Местни избори, 2019: Кандидатът за кмет на Смолян Николай Мелемов: Всичко, което правим е насочено към това, Смолян да е добър град за живеене

Снимка: Община Смолян

Кандидатът за кмет на Смолян Николай Мелемов от ПП ГЕРБ в интервю за Радио „Фокус“ – Смолян:

Фокус: Г-н Мелемов, кандидатирате се за трети мандат за кмет на Смолян, трудно ли взехте това решение – отново да поискате доверието на жителите на Общината?

Николай Мелемов: Не мога да кажа, че е трудно. Реших да го направя, защото аз работя в екип и съм отговорен преди всичко пред гражданите на Смолян и пред моя екип. Задачите, които сме си поставили и имаме още да изпълняваме и всичко това ме накара да взема тава решение. Не беше трудно, защото това е част от моя живот.

Фокус: С какво от свършеното през първите два мандата като кмет на Смолян се гордеете и какво не успяхте да довършите?

Николай Мелемов: С много неща се гордея, защото осем години усилено се трудихме. Като започнем от стабилизирането финансово на общината и смея да твърдя, че сега тя е във стабилно финансово състояние. Разплатихме много задължения, не сме правили много заеми, а същевременно свършихме много работи и по инфраструктурата като улици, като надлези, но особено се гордея с това, че училищата и детските градини в община Смолян са в добро състояние, санирани. Спортните обекти всички са санирани и има направени нови – спортната зала, многофункционалната спортна площадка, санирахме другата спортна зала и басейна. Така че всичко, което сме правили е насочено към това, Смолян да е добър град за живеене и особено за младите хора и децата. Неслучайно Смолян бе обявен за град на знанието, защото средата и обстановката тук е европейска в училищата и детските градини. Имаме ученолюбиви деца, добри педагози, и всичко това дава и резултат и бъдеще на града и на неговите граждани. А какво не успях – да, не всичко е свършено, като задачи това, което не е свършено съм си го поставил за задачи през трития мандат. Като основните неща са насочени към повишаване чистотата на въздуха през зимата. Живеем в прекрасен район с прекрасна природа, но зимата много хора се отопляват на твърдо гориво и това прави Смолян един от най-замърсените градове специално през зимата. Затова и подписахме договор, спечелихме проект за 9,6 млн. лв. за подмяна на горивните системи. Сега са на дърва и въглища, да минат на газ, пелети и климатици, така че най-големият проблем на града ще бъде решен. Другият проблем е, че е много натоварено движението в града. Правим нова транспортна схема, ще направим няколко улици еднопосочни, ще изградим там, където имам общински места, нови паркинги и ще въведем повече ред в града и в движението. Продължаваме и видеонаблюдението, имаме поставени над 60 видеокамери, ще продължим да поставяме нови камери и не на последно място – по-добра организация на сметопочистването. Договорът на „Титан“ изтича през 2021 г., смятаме да организираме общинско дружество, което да поеме почистването, както е било до 2006 г.

Фокус: Вие споменахте доста от проблемите на община Смолян, които смятате да разрешите при евентуален трети мандат. Кои са останалите акценти във вашата платформа за мандата 2019-2023 г.?

Николай Мелемов: Платформата и програмата ми за следващият мандат са доста обстойни и конкретни, но има естествено и други задачи. Имам намерение да обърнем повече внимание на малките населени места. Смолян е много специфична община, с много населени места и когато парите, а те винаги не стигат това е факт, когато са ограничени финансите, човек, за да бъде справедлив първо обръща внимание на местата, където има най-много хора. Така че през тези мандати на града и по-големите села им е обърнато достатъчно внимание, сега трябва да обърнем внимание и на по-малките населени места. Това е една също сериозна задача за следващия ми мандат.

Фокус: В тази връзка какво може да се направи за разрешаване на проблема с голямото обезлюдяване на района и как може хората да се върнат отново да живеят в Смолян?

Николай Мелемов: И сега в момента има хора, които се връщат, но наистина са малко. Основната задача на администрацията и на мен като кмет, миграцията да е малка и хората да се върнат тук, е преди всичко да създадем среда на живот, качествена, европейска. Тоест, градът да бъде добро място за живеене, образователната система в града е перфектна, няма по-добро място за отглеждане на деца – спокойствие, ниска престъпност. Това са задачите на общинската администрация – да има всички условия на живот, които ги има и в големите градове – кино, спортни обекти, добро образование. Другото, което е фактор да се върнат хората е държавата България да върви напред, икономиката да расте, така ще се вдигнат и заплатите, защото най-големият фактор на миграцията е по-ниския стандарт на живот тук. Така че, това е другата задача. Скоро водих разговори с професор от Брюксел, който иска да направи училище за IT-специалисти и тук да може да се развива IT-сектора и колцентровете, тъй като природата и климатът тук са перфектни и така младите хора да намират реализация и добри доходи тук. Защото основното за миграцията са доходите. Така виждам и бъдещето за нашия град с развиването на IT-сектора и условия за това, така че това ще задържи младите хора.

Фокус: Провеждате активни срещи сред населението в Смолян и в по-малките населени места в общината. От началото на кампанията научавате ли при тези срещи за нови проблеми в общината и дали разрешаването им ще бъде част от приоритетите ви през евентуалния трети мандат?

Николай Мелемов: Нови проблеми е силно казано, защото аз съм запознат с проблемите. Хората по места искат обикновени неща – да има път, да няма дупки, да има водоснабдяване. Тези искания за 21 век се надявам, че ще стават все по-малко. Смея да твърдя, че в града уличната мрежа вече е в добро състояние, много от нещата сме свършили. Това са основните проблеми детски и спортни площадки – абсолютно нормални неща, които в следващите години всичко това да е решено на 100 % , защото в 21 век това не е лукс, а е първа необходимост. Ако за нещо съжалявам е, че все още ми задават такива въпроси и то основно по селата, така че поемам ангажимент и обещавам, защото смятам, че сме длъжни да се справим с тези проблеми.

Фокус: Кажете малко повече за хората в кандидатската листа за общински съветници, как ги избрахте, какви са техните качества, които ще допринесат за бъдещото развитие за Смолян и общината?

Николай Мелемов: Листата е едно от нещата, с които се гордея, защото смятам, че направихме много балансирана листа, с много ниска средна възраст. Първо постарахме са да се млади хора – професионалисти. Почти половината е гражданска квота, защото аз винаги съм казвал, че местната власт основната й задача е да е близо до хората и техните проблеми. Тоест идеята е през листата ни това да бъде трансмисията, която обществото ще има представителност в общинския съвет и въобще в решаването на проблемите в община Смолян. Затова в нея има предимно млади хора, предимно хора от различни области, с доказани професионални качества, но и както винаги съм казвал, за да си добър в обществената работа, трябва всеки от тях да има и човечност, тоест да има чувствителност към човешките проблеми и на това също сме държали. Гордея се с тази листа и смятам, че хора ще видят в лицата от листата техните представители в общинския съвет.

Фокус: На финал, какво ще кажете на жителите на община Смолян?

Николай Мелемов: Първо, нека да бъдат активни на тези избори. Второ, аз искам и преди и винаги съм искал управлението на нашия град и община да участват всички наши съграждани и затова осем години не съм имал приемен ден, а всеки ден ми е бил приемен. Затова искам хората да бъдат по-активни както в управлението на общината, така и в живота на общината, така и в поддържането на чистотата и всичко, което касае нашия град и нашата община. Защото единствено и само тогава ще успеем, когато всички хора имат отношение към бъдещето и към живота в нашата община.

Нели ГЕРГЬОВСКА