Местни избори 2019: Нормално протича подготовката за изборите във Велико Търново

Снимка: АФП

Велико Търново. За момента изборният процес протича нормално, делово. Взети са съответните решения от ОИК-Велико Търново в сроковете, които са предвидени в Изборния кодекс. Това каза в интервю за Радио „Фокус“-Велико Търново  председателят на Общинската избирателна комисия в старата столица Десислава Йонкова. Тя уточни, че на територията на община Велико Търново има 139 секции, като в законово регламентирания срок – до 12 октомври не са се събрали повече от 10 заявления от лица с увреждания на зрението или двигателния апарат и поради тази причина няма да има секция с подвижна изборна кутия.

„За момента имаме стандартни 139 секции като е възможно в социалните домове и в лечебните заведения да се разкрият допълнително такива, ако имат над 10 гласоподаватели. Това става в рамките на 48 часа преди изборния ден.  Взети са съответните решения от страна на ОИК, които са свързани с оповестяване на мерките, позволяващи на хората със затруднено зрение или с проблем в придвижването, да се придвижат и да гласуват в изборния ден. На територията на община Велико Търново има регламентирани няколко секции, които са с по-добър достъп. Това са Секция 25 в ДГ „Ивайло“, Секция 28 в ОУ „Петко Р. Славейков“, Секция 60 в СУ ,,Г. Живков“, Секция 75 в СУ ,,Вела Благоева“, Секция 95 в ДГ ,,Пламъче“ – гр. Дебелец и Секция 106 в ОУ ,,Хр. Смирненски“- с. Самоводене. Пред всяка една от тези секции ще се сложат обозначителни знаци, които са регламентирани в Решение № 953 на ЦИК. Освен това има възможност всички тези лица да изберат секция по техен избор на територията на населеното място, на което имат адрес и да гласуват, като в този случай се дописват в списъка. Трябва да се знае, че лице, което е с адрес в Горна Оряховица не може да гласува във Велико Търново, тоест трябва да има адрес в населеното място и да има уседналост от 6 месеца“, каза Десислава Йонкова.

Председателят на ОИК-Велико Търново уточни, че общината е предоставила телефон за заявка за оказване на помощ на избиратели в изборния ден – 062/619 119. „В рамките на целия изборен ден е осигурено превозно средство, снабдено с платформа и инвалидна количка, така че лицата, които не могат сами да се придвижат до изборното помещение, имат тази възможност. Запазва се възможността тези лица да използват и придружител в изборната секция, като това е лице, което те следва да определят. Разбира се лица, които имат други качества в изборния процес /застъпници, наблюдатели, членове на СИК и т.н./ не могат да участват като придружители“, обясни Десислава Йонкова.

ОИК-Велико Търново вчера е провела обучение на членовете на СИК от извънградския център, а в четвъртък от 17.00 ч. ще има обучение на членовете на СИК от град Велико Търново.

Рени АТАНАСОВА