Местни избори 2019: Румен Петков, АБВ: Ремонтът на новите учебни бойни самолети представлява заплаха за живота на българските бойни летци

Велико Търново. Ремонтът на новите учебни бойни самолети представлява заплаха за живота на българските бойни летци. Това каза пред журналисти в старата столица председателят на ПП АБВ Румен Петков, предаде репортер на Радио „Фокус“-Велико Търново. Той отбеляза, че ще сезира Прокуратурата по въпроса със самолетите L-39ZA. „Искам да питам всички членове и симпатизанти на ВМРО дали споделят разбирането на министър Каракачанов за поддръжката на учебните бойни самолети, защото техният производител твърди, че начинът, по който се предвижда техния ремонт, е животозастрашаващ“, поясни Петков.

Той засегна и темата за местните избори и отбеляза, че Велико Търново се нуждае от промяна на атмосферата, на начина на взимане на решения и на технологията на провеждането на управленските действия.  „Аз съм работил с кметове на Търново, но от 6-7 години Търново няма кмет, а има изпълнителен директор. За съжаление на изпълнителния директор му уволниха Управителния съвет, имам предвид г-н Цветанов, и в момента Търново е съвсем безпризорен и това не бива да продължава. Търново не е просто стара столица, не е просто голяма съдържателна част от нашата история, а е бъдещето на България, а бъдещето на България се нуждае от лице, от авторитет, от гръбнак. Тази технология, която налага сегашния кмет е пагубна за Търново. Промяната на атмосферата в града е жизнено необходима“, каза Румен Петков. Той уточни, че за щастие си отива най-безличният УС на НСОРБ. „Основната вина за това безличие е на председателя на Сдружението – кмета на Търново. Участвал съм в създаването на Националното сдружение и затова мога да го кажа ясно и категорично. Всички председатели до момента са работили с българското правителство и това е повече от нормално, но такъв слугинаж, такова обезличаване на местното самоуправление, такова просташко подчинение на точно определени политически интереси никога не е имало. Работил съм с всички председатели на Сдружението, но до сега такова напрежение не е имало и затова се стигна за първи път от създаването му до неговия колапс – част от кметовете напуснаха УС и Сдружението не работи. Няма друг такъв случай нито в Източна Европа, нито в историята на Сдружението в България. Тук не става дума за отговорност, а за политически слугинаж и безпрецедентно безгръбначие“, категоричен бе Петков. Той поясни, че АБВ няма свой кандидат за кмет на старата столица, но подкрепят кандидата на БСП.

Рени АТАНАСОВА