Местни избори 2019: Огнян Ценков, кандидат за кмет на Община Видин от ПП ГЕРБ: С приказки и с лъскави обещания не се решават проблеми, трупани с години – решават се с работа

Снимка: Радио "Фокус" - Видин

Огнян Ценков, кандидат за кмет на Община Видин от ПП ГЕРБ, в интервю за Радио „Фокус“ – Видин

  1. На финалната права сме, г-н Ценков. Защо са толкова важни изборите за местна власт? И как преминава вашата кампания?

Факт е, че избирателната активност на местните избори е най-висока. Местната власт е най-близо до проблемите на хората, а местните избори определят посоката на развитие за всяка община. Затова смятам, че в предизборната кампания кандидатите трябва да отправят ясни и честни послания към своите съграждани.

За кандидатите на ПП ГЕРБ във Видин предизборната кампания преминава в постоянни срещи с нашите съграждани. Винаги сме водили кампания, обърната към хората, кампания, лице в лице. Няма по-добър начин за водене на диалог. През четирите години като кмет на Община Видин провеждах приемен ден за граждани всяка седмица. Никога не съм преставал да разговарям с хората. Независимо дали съм бил в работно време или не, не съм отказал да изслушам нито един човек, без значение дали е бил в кметския кабинет или сме се срещнали случайно на улицата.

И в предизборната кампания поехме ангажимент да се срещнем с хората във всяко едно от населените места в общината. Разговаряхме лице в лице с повече от 2000 наши съграждани – без да преувеличавам. Бих казал, че навсякъде хората са активни, задават въпроси, изразяват мнения. Най-искрени са неформалните разговори. Радвам се, че нашите съграждани оценяват свършеното. Не ни спестяват критики, но правят разлика между свършена работа и фалшиви обещания.

Важно е да подчерта, че ние се отнасяме с изключителна отговорност към тези избори не само като предизборна кампания, а и като кандидати за кметове и кандидатска листа за общински съветници. В листата ни има хора с различни професии – инженери, икономисти, предприемачи, лекари. Част от нашата листа са 8 учители. Имаме много млади хора. Имаме опитни професионалисти с висока експертиза. Всеки един от тях се среща с нашите съграждани. Ние сме част от Видин, живеем във Видин. Работим във Видин. Многократно съм казвал, че един ръководител колкото и да е добър не може да направи нищо сам. Той трябва да има силен екип. Гордея се, че съм водач на един екип от хора, които работят за доброто име на Видин.

Специално за Община Видин аз мисля, че вече вървим във вярната посока – обединихме усилията на гражданите, бизнеса, местната и държавна власт. Това е работещият диалог, който дълги години липсваше на Видин.

  1. Тонът на кампанията? Изглежда, че и този път не липсват фалшиви новини.

Ние правим положителна кампания. Много се надявах, че тя ще бъде такава за всички участници в нея – истинска и насочена към развитието на Видин. Решихме с колегите, че кампанията ни няма да бъде лъскава, със скъпи мероприятия. Струва ми се, че често залагаме много на опаковката, а е важно съдържанието. Не мога да не изразя възмущението си, че хора, които от десетилетия са в местната власт почти цялата кампания си служиха с лъжи и манипулации. Но откровените лъжи не носят позитиви. Бих казал, че дори обиждаме съгражданите си, защото те искат да чуят какво предлагаме, искат да разберат каква е визията ни за Видин, а не да изброяваме с плачевен тон проблемите или да представяме програми, писани от високоплатени специалисти.

Хората искат обикновени неща – асфалтирани улици, обновени тротоари, облагородени квартали, места за отдих и игра на децата. Искат добри възможности за спортуване, богат културен календар, достойна работа, подкрепа за уязвимите, чиста околна среда, сигурност. Това не се постига нито с бягане от отговорност, нито с апокрифно раздаване на позиви по улиците, нито чрез хленчене, нито чрез захаросани обещания за бъдещето. Дано не загубим смисъла на предизборната кампания докато хвърляме кал по опонента. Винаги съм се противопоставял на опитите хората да се разделят, да се всява омраза, и то за да спечелиш минута слава. Никога няма да участвам в подобна предизборна кампания. Никога не съм се крил зад ничий гръб, справял съм се с предизвикателствата и съм поемал отговорност. В никакъв случай няма да отговарям на персоналните атаки срещу мен. Те издават слабостта на хората, които ги използват. Но когато атаките, насочени срещу мен, засягат други хора, категорично няма да позволя това.

Община Видин, служителите и управленския екип на администрацията с подкрепата на правителството, положихме изключителни усилия за финансовото стабилизиране на Общината. Заварихме 21 милиона задължения, от които над 7 милиона просрочени. И сметките, и касата на Общината – запорирани. Освен дължимото, плащахме огромни суми за лихви и съдебни разходи. Общината имаше име на нелоялен партньор за бизнеса. Малки видински фирми не можеха да продължават дейността си, заради това, че им се дължаха пари, които те са изработили. Правителството подаде ръка на общините във фактически фалит, каквито бяхме ние. Служителите на администрацията изработиха финансово – оздравителен план – документ, какъвто до този момент не е правен и нямахме като пример. Хората положиха огромни усилия. Някои от тях прекараха денонощия в кабинетите си. Министерството на финансите одобри документа, бяха ни отпуснати 6 милиона лева безлихвен кредит, с който разплатихме задълженията на най – големите си кредитори. Още в предизборната кампания през 2015г. поех ангажимент да искам и да получа такава финансова подкрепа от правителството. Тогава един от кандидатите, който сега пак е кандидат, но бил с ново лице и нова енергия, обясняваше как трябва да искаме кредит с ниска лихва от не знам коя чуждестранна институция. На въпроса ми, защо ще искаме от някъде кредит с ниска лихва, а не подкрепа от собственото ни Правителство с безлихвен кредит, така и не ми беше отговорено. Лично поех отговорност за финансите на Общината. Не назначих заместник кмет по финансовата част, зад гърба на когото да се крия. Върнахме 17 милиона лева. Безлихвеният кредит е върнат почти изцяло, остава ни само една вноска, която има падеж през месец декември. През 2018г. Министерството на финансите извади община Видин от списъка на общините с финансова задлъжнялост.

И стигаме до сегашния момент, когато от некомпетентност или с ясното съзнание, че лъжеш и манипулираш съгражданите си, за да се добереш до властта, някои излизат и твърдят, че община Видин имала 11 милиона задължения и това го било съобщило МФ. В документа, изпратен от МФ, ясно пише, че 11 милиона задължения има област Видин, т.е това са задълженията на всички общини от областта.  В този документ е записано, че община Видин е сред общините, които най – добре се справят с погасяването на задълженията си. Повтарям – стари задължения, започващи от 2004г., към които ние не сме добавили нито лев!

Оборихме още една лъжа. От началото на предизборната кампания опонентите на ПП ГЕРБ за местните избори в община Видин тиражираха всекидневно новината, че Общината е загубила дело за 7 млн. лв. , заради неправилно управленско решение на кмета Огнян Ценков. Кандидатите за управленци осъдиха Общината и произнесоха присъдата преди Съда! Но ние доказахме още веднъж, че екипът на Община Видин за мандат 2015 – 2019 е работил винаги в защита на интересите на видинските граждани. На 14 октомври Арбитражният съд излезе с окончателно решение в полза на Община Видин по делото, касаещо прекратения договор между Общината и предишните изпълнители на ПСОВ. Като кмет на Видин, носещ отговорност за интересите на Общината, взех решение и прекратих договора с фирмата, изпълняваща проекта за Пречиствателната станция. Категорично и многократно заявявах, че това беше правилното решение. Обръщам се към хората, тиражиращи тази лъжа – лъжата не е начин да спечелите изборите! Калта по другите кандидати не ви прави по-чисти. Новото знаме и новата формация не ви дават нови лица. Говорете за себе си, говорете ЗА, а не против. Уважавайте съгражданите ни и не се подигравайте с труда на колегите от общинската администрация!

 

  1. Слоганът на ГЕРБ в тези избори е „Работа, работа, работа”. Вие казвате „Работа за Видин”. Смятате ли, че хората приемат това послание за вярното послание?

 

Категорично! Да се работи за доброто настояще, с мисъл за бъдещето. През тези четири години ние това можем да отчетем – работа. С усилена работа променяме облика на Видин. За програмния период 2014 – 2020 година до момента община Видин работи по 363 проекта на обща стойност 118 533 400 лв. Стойността на успешно приключените осем проекта за програмен период 2007 – 2013 година, който беше удължен до 2015г. е 109 016 105 лв.

Преди броени дни открихме пречиствателната станция. От 7 години Община Видин чака този проект. Преминахме през огромни трудности, но Пречиствателната станция вече е факт и е най – модерното съоръжение от този род в страната ни. Синагогата – колко години говорене и никаква работа. Спечелихме доверието на организацията на евреите „Шалом”, получихме този уникален паметник като дарение, кандидатствахме по VI приоритетна ос на ОП „Региони в растеж”. Приоритетна ос със съвсем различни правила, в която и до този момент Община Видин е единствената община с одобрен проект. До края на месеца очаквам да бъде изработена и качена в сайта на Агенцията за обществени поръчки обществената поръчка за Синагогата, за да можем да предадем на деца си този паметник в цялото му величие.

И докато ние работехме това да се случи, общински съветници от изтичащия мандат, които отново са кандидати, не само бяха против проекта за Синагогата, но дори дадоха на прокурор дарението към нас на еврейската организация „Шалом”  като незаконосъобразно. Платиха си на разни сайтове да пишат, че Община Видин нарушава закона, което разбира се, беше абсолютна лъжа и прокуратурата се произнесе в наша полза. Като слушам фалшивите новини, които разпространяват сега за финансовото състояние на Общината, оставам с впечатление, че някои хора нищо старо не могат да забравят и нищо ново не могат да научат.

Гребната база – работихме упорито, за да могат видинските гребци да тренират в нормални условия. От колко години това уникално съоръжение се ползваше само за да се руши имиджа на Видин – приказки и снимки на запуснатите помещения. Отделихме необходимите над 200 000 лева и за първи път от 30 години, Община Видин придоби недвижима собственост. С 300 000 лева основно ремонтирахме покрива, помещенията за тренировки, хотелската част, санитарните възли. И за тази покупка, вечни съветници бяха против.

Подкрепяхме видинския спорт. За първи път Общината реално изплащаше субсидията на спортните клубове, в размер на 300 000 лв. годишно. Не знам дали нашите съграждани знаят, че Община Видин е една от малкото общини в България, която отдава безвъзмездно базите си на спортните клубове, за да развиват дейността си. Клубовете не заплащат нито режийните разходи, нито поддръжката на базите и помещенията. И тук беше направен опит за фалшива новина, за да се омаловажи грижата на Общината към спортистите.

Асфалтирахме и извършихме ремонт на над 100 улици и междублокови пространства, неремонтирани над 30 – 40 години. Влязохме и в кварталите. Около 1 млн. лв. бяха вложени в ремонт на улици в селата, част от тези улици никога не са били асфалтирани. Изградихме детски площадки, по желание на видинските деца монтирахме скейт уреди в крайдунавския парк.

Категорично ще продължим това. Работа за Видин – това е, което ни е нужно. Съвместно с нашите съграждани от Общината изпълнявахме програма „Местни инициативи”. Тя достигна до всяко населено място, да всеки квартал – изградиха се кътове за отдих, за спорт, детски площадки. Обновихме парк Владикина бахча, където от години нямаше нито една пейка. Обновяваме централната градска част – 40 хил.кв.метра.Подменихме водопровода, поставен преди почти 100 години. Пред финал е ремонтът на Общинския театър – първата театрална сграда в България. Напредва ремонтът в Математическата гимназия и СУ „Цар Симеон Велики”.

С приказки и с лъскави обещания не се решават проблеми, трупани с години – решават се с работа. Така, че „Работа за Видин” не просто е правилното послание, а честното послание.