Местни избори 2019: Нормално и без затруднения е започнал изборният ден в област Велико Търново

Снимка: АФП

Велико Търново. Спокойно и без затруднения е започнал изборният ден във Великотърновска област, съобщиха за Радио „Фокус“-Велико Търново от ОДМВР-Велико Търново. Охраната на изборните помещения на територията на областта през изминалото денонощие е протекла нормално и без инциденти. До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. Към 8.00 ч. местният вот протича нормално.

Председателят на ОИК-Велико Търново Десислава Йонкова уточни, че всички 142 секции са отворени, като 3 от тях се намират в Стара болница, Нова болница и в Центъра за психично здраве. „Няма данни и сигнали за нарушения до момента. Пренебрежимо малък е броят на членовете на секционни избирателни комисии, които не са се явили. В момента се предприемат действия за смяна на хората, които не са успели да дойдат на време и са имали други причини, поради които няма да участват в изборния процес“, каза Десислава Йонкова.

Общият брой на избирателите в община Велико Търново е 70 858. Кандидатите, от които великотърновци ще си избират кмет, са 6. На територията на община Велико Търново ще се произведат 3 вида избор – за кмет на община, за кметове на населени места и за общински съветници. 13 са населените места, в които ще се проведе избор за кмет на кметства. Това са кметствата Килифарево, Дебелец, Ресен, Самоводене, Балван, Беляковец, Водолей, Леденик, Ново село, Присово, Пчелище, Церова кория и Шемшево. В тези населени места ще се избират кметове на кметства. Общо кандидатите за кметове на кметства са 31. Листите за общински съветници, които са регистрирани за участие в местните избори, са 17, а кандидатите в тях са 263.

Служителите на звената на дирекция „Български документи за самоличност” в ОДМВР – Велико Търново ще издават и в днешния ден удостоверения на граждани с изгубени, откраднати или повредени лични карти, за да могат да упражнят правото си на глас в изборния ден.

„Фокус“ припомня, че в изборното помещение не се допускат въоръжени лица, носещи предмети, опасни за живота и здравето на хората.
Рени АТАНАСОВА