Местни избори 2019: Нидал Алгафари, политически PR: Една част от обществото не иска промяна, защото се опасява, че може да стане по-зле

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Политическият PR Нидал Алгафари в интервю за предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“

 Водещ:  Г-н Алгафари, има ли нещо, което отличава настоящата предизборна кампания, има ли нови похвати, прийоми, или всичко е в рамките на вече познатото?

Нидал Алгафари: Аз поне към този момент не съм видял нещо, с което да бъда изненадан, нито в рекламните стратегии, нито в пиарските, нито в имиджмейкърските стратегии на политическите партии, не видях нищо по-особено. Това, че има обиди от различен личностен характер, че има публикувани компромати за приятелки на кандидат-кметове, всичко това вече сме го гледали, гледали, слушали, виждали. Не могат да проумеят все още една голяма част от хората, които се опитват да се занимават с тази дейност, че това вече е втръснало на по-голямата част от хората в България и очакват малко по-различно говорене и малко по-различно представяне.

Водещ:  Няма ли партии, които са извлекли поуки от предишните избори и нещо са променили в стратегията си?

Нидал Алгафари: Това, което мога да кажа, че може би има някаква промяна, и то в положителен план е рекламата или представянето, което правят ГЕРБ в момента. Виждам, че това са хора, които не тръгват от негативното, не тръгват с обидите, с квалификации, опитват се даже в изборните материали, които са им гледал, лицата на хората да са ведри, да са интересни, да са лъчезарни. А при техните опоненти от БСП виждам това се прави само в София. Калоян Паргов прави такива материали, които са по-различни, които са малко по към периферията, а не към твърдите ядра. Но са много малко другите, които правят нещо подобно.

Водещ: Очаквате ли промяна на предизборната кампания, непосредствено преди изборите?

Нидал Алгафари: Да ви кажа не съм ясновидец, не знам какво са заложили партийните щабове или предизборните щабове на партиите, но нещо драстично или нещо много драматично съмнявам се.

Водещ:  Има ли втори план на предизборна кампания, който е свързан с фейк новини? Имам предвид конкретно ситуацията с напрежението в Сливенско, Бургаско, Пазарджишко. Премиерът оприличи случая с друг вариант на „костинбродска афера“. Реалистична ли е тази препратка?

Нидал Алгафари:  Не, аз не го приемам по този начин. По-скоро смятам, че това е някаква нелепа история, която се случва. Защото винаги човек в една такава ситуация трябва  да види кой има файда, кой ще има полза от това нещо. В Сливен точно в този вариант не виждам кой би могъл да  тръгне да прави това нещо, то ще е срещу всички. Срещу всеки, който би застанал срещу Истанбулска конвенция, срещу тази стратегия за детето. Така че, съмнявам се да е това. По-скоро това са някакви опити на по-малки човечета в партийни структури, в щабове, ако въобще тръгва отнякъде това, да направят някаква шумотевица, тоест да хвърлят някакъв камък в гьола. Но не виждам това нещо да е кой знае какво по-различно от други подобни ситуации в годините спомняме си и Костинброд, спомняме си и книжката на Софиянски.

Водещ:  В края на миналата седмица бе учредена дълго чаканата партия „Няма такава държава“. Защо след като толкова дълго се очакваше появата ѝ, тази партия не участва в настоящите избори, имате ли отговор?

Нидал Алгафари:  Да, имам за себе си отговор. Най-вероятно не бяха подготвени достатъчно добре, за да имат структури навсякъде изградени, с които да могат да участват в изборите, а ако се провалят в първо участие, тоест не постигнат добър резултат, това ще бъде крах. Затова смятам, че са постъпили достатъчно мъдро, за да се подготвят за следващи избори. Но тука ще поставя в запетайки, тази партия може би трябваше да се създаде, когато  беше хитът на хората от това шоу, може би преди около година. Сега някак си започва да намалява интересът към тях. Започнаха да се случват неща около тях, които не са от най-приятните и няколко души вече казваха доста мъдро, включително и  министър-председателят на България, че едно е да задаваш въпроси, друго е да почнеш да даваш отговори. Така че всички очакваме много отговори от тях, а отговорите са трудни.

Водещ: Евентуалното ѝ участие на избори е възможно 2021 г. – на парламентарни. Означава ли това, че до 2021 г. тази партия или ще загуби инерцията, от която тя така или иначе вече е загубила в известна степен, или пък ще съумее да се укрепи до степен, до която да се представи добре?

Нидал Алгафари:  Много зависи от това, какво ще предприемат оттук нататък. Много зависи от това какви хора ще поставят на централни места в районите, на големите градове, какви кампании ще поемат оттук нататък  до 2021 г., какво ще успеят да предложат на хората, дали ще успеят да обяснят по някакъв вече съвсем разумен начин какви са тези идеи, които ги имат за референдума. Защото референдумът, който те пуснаха и много хора се подписаха, според  мен имаше доста неточности в него или може би неправилни тези. Защото по същата логика, ако сега пуснем например референдум дали трябва  смъртното наказание да се върне в България, аз съм убеден, че ще минем над 80 %. Това не означава, че е правилно, това не означава, че е цивилизовано. Това, че се търсят по-ниски страсти или се търсят приказките в Хаджи-Генчовата бръснарница например, това беше до време, докато се правеше на някакъв вид опозиционен телевизионен водещ или телевизионно предаване. Оттук нататък  обаче ще им трябват много други неща, които да обяснят, да разяснят мъдро и ако имат тази възможност и капацитет: как България ще събира по-добър бюджет в хазната, как този бюджет може така да се разпределя, че да има за всички достатъчно, да се повдигне стандартът и да обяснят по някаква логика всичко друго, зад което са застанали в този референдум. Защото, ако те искаха да бъде малко по-сериозен този референдум, най-вероятно трябваше да поставят едно-единствено изречение, дали българският народен иска да се свика Велико народно събрание и там вече да се разрешават тези казуси, които те бяха поставили като точки. Защото беше ясно, че Народното събрание не може да реши повечето от тях.

Водещ: Интересен е дали, ако партията в един или друг момент даде своята подкрепа за един или друг кандидат за кмет на София, това по някакъв начин ще промени сегашните нагласи?

Нидал Алгафари: Не, не мисля, че те ще го направят. Те са достатъчно умни, поне познавам по-голямата част от екипа около Слави, хора, които са достатъчно умни, и мъдри, и интелигентни, за да не подпомогнат никой в тези избори. Защото всяка една такава позиция ще се отрази по един или друг начин. Ако подкрепят в София някой срещу Фандъкова, е едно, ако подкрепят Фандъкова, е друго. Тост много бързо ще накарат една голяма част от хората да се обърнат срещу тях. Независимо дали тези, или онези, дали ще бъде в Пловдив и дали ще бъде във Варна, в Бургас, или където и да било.

Водещ:  Казват, че когато си в опозиция, е много по-лесно да отидеш на избори, отколкото ако си в управлението. В този смисъл БСП успява ли да оползотвори дивидентите от пробойните в управлението и максимално да се възползва от възможността?

Нидал Алгафари: Тъй като ползвахте „пробойните“, когато се тръгва на такъв тип битка, би трябвало първо да запушиш собствените си пробойни, иначе корабът, в който си потъва наравно с този, в който е управлението. И да отидеш да се бориш или да се биеш с кораб с пробойни, но и ти самият да си с пробойни, много трудно се случва. Това го показаха на евродепутатските избори – независимо, че са в опозиция, те не могат да бъдат към този момент такава опозиция, която да приобщи хора извън твърдите ядра.

Водещ:  Как очаквате да се представи БСП на тези избори?

Нидал Алгафари: Много ми е трудно да кажа, не познавам в детайли нещата в цялата страна, но моите очаквания са, че ще се хвалят или с един областен, или с някакво малко градче, както преди време се случи с Полски Тръмбеш да твърдят, че ето ние вижте победихме там. Винаги в такива ситуации, включително когато аз съм работил по изборни кампании, сме давали насоки, когато загубят, да търсят в загубата печалба. И най-вероятно те ще се опитат за пореден път да го направят. Имахме примерно 10 съветника, сега имаме 11, вижте каква невероятна победа. Имахме 100 кмета, сега вече имаме 200 кмета. Ама те всичките са в малките населени места. Тоест винаги ще търсят някъде нещо, с което да изтъкнат, че те са направили нещо, и след това, когато се съберат след изборите да заседават, почват сами да си вярват на постигнатия успех само в техните глави.

Водещ: Това означава ли, че ГЕРБ ще затвърди резултатите от изборите преди  четири години?

Нидал Алгафари: И това не мога да кажа, но по-скоро като че ли натам отиват нещата. Поне по това, което успявам да следя от изказвания, от нагласи на хората. Като че ли дългото управление на ГЕРБ създаде една консервативна част в България, която не иска промяна на статуквото, искат да вървят така нещата, защото се опасяват, че може да стане по-зле, ако дойдат други. Така че създадоха  такава консервативна част.

Росица АНГЕЛОВА