Местни избори 2019: 286 845 са избирателите в Община Пловдив, които имат право да гласуват за кметове и за общински съветници

Снимка: АФП

Пловдив. 286 845 са избирателите в Община Пловдив, които имат право да гласуват на местните избори, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. В район „Централен” избирателите са 61 230, в район „Източен” – 44 243, в район „Западен” – 30 591, в район „Северен” – 41 365, в район „Южен” – 63 476, а в район „Тракия” – 45 940. 1 395 избиратели попадат за първи път в избирателните списъци днес. Това са навършилите 18 години между 26 май, денят след последните проведени избори – изборите за членове на ЕП от РБ,  и 27 октомври – местните избори.
Общо 476 са избирателните секции в Община Пловдив за произвеждане на изборите за общински съветници и за кметове, в това число 4 броя избирателни секции за гласуване с подвижна избирателна кутия и 13 броя избирателни секции, образувани в лечебни заведения и места за лишаване от свобода. Четирите секции  за гласуване с подвижни избирателни кутии ще обслужват  районите „Централен”, „Северен”, „Южен” и „Тракия“. Подвижната секционна избирателна комисия в район „Тракия” ще обслужва и избирателите от район „Източен”, а тази в „Северен“ – и избиратели с увреждания от район „Западен“. 99 избиратели ще гласуват с подвижна избирателна кутия.
11 са образуваните избирателни секции в големите лечебни заведения в ПловдивУМБАЛ „Св. Георги“,  МБАЛ „Св.Мина“, МБАЛ Пловдив към ВМА София , МБАЛ „Каспела“, МБАЛ „Пловдив” АД, МБАЛ „Свети Панталеймон”, а задържаните лица, спрямо които няма влязла в сила присъда ще могат да гласуват в образуваните 2 избирателни секции в  Пловдивския затвор и Следствения арест. Общо 316 са избирателите в секциите в болниците и местата за лишаване от свобода.
За улеснение на гласуването, за избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването, в изборния ден е осигурен транспорт. Заявки за специализиран транспорт на хора с трайни увреждания от дома им до избирателната секция и обратно до дома на избирателя се приемат до 17.00 часа днес на телефони: 032/962478 и 0887484884.
Със свои заповеди кметовете на райони са забранили продажбата, сервирането и употребата на алкохол и спиртни напитка за периода до 20.00 часа днес в заведенията за обществено хранене и другите обществени места в административно-териториалните граници на град Пловдив, с изключение на тези заведения, в които се провеждат предварително планирани семейни тържества.
Тони МИХАЙЛОВ