Местни избори 2019: На балотаж ще се явят Иван Портних от ГЕРБ и Костадин Костадинов от ПП „Възраждане“ в община Варна, по резултатите при 100% обработени протоколи

На балотаж ще се явят Иван Портних от ГЕРБ и Костадин Костадинов от ПП „Възраждане“ в община Варна при 100% обработени протоколи. Приблизително около 500 гласа не са достигнали на досегашния кмет Иван Портних да спечели изборите в първия тур. В негова подкрепа са гласували 49754, или близо 49.3% от избирателите. Така той отива на балотаж със събралия 14 432 гласа, или 14.3%, Костадин Костадинов от ПП „Възраждане“. Това обяви председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) Велин Жеков по време на пресконференция, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. По думи на Жеков окончателните данни сочат, че трети остава кандидатът на „БСП за България“ Анелия Клисарова, която е подкрепена от 14156 души, или 14.1% от гласувалите.
В четири от петте районни администрации във Варна също ще има балотаж. Единственият избран на първи тур е кметът на район „Владислав Варненчик“ Николай Костадинов от ГЕРБ. Избори на 3 ноември ще има и в селата Тополи и Звездица. По думите на Велин Жеков, още днес ОИК трябва да одобри вариантите на бюлетините за балотажа.
Диана СТОЕВА