Местни избори 2019: Кънчо Стойчев: Актът на насилие в Сунгурларе трябва да предизвика отпор от цялото общество

Кънчо Стойчев, социолог, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: Акт на насилие беляза предизборната кампания за местните избори – пребиха съпруга на председателката на Младежко ДПС в Сунгурларе. Провокация или признак на зараждаща се тенденция е грозното хулиганско деяние с етнически характер? Следва анализът на социолога Кънчо Стойчев.

Кънчо Стойчев: Силно се надявам да е единичен обособен акт, да няма тенденция, тъй като е много неприятен случаят. Всеки български гражданин може да гласува и да работи за която партия пожелае в страната. ДПС е нормална българска партия. Даже, ако погледнем социологическите анализи, ние ще видим, че електоратът, да вземем последните избори – европейските, на ДПС изобщо не се състои само и единствено от представители на турско етническо малцинство. Напротив, такива са само половината. ДПС ще разширява безспорно според мен своето присъствие и сред всякакви български граждани, ДПС е отворена партия. И тази проява наистина е неприятна. Ние трябва да си даваме сметка, че ДПС е отлична бариера пред всякакви крайности в България, и фундаментализъм, и т.н. Скоро присъствах на международна среща, на която присъстваше и йорданският крал Абдула Втори – изключително интелигентен човек, с голяма тежест в политиката. В своето изказване той спомена България. Спомена я в позитивен контекст. Каза, че България е единствената страна със значимо мюсюлманско население, която не е изпратила нито един боец в „Ислямска държава“. Тоест ние трябва да отчетем, че част от заслугата за това е и на ДПС. И за съжаление в страната има политици, хора и партии, слава Богу не са много, които използват езика на омразата, и то етнически език на омразата. За съжаление в управляващата коалиция също има такива хора. И случаят трябва да предизвика наистина отпор – отпор от цялото наше общество.

Водещ: Господин Стойчев, ние за първи път сме свидетели на такъв хулигански акт. Българи бият българи. Защо? Защото участват в кампания на други българи, които са обаче от друг етнос. Даваме ли си сметка какво реално правим? И тези, които предизвикват подобни актове, тези, които ги извършват, те дават ли си сметка, какъв пожар могат да запалят?

Кънчо Стойчев: Струва ми се, че не си дават сметка, защото това е много деликатна материя. За съжаление, в тази материя белите стават много лесно, а последиците са много дългосрочни, много трудно се поправят. Пак ще кажа, надявам се да става дума за изолиран случай, надявам се този случай да получи еднозначен отпор от всяка политическа сила в България, час по-скоро да се вземат мерки в публичната среда, публичното говорене. Тези мерки могат да бъдат не административни и не силови, а с даване на глас на хората, които защитават гражданския етнически мир в страната.

Водещ: От ДПС пишат в своята декларация, че включването на националистите във властта ще доведе рано или късно до етническо напрежение – теза, за която от Движението предупреждават отдавна. Доколко включването на Патриотите във властта доведе до езика на омразата и до появата на такива вандалски актове?

Кънчо Стойчев: Безспорно има влияние и безспорно за мен в тази декларация се казва истина. Прави са колегите от ДПС с тази декларация. Сега, не можем най-вероятно целият проблем да го ограничим само и единствено с факта, че в управляващата коалиция има такива дейци. Явлението е по-сериозно, по-дълбоко, по-всеобхватно. Но категорично съм съгласен с позицията, която изразява ДПС.

Водещ: Господин Стойчев, нормална ли е тази предизборна кампания?

Кънчо Стойчев: Трудно е да се говори обобщено за предизборна кампания, когато става дума за местни избори. Ако бяха избори на национално равнище, кампанията щеше да има някакъв национален облик. Във всяка община е различна картината. Примерно можем да видим в най-голямата община – в София, че сравнително толерантно, възпитано тече кампанията. Но от провинцията идват немалко сигнали от различни краища на страната за нелицеприятни прояви, за напрежение и за партизанщина. Би следвало за 30 години да разберем, че изборите минават, заминават, а ние продължаваме да живеем заедно, особено по местоживеене в нашите градове. Ние всъщност всички избиратели на местните избори сме съседи, ние живеем на едно и също място. В този смисъл златно е правилото, че трябва да се запазва пълна степен на толерантност.

Водещ: Къде предвиждате балотажи?

Кънчо Стойчев: О, вижте, те са 265 общините, страшно много са, не е възможно да се предвиди. В София е лесно да се предвиди, че ще има балотаж, в Пловдив ще има балотаж. В първите два града е сигурно. Но е трудно да се каже за всички останали градове.

Водещ: А очаквате ли изненади?

Кънчо Стойчев: Разбира се, че изненади винаги са възможни, тъй като местните избори, поради мащаба им, те могат да се решат от 5, от 10 или от 20 гласа. Тоест фината настройка на електората е изключително важна. При национални избори по-малко може да се влияе. Там цифрите са по-големи, там явленията са по-солидни. Докато на местни избори винаги могат да се очакват изненади, разбира се.

Водещ: В София интригата безспорно е двубоят Йорданка Фандъкова – Мая Манолова. Как ще завърши?

Кънчо Стойчев: Доколкото следя изследванията, в момента двете кандидатки са със сравнително изравнени позиции. Няма никой, който отчетливо да лидира. В този смисъл очаквам и завишена от нормалната електорална активност, защото в София последните избори бяха доста скучни, с някак си предизвестен победител. Тези избори в София сега нямат предизвестен победител. Най-вероятно това ще привлече повече хора до урните.

Водещ: А очаквате ли разместване на политическите пластове след изборите?

Кънчо Стойчев: Сами по себе си едни местни избори не могат чак толкова да разместят политическите пластове, и едва ли би било редно. Но, от друга страна, разбира се, те са моментна сверка на разположението на силите. И да кажем, че няма да има влияние върху по-нататъшния политически процес, също би било недалновидно. Във всички случаи аз не мисля в термините на някакви катаклизми. Изборите идват и отшумяват, страната е изправена пред доста сериозни, доста тежки проблеми от доста години. И промяната чука на вратата. Сега, дали тя ще стане точно след тези избори или след някой друг месец, или на редовни парламентарни избори, но във всички случаи тази промяна ще се случи. Моето лично впечатление е, че се чува, образно казано, едно боботене в българския народ. Не викове, не крясъци, не революционна ситуация, но боботене.

Водещ: Тътен?

Кънчо Стойчев: Да, един тътен се чува. И всеки, който има обострени сетива, го вижда. Така че считам, че промяната е неизбежна в България.

Водещ: Ще има ли победители след тези избори в най-общ мащаб за страната? Знаете, че след избори всяка партия излиза и казва: „Ние победихме“. И сега ли ще се случи?

Кънчо Стойчев: При местните избори това е и оправдана позиция. Защото действително едни партии ще имат кметове на едни места, други на други места. Тоест ще има за всекиго по нещо. Цялостна рекапитулация на представянето на партиите трудно се прави. Има няколко начина – броят се съветниците кой колко е успял да избере, броят се кметове. Но всичко това е само за ориентация. Тази ориентация обаче същевременно е и много важна, защото тя показва вече реална картина на настроенията. Повечето се обявяват за победители, защото са спечелили тук-там. Важното е хората да излязат да гласуват и да изберат най-достойния за кмет на тяхното място, защото фигурата на кмета е важна фигура, тя е важна за нашето всекидневие.

Водещ: Политиците на основните политически сили какви послания отправят? Ето, днес парламентът се разпусна във ваканция, без да има кворум за заседание.

Кънчо Стойчев: За съжаление, доста скучни послания отправят. Класическото, втръснало на всички самохвалство на ГЕРБ – говорят се феноменални глупости, свидетели сме на едно заслепено самохвалство. Днес имаше такъв пример, откриваше се нещо – такива глупости се изговориха, че просто човек може да го заболи главата. Всъщност да се строят пътища е задължение на държавата. Това нито е героизъм, нито е услуга към гражданите. Тези, които управляват, те са задължени тези пътища да ги строят с наши пари, и те ги строят с наши пари, с наш труд. В този смисъл, да се говорят всичките тези глупости, които се изговориха днес, е просто обидно за интелигентността на българския народ.

Водещ: Как ще завършат изборите според вас?

Кънчо Стойчев: Изборите ще завършат както винаги – ще има места, в които едни партии ще имат надмощие, на други места – други партии. За мен най-важното е да завършат по мирен, толерантен начин, изобщо да не се повтори случаят, с който започнахме. Съвсем твърдо да сме уверени, да знаем и да се борим за нашето право, че всеки от нас има право да гласува за която политическа партия иска в страната, че ние не бива дълбочинно да се делим поради този си политически избор. Да, той е моментен политически избор, но в крайна сметка всички ние живеем тук и работим за една и съща кауза, за една и съща страна. Тоест много ми се иска така да завършат изборите, че някак си, ако е възможно, да станем по-обединени, а не по-разединени.

Цоня Събчева