Местни избори, 2019: Симеон Велинов, ОИК – Смолян: Втори тур на изборите ще се проведе в Смолян и село Виево, пет са избраните кметове на първи тур в общината

Снимка: Радио "Фокус" - Смолян

За обобщените резултати от местните избори в община Смолян, недействителните бюлетини, разпределението на квотите в Общински съвет и преференциите, Радио „Фокус“ – Смолян разговаря с председателя на Общинската избирателна комисия – Смолян.

„Фокус“: Г-н Велинов, приключи окончателното преброяване на бюлетините от местния вот в община Смолян. кои са населените места, в които има избран кмет още на първи тур и къде ще се проведе балотаж на 3 ноември?

Симеон Велинов: След проведения първи тур на местните избори за кметовете на кметства, населените места, в които има избрани кметове са пет. Кметство село Широка лъка, единственият кандидат Васил Седянков е избран за кмет с 253 действителни гласа. Кметство село Търън също има избран кмет и той е Явор Говедаров с 250 действителни гласа. В Село Смилян победител е Чавдар Червенков с 611 гласа. В Могилица кмет е Милко Кисьов, който има 130 действителни гласа. Кметът на село Момчиловци е Сийка Суркова – Карталова, която е получила 428 действителни гласа. В село Влахово също е избран кмет и той е Недко Димитров със 116 действителни гласове. В село Виево ще има втори тур, на който ще се явят Венко Палчев от БСП, който на първи тур има 110 действителни гласове и Николай Хаджийски от ДПС, който на първи тур има 95 действителни гласове. В общинския център Смолян също ще има втори тур, на който ще се явят кандидатът на ПП ГЕРБ Николай Мелемов, който на първи тур получи 7230 действителни гласове и кандидатът на „БСП за България“, Стефан Сабрутев, който получи 3894 действителни гласа.

„Фокус“: Има ли много недействителни бюлетини на първия тур на местните избори в община Смолян?

Симеон Велинов: За съжаление не липсват и такива бюлетини. Прави впечатление при приемането на протоколите от секционните избирателни комисии, че има гласоподаватели, които не са се ориентирали добре и са направили недействителни бюлетини, гласувайки в бюлетината за общински съветници в графата преференции, като не са отбелязали съответната кандидатска листа, за която дават тази преференция. Това е направило тения вот недействителен по отношение на общинските съветници. Действителните гласове за общински съветници в община Смолян са 15 952 гласа, а недействителни гласове са 2748 гласа. В броят на действителните бюлетини е включен и този на хората, които са отбелязали, че не подкрепят никого, които са 481 и по смисъла на Изборния кодекс са действителни гласове. Има доста недействителни бюлетини в общината, въпреки голямата информационна кампания на ЦИК, в това число и нашите обучения на членовете на СИК,  които следва да дават указания на хората, които не знаят как да гласуват. Въпреки това има голям брой на недействителни гласове, които можеха да разместят и листи и да обърнат вота по места.

„Фокус“: Как ще бъдат разпределени квотите в Общински съвет – Смолян и по колко съветници ще има всяка една от партиите и коалициите?

Симеон Велинов: Общинската избирателна квота за Общински съвет – Смолян е 534 гласа, а мандатите са 29, както са били досега. Кандидатът за общински съветник от Местна коалиция „Новото време“ Сийка Карталова – Суркова е избрана за кмет на кметство Момчиловци и нейното място ще се заеме от следващия в листата. Относно кандидатите на партиите, които са спечелили най-много гласове, на първо място с 11 представители в общински съвет е ПП ГЕРБ, на второ място се нареждат местната коалиция „Новото време“ със 7 общински съветника, на трето място са „БСП за България“ с 6 общински съветника, от ДПС трима съветника и на пето място са  Земеделски народен съюз с двама общински съветници. Инициативните комитети няма да имат представители в Общински съвет – Смолян, тъй като но са събрали достатъчно гласове.

„Фокус“: А кои от кандидатите са получили най-много преференции от гласоподавателите?

Симеон Велинов: Преференциите за общински съветници в община Смолян не сработват дотолкова, че някой от кандидатите да може да измести друг в листата, тъй като така или иначе получилите най-много преференции са поставени начело при регистрацията на кандидатската листа на съответната партия или коалиция в ОИК – Смолян. Най-много преференции, като в това число трябва да сложим и тези, които са гласували без преференции, на първо място е Марин Захариев – водач на листата на ПП ГЕРБ, с 353 преференции, но с останалите гласове без преференции има 2681 гласа. На второ място е водачът на листата на БСП за България Стефан Сабрутев, който има 1462 гласа, като в това число включени и 199 преференции за него и 1263 гласа без преференции. Като водачи на листите те обират и гласовете без преференции. На трето място е водачът на листата на МК „Новото време“, който получава 138 преференции, а общо и с гласовете без преференциите стават 939 гласа.

Нели ГЕРГЬОВСКА