Местни избори 2019: Петър Паунов, кандидат за кмет на Кюстендил: Градът спечели уважението си като културен и образователен център, предстои работа по отношение на икономиката

Как се промени Кюстендил след три управленски мандата и кои ще бъде приоритете за евентуален следващ четвърти пореден? Отговорите от кандидата за кмет на Кюстендил и досегашен градоначалник Петър Паунов, издигнат от местна коалиция (ГЕРБ, СДС, ВМРО, Движение България на гражданите“ ( ДБГ), Земеделски народен съюз (ЗНС), Обединени земеделци) в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

 

 

Водещ:  Г-н Паунов, самото представяне на политическите партии, които застават зад вас, говори за едно: че очевидно сте успял да спечелите доверие и подкрепа през тези години, което, разбира се, не е лесно. Как обаче успяхте да я запазите?

Петър Паунов: Не, не бих казал, че аз съм спечелил тази подкрепа и доверие. Това е подкрепа и доверие за всички наши съграждани. Всъщност политиките, които са провеждани през последните години, се спечелили доверието на широк национален формат, който е съчетан пък с изключително широк граждански формат. Затова съм благодарен и на националните политически сили. Към тях можем да добавим колегите от НФСБ, от „Алтернатива за гражданите“, всички, които ни подкрепиха открито и са част от нашата коалиция. За нас е важно, че приоритетите, които са на  Община Кюстендил, вече са национални приоритети и ще бъдат реализирани по най-добрия начин в следващите четири години.

Водещ: А кои са те? Нека кажем някои от най-важните акценти, които си поставяте като приоритети.

Петър Паунов: Кюстендил вече спечели уважението си като културен център и Мека на образованието. Оттук нататък работата е по отношение на икономиката и ключовият проект се нарича „Коридор № 8“, който се надяваме, че ще стартира още в началото на следващата година. Вече са в ход проектните действия. Очакваме двамата министър-председатели от двете страни на границата съвсем скоро да обявят докъде е стигнал неговият етап. Освен това ръстът в туризма трябва да продължи. Знаете за минералната ни лековита вода и всичките възможности както за планински, културен туризъм. Ще работим и за това бившето военно поделение да премине в ръцете на Община Кюстендил, за да може там да се реализира публично-частно партньорство с много стабилен инвеститор, който е заявил своите намерения. Инвестицията е за над 50 милиона лева. Разбира се, в областта на земеделието в Кюстендил също имаме приоритети. За съжаление Кюстендил е една от общините, които през последните години бяха извън програмата за селските райони. А пък ние имаме 71 села. Имаме уверението на ръководния екип, който договаря следващия програмен период, че вече ще бъдат включени в мерките, които са за селските райони. Това ще помогне вече наистина да работим в подобрена инфраструктура, тъй като до момента се финансираше само от собствени средства. И, разбира се, пък малкият бизнес да може да развива своите проекти и да реализира намерението си. Основният ни поглед е обърнат към младите хора и това те отново да бъдат по своите домове. Да не се налага да имигрират, да работят в други райони или други държави.

Водещ: Връщам ви малко назад. Преди време бяхте споделил, че привличането на инвестиции ще бъде сред основните приоритети за настоящата 2019 г. Към днешна дата можем ли да кажем, че той до някаква степен и изпълнен?

Петър Паунов:  Безспорно. Доказват го проектите, за които споменах- този с инвеститора на военното поделение. Имаме и други инвеститори в областта на туризма. До момента заявените проекти в тази област са за над 15 милиона лева до момента. Освен това скоро предстои откриване на инвестиция, която е за над 2 милиона лева. В сектора на сигурността. Немска компания буквално до дни започва работата, на 24 октомври влиза в сила предварителният й договор. Тази немска компания ще открие завод за производство на автомобилни чистачки с над 130 работни места. Датска компания пък инвестира в сферата на кухненското оборудване. Имаме много солиден ръст както на работните места, чуждестранни и български инвестиции, така и на възнагражденията. Вече работната заплата в по-голямата част от предприятията надхвърли 1000 лева. Този ръст и темп трябва да бъдат запазени. IT секторът и модерните технологии също се развиват. Предстои изграждане на комплекс, общината инвестира в него, който е за модерно споделени офиси и за съвременни технологии. Така че младите хора ще могат на минутата да започват своите предприемачески начинания в нашия град.

Водещ: Споменахте задържането най-вече на младите хора в общината. Очевидно работата в тази посока тече във връзка с работни места, повишаване на добрите условия на труда, разбира се, и заплащане. Усеща ли се вече положителният ефект от тях?

Петър Паунов:  Да, мога да кажа, че няколко десетки семейства вече се прибират от централните градове на България, завръщат се в Кюстендил. Екологичното ни земеделие също се развива много добре. Преработвателните мощности се увеличават и в четирите ни фабрики. В момента предстои откриването на нова фабрика за екологични чисти сокове, без подсладители. Така че огромната земеделска продукция, все пак знаете, че сме в овощната градина на България, намира вече своето приложение. Младите хора, които са придобили опит във водещи технологични центрове, с удоволствие идват тук, защото тук е перфектното място за живеене – зелено, чисто, подредено, с безплатна детска градина. Имаме едни щастливи млади хора с прекрасни семейства.

Водещ: Освен битката за кметския пост, предстои такава и за общинските места. Вие обявихте, че листата за общински съветници ще бъде съставена единствено и само от ваши съграждани. Гарантира ли това едно по-добро разпознаване на важните за избирателите теми и, разбира се, намирането на решения за проблемите?

Петър Паунов: Надявам се. Като формат мисля, че сме изключително балансирани, както като политическа представителност, така и повече от половината гражданска квота. Едни от най-големите инвеститори са в листата. Има представителите на културната и образователна общност, младите хора имат своето представителство. Единодушното решение на всеки от нас е, че листата няма да бъде подреждана на партиен принцип, а само по броя на преференциите. Това дава и категоричния баланс. Всеки от нас, като даде своя глас за тази листа, ще може да види човека, на когото вярва и който ще реализира идеите и решенията си в бъдещото управление на града.

Водещ: Сегашният състав на Общинския съвет е можем да кажем доста пъстър. Лесно ли се случва постигането на компромиси?

Петър Паунов: Постигането на компромиси е една от важните задачи в съвременното управление. А именно да имаш търпението и силата да изслушваш всяко предложение и да вземете най-правилното решение. Затова е общността. Всъщност в Кюстендил възпитаваме и създаваме общност, не индивиди. Обществото на индивида е общество на разпокъсаност, общество на егоизъм. В Кюстендил създаваме общност, за което благодаря на всички наши съграждани.

Водещ: Активно, знаете следим случващото се във всички родни общини. В Кюстендил бяха реализирани множество проекти, свързани с пътната, образователната инфраструктура, саниране и, разбира се,  не само. Можете ли обаче вие да изведете една тема, решен казус или изпълнен с проект, с който сте и най-горд?

Петър Паунов: Нямаме навик да се хвалим с постигнатото. Всъщност, ако някой е видял нещо и е останал удовлетворен, чудесно. Ние просто имаме много задачи и гледаме основно напред. Надявам се, че тази година действително ще започне работата по Коридор № 8. Предстои ни саниране на сградата на градския театър, тъй като това е една водещите сгради по енергийна ефективност и трябва да бъде довършена. И най-вече сме се концентрирали върху това, младите хора да бъдат по домовете си, при децата си, при родителите си, за да може да съществува тази хомогенна семейна и обществена среда. Искаме да живеем като българи, като християни, с трудолюбие и много почтеност в отношенията.

Водещ: По-лесно ли обаче е впускането в тази надпревара с изкарани мандати зад гърба, или напротив?

Петър Паунов: Не бих казал, че е по-лесно. Разбира се, че много са нещата, които могат да бъдат обсъждани в мандатите. От друга страна, имам безценния опит, който през годините е загладил много грапавини в моя характер, в характера на колегите, с които първоначално сме се взимали твърде насериозно. След това общият живот учи много. Кюстендил е четвъртата по големина община в България и се наложи да мине през много тежки периоди на кризи. Знаете, те бяха и в морала, те бяха и финансови кризи. И когато виждаш действително всички сплотени около добрите образователни решения, програмата по вероучение, културните акценти, галерията ни, театъра ни, музеите ни, всички работят по фантастичен начин. Тази основа, когато е създадена, оттук нататък вече може да се надгражда икономически. Но трябва да има нещо, за да стъпи тя. Тя всъщност стъпва точно на това, на ценностите, ценностите, които са ни завещали предците.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА