Методи Попов, РУО-Благоевград: Отчита се повишение в резултатите от държавните зрелостни изпити в областта в сравнение с предишни години

Методи Попов, началник на отдел „Инспектиране и организационно-методическа дейност“ към Регионално управление на образованието-Благоевград, в интервю за Радио „Фокус“-Пирин, относно резултатите от Държавните зрелостни изпити и Националното външно оценяване

 

Фокус: Г-н Попов, нека първо започнем с резултатите от матурите. Каква е равносметката за областта?

Методи Попов: Вече излезе анализ и коментар в национален мащаб от гледна точка на повишаване на резултатите на държавните зрелостни изпити в сравнение с предишните години. Това отчитаме и в Благоевградска област. Ако средният успех през 2015 година е бил 4,06; през 2016 и 2017 година – 4,21; а през настоящата година средният успех за областта е 4,35. Това се наблюдава и по отделните предмети, съответно български език, математика и другите избрани от зрелостниците предмети за явяване на Втори държавен зрелостен изпит.

Фокус: По кои предмети са най-високите оценки?

Методи Попов: Имаме високи резултати по немски език, по английски език, по химия и опазване на околната среда, по математика – 5,07 и така докато стигнем до география и икономика – един от най-желаните предмети през годините, който обаче към момента показа нисък резултат.

Фокус: Да преминем и към резултатите от Националното външно оценяване след 7 клас. Къде стои на картата на страната Благоевградска област по резултати?

Методи Попов: В Националното външно оценяване след 7 клас, както и след 4 клас, Благоевградска област държи едно от челните места в страната – на пето място. Не мисля обаче, че това е нещо върху което трябва да акцентираме, тъй като според мен важното е, че учениците от областта показват сравнително високи резултати на национално ниво.

Фокус: Какви са резултатите по-конкретно?

Методи Попов: Мога да кажа резултатите по български език и математика в точки, защото Вие знаете, че на Националното външно оценяване няма оценки, а се работи с точки, с изключение на първи модул от изпита, който е с оценка, която се вписва като текуща в края на обучение. Средният брой точки на Националното външно оценяване по български език в областта е 47,30, а по математика е 37,56. По български език като че ли нашите седмокласници са се справили малко по-добре, отколкото по математика. Вече започна и издаването на служебните бележки с резултатите на учениците. Това се случва в училището, в което учениците са се обучавали. В периода от 20 до 26 юни ще се подават документи за кандидатстване за участие в държавния план-прием.

Натали СТЕФАНОВА