа, че този процес с разширяването на Община Пловдив съвсем не е лек, защото кметовете на съседните общини Родопи и Марица категорично са против да се присъединят към Община Пловдив. И това е напълно разбираемо. Знаете, на никой не му се иска общината му да бъде присъединена към друга община, ако и това да е най-красивият град в България и вторият по големина- Пловдив. Създават сериозна съпротива тези кметове. Даже кампанията на един от сегашните е точно това, че няма да позволи да се загуби независимостта на общината. Макар че аз си спомням, като кмет предложих един изключително разумен вариант – тези две общини да станат 7-о и 8-о районно кметство на Пловдив. Ние имаме 6 районни кметства, те да станат  7-о и 8-о, и забележете да бъдат със специален статут и да имат собствени бюджети. Защото знаете ли тяхната логика? Аз съм разговарял много с техните кметове и предишни, и сегашни. Тяхната логика е следната: „Ако ние дойдем към Пловдив, ние ще бъдем на последно място по разпределение на пари“, което е абсолютно невярно. Защото периферията на града е изключително важна. Около Пловдив наистина селата са в добро състояние, именно заради самия град Пловдив. Те са богати села, мощни населени села. Много от пловдивчани, между другото, живеят в тези села, но работят в Пловдив, в околността и т.н. Пловдив е един естествен център на тези села. Само че тези села са формирани в момента в две отделни общини- „Родопи“ и „Марица“. Едната има 18 села, другата и тя горе-долу толкова.

Водещ: Напредваме с времето, не ми се иска обаче да пропускаме и темата с туризма. Знаем, Пловдив винаги е бил притегателно място. Събитията в рамките на „Европейска столица на културата“ още повече засилиха тези тенденции. Смятате ли, че се използва целият потенциал, който градът има в това отношение?

Славчо Атанасов: За жалост много грешки се направиха за „Европейска столица на културата“. Аз съм горд, че тази процедура за „Европейска столица на културата“ започна в моя мандат. Привлякохме най-добрите специалисти от културата в Пловдив, безспорни авторитети, впоследствие обаче всички до един напуснаха. Повтарям, това са безспорни авторитети в пловдивската култура. Напуснаха, защото много се политизира цялата история. И за жалост обаче в „Европейска столица на културата“, въпреки че станаха и някои хубави събития, като цяло не дава желания резултат. И пак ще посоча факти. Ние за 2018 година имаме с 20 хиляди туристи повече от сега, когато сме година на „Европейска столица на културата“. Това е прогнозата за жалост. Тоест, очакваните туристи на сегашния кмет, че първо ще бъдат минимум 3 милиона, след това той ги свали, че ще бъдат 2 милиона, след това ги свали 1.5 милиона, накрая стигна до цифрата 500 хиляди туристи, които да посетят Пловдив, и тя не се оказа вярна. Предната година в Пловдив е имало повече туристи, отколкото сега. Което показва, че нещо в цялата организация на „Европейска столица на културата“ сериозно куца.

Водещ: За финал, г-н Атанасов, съвсем накратко- кои ще са акцентите, с които новият градоначалник незабавно трябва да се заеме?

Славчо Атанасов: Първо, трябва да върнем доверието в управлението, трябва да върнем доверието на пловдивчани във властта на Пловдив. Затова светкавично ще се заема с това, което винаги съм го правил – управление близко до хората, както аз го наричам: „управление с човешко лице“. При мен няма „ще“, аз съм го изпълнявал като кмет това нещо, ще го направя отново- кметът ще има приемен ден всеки ден за гражданите, районните кметове също. Възраждане на това, което създадох навремето, на гражданските съвети към районните кметове, за да могат хората пряко да участват в управлението на Пловдив. Всичко това беше съсипано след моя мандата. На първо място трябва да върнем доверието на пловдивчани в управлението. На второ място, спешно, решаване на някои сериозни инфраструктурни проблеми на града, като примерно, например от прословутия пробив под Водната палата, защото сега там на най-големия булевард на Пловдив се създават огромни тапи. Много важно нещо – екологията. Много сериозни проблеми има с нея. Реновиране на сегашните паркове, имаме няколко проекта за нови паркове, светкавично изграждане на нови зелени площи. Не на последно място – обръщане много внимателно на кварталите на Пловдив. Над 90% от пловдивчани, в това число и аз, живеем в кварталите на Пловдив, не живеем в суперцентъра на града. Сегашното управление направи някои хубави неща, но то ги направи само в суперцентъра на Пловдив. Кварталите са в ужасяващо състояние. Вътрешнокварталните улици са в ужасно състояние. Има липса на достатъчно детски градини, особено в кварталите. Ами ние живеем, пловдивчани, в кварталите, ние не живеем в центъра на града.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА