Методи Навущанов, РК „Традиция“-Панагюрище: Започна подготовката за историческата възстановка на избухването на Априлското въстание

В Панагюрище започна подготовката за отбелязването на 141 години от избухването на Априлското въстание. По този повод Радио „Фокус” – Пазарджик потърси за коментар Методи Навущанов, председател на Регионален клуб „Традиция” в Панагюрище.

 

Фокус: Всяка година РК „Традиция” в Панагюрище подготвя и участва във възстановки на исторически събития. Най-голямата възстановка е тази на Априлското въстание. Какво предвижда през тази година тя и кое ще бъде по-различното?

Методи Навущанов: По-различното през тази година е, че възстановката ще бъде на 30 април ат 17.00 до 18.00 часа. Това се наложи, поради обстоятелството, че за нашата възстановка идват колеги от клубовете „Традиция” от почти цялата страна. На 1 май е почивен ден, но 2 май е работен за тях и няма как да си пътуват обратно по родните места. Поради тази причина съвместно с общинската администрация в Панагюрище решихме да организираме и проведем възстановката на 30 април.Това е едната промяна. Другата е, че сценарият ще бъде леко променен. За сега обмисляме в какъв аспект. Работим по възстановката, която ще включва пет исторически достоверни епизода от епохата на Априлското въстание в ІV революционен окръг и конкретно за Панагюрище – от обявяването на въстанието, боевете на Маньово бърдо, Каменица, потушаването на въстанието и боевете в самия град. Един от епизодите е подвигът на Хаджи Стоян Балиндреков, панагюрският Балканджи Йово, който също ще се опитаме да пресъздадем. За сега подготовката е в начален стадий, но постепенно набира обороти. Надявам се да се получи зрелищно и въздействащо за зрителите. Другото, което предвиждаме със съдействието и помощта на останалите колеги от клубовете „Традиция” в страната на 29 април да проведем няколко интерактивни площадки. Като започнем от Средновековна България, националноосвободителното движение. С атракциони за децата, възрастните да могат да разгледат оръжия, който желае да се снима. Мероприятието, което ще бъде на 29 април ще е в Градския парк в Панагюрище.

Фокус: Колко души участват всяка година във възстановката?

Методи Навущанов: Различно е, по принцип това се диктува от капацитета на местата за нощуване в нашия край. Обикновено от порядъка на около 120 души реконструктори с униформи, въоръжение от епохата на националноосвободителните борби на нашия народ. Участниците пресъздават въстаническата войска, турската войска, използваме пиротехника. Освен това през последните години много масово се включват и самодейци от читалище „Виделина”, младежи от учебните заведения, деца от Обединения детски комплекс. Общо са около 150 души. Панагюрската общественост от мало до голямо участва във възстановката.

Фокус: Вие ли се грижите за осигуряването на облеклото – униформи и носии, за оръжието?

Методи Навущанов: В Национално дружество „Традиция” спазваме принципа, че всеки реконструктор трябва да има всичко свое. Членовете идват за участие в мероприятията със собствено облекло или изработено и платено от самите клубове, и задължително със собствени исторически оръжия, пригодени за културни цели. Всичко принадлежи на членовете на НД „Традиция”. Част от самодейците участват със собствени национални носии, а тези, които нямат със съдействието на читалище „Виделина” тях ги обличаме тук. Всеки, който пристига за възстановка, той е направил доста внушителна инвестиция, за да си ушие правилната униформа, за да се снабди с правилното въоръжение, за да бъде всичко това исторически достоверно.

Фокус: Освен тази най-голяма възстановка, която правите всяка година, планирате ли и други в Панагюрище?

Методи Навущанов: Историята на родния ни край е свързана основно с Априлското въстание, което е и наш акцент. Участваме в тържествени мероприятия, свързани с важни дати от историята на страната. Планираме участие в други мероприятия като възстановките на боевете при Стара Загора или тези на Шипка. В Панагюрище сме правили възстановка на съединистката акция в града, станала на 2 септември 1885 година. Получи се добре, нашите младежи влязоха в ролята на тримата гимназисти. Съвместно с музей направихме реплика и на знамето на Съединението, но за по-мащабна възстановка на тези събития можем да помислим в бъдеще.

Ваня НИКОЛОВА