Местни избори 2019: ПП ГЕРБ и СДС в Пловдив сключиха споразумение за подкрепа на кандидата за кмет на града Здравко Димитров

Пловдив. ПП ГЕРБ и СДС в Пловдив сключиха споразумение за подкрепа на кандидата за кмет на града Здравко Димитров. Това бе обявено на специална пресконференция днес от члена на ИК на ГЕРБ Менда Стоянова, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив. На пресконференцията присъстваха ощекандидатът за кмет на ГЕРБ Здравко Димитров, както и Илия Лазаров, главен секретар на СДС и Тони Симидчиева, водач на листата на партията за общински съветник в Пловдив. Менда Стоянова обяви, че това споразумение идва след като на национално ниво Изпълнителната комисия на ГЕРБ и ръководството на СДС са подписали рамково споразумение за взаимна подкрепа и работа по места, като са дали свобода на всяка една от структурите си да организира тези взаимоотношения. Според Стоянова, това е логично продължение на свършеното за евроизборите и това е правилният път, по който трябва да се върви, а именно консолидация на всички десни демократични формации в България, не само за избори, но и когато се правят политиките. „Ние сме сестрински партии, и в ЕП сме заедно, ценностите и целите ни са сходни и това ни дава основание да осъществяване подобни споразумения“, каза Менда Стоянова. „В Пловдив СДС има своите кандидати за кметове в три от районите, има и листа за общински съветници, но по отношение на избора за кмет те подкрепят категорично нашият кандидат, в лицето на Здравко Димитров“, добави Стоянова.
Илия Лазаров обяви, че по отношение на политиката СДС категорично подкрепя кандидатите на ГЕРБ в петте големи града у нас – София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, с решение на Националния изпълнителен съвет. „Смятаме, че е важно да се застане за кандидата на ГЕРБ, тъй като това показва, че дясното се обединява и е недопустимо да се дава възможност на БСП да трупа дивиденти, ако сме разделени. Според него е важно вторият по големина град Пловдив да има десен кмет и това е кандидатът на ГЕРБ Здравко Димитров. Илия Лазаров предаде в аванс, че зад кандидатурата на Здравко Димитров, без никакво колебание, застава и президентът Петър Стоянов. Той ще бъде в града, за да обяви официално това.
Менда Стоянова припомни, че Пловдив, след демократичните промени е бил винаги един от най-сините и демократични градове, а БСП досега никога не е печелила избори в града. Стоянова припомни още, че през управлението на Славчо Атанасов БСП са влезли в управлението през задния вход и това не бива да се допуска отново. „За да се развива правилно и да продължи Пловдив да бъде индустриалното сърце на България е важно гражданите да гласуват за правилните политики“, добави Менда Стоянова.
Кандидатът за кмет на Пловдив от ГЕРБ Здравко Димитров благодари за подкрепата на „първото и истинското СДС“. „Ние сме партии от едно семейство и това е едно нормално продължение на нещата. И за в бъдеще ще работим така, за да продължи градът ни да се управлява от десни партии. Пловдив е синята крепост и трябва да продължим доброто развитие на града и през следващите четири години“, каза още Димитров. „Гарантираме, че това, което се случва, е добро и то ще проличи през следващите години“, добави Здравко Димитров.
Междувременно стана ясно, че според социологически проучвания симпатизантите на СДС за София са между 25-30000, а за Пловдив се очаква да са между 3 и 5000 гласа.
Менда Стоянова отбеляза, че не е правилно да се правят подобни аритметики, тъй като решението за споразумение е взето не заради аритметики, а заради ценности, политики и това е едно начало на една отделна формация, каквато е ГЕРБ и СДС.
„Избирателите на СДС припознават ГЕРБ като сродна партия“, каза Здравко Димитров и показа бюлетина още от създаването на СДС, подарена му от една жена по време на приемна. „Смятаме, че сме вземи правилното решение и вървим в правилната посока, което ще доведе до добри резултати“, бе категоричен кандидатът за кмет на Пловдив от ГЕРБ Здравко Димитров.
Цветана ТОНЧЕВА