Местни избори 2019: Осем от селата в община Асеновград избраха кметове на първи тур, в четири малки населени места ще има балотаж

Асеновград. Осем от селата в община Асеновград избраха кметове на първи тур, в четири малки населени места ще има балотаж, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. В село Боянци жителите подкрепиха досегашният кмет Димитър Димитров от БСП, който спечели 68,34 % от гласовете.  Втори остана кандидатът на ГЕРБ Янко Василев, подкрепен от 30,56% от избирателите.В село Избеглии Йордан Райчев от БСП печели пореден мандат. Той получи 86,21 % от гласовете на избирателите. Кандидатът на ГЕРБ Андрей Андреев бе подкрепен от едва 12,7 % от жителите. В село Козаново бе избрана Антоанета Запрянова Паунова –Фонди от БСП. Тя получи 55,44 % подкрепа. Кандидатът на ГЕРБ Влашо Бозев спечели 35,37 % от избирателите. В село Мулдава също има избран кмет на първи тур. Това е Алиосман Расим Топал от ДПС, който спечели 78,84 % от вота на избирателите. Втори остана Фикрет Ремзи Мустафа, издигнат от инициативен комитет. В село Нови извор жителите са подкрепили с 95.83% единственият кандидат за кмет Айнур Сейдулов Нешадов от ДПС. В село Стоево на първи тур на местния вот също бе избран кандидат на ДПС – Айше Тасим Мехмед с 53,54 %. Втори остана Сафет Салимехмед Халибрям, издигнат от инициативен комитет. В село Червен отново бе избран кандидатът на БСП Атанас Игнатов. Той бе подкрепен от 59,91% от избирателите. 22,97 % подкрепа е получил кандидатът на ГЕРБ Веселин Костадинов, който остана втори. Село Леново е единственото в общината след първия тур на местните избори с кмет на ГЕРБ. Кандидатурата на Борис Ангелов беше единствена и подкрепена от 92,68 % от избирателите.
В селата Златовръх, Конуш, Нареченски бани и Тополово ще се проведат балотажи на 3 ноември. В село Златовръх кандидатът на ГЕРБ Славка Голубятникова получи подкрепата на 48,84 % от избирателите. Малко не й достигна, за да спечели на първи тур. Сега тя отива на балотаж срещу кандидата за кмет на БСП Иванка Чохлева, подкрепена от 35,55 % от жителите на населеното място. В село Конуш също ще има балотаж. Вторият тур на изборите ще бъде между кандидатите на БСП Георги Ваклушев и Филип Гурдев от БДС „Радикали“.  Ваклушев подкрепиха 39,29 %, а Гурдев – 37,62 % от избирателите. Спорът за кметското място в село Нареченски бани също ще се реши на втория тур в неделя. Димитър Бакалски от местна коалиция „СДС“ (БСДП) се изправя срещу досегашния кмет Васил Куртев от ГЕРБ. На първия тур на местните избори Бакалски е получил 41,15 % от вота на избирателите, а Куртев – 33,73 %. В село Тополово също ще има балотаж. Досегашният кмет от БСП Йордан Дичев получи 27,29 % от гласовете. Той ще се изправи срещу кандидатът на ДПС Ирфан Алиев Кърмаджиев, който на първия тур на местните избори бе подкрепен от 42,38 % от жителите.
Тони МИХАЙЛОВ