Методи Попов, РУО-Благоевград: Почти 4000 първокласници ще влязат в класните стаи на 15 септември в Благоевградска област

Методи Попов, началник отдел „Инспектиране и организационно-методическа дейност“ към Регионално управление на образованието (РУО)-Благоевград, в интервю за Радио „Фокус“ Пирин, относно началото на новата учебна година

 

Фокус: Г-н Попов, колко са първокласниците в областта?

Методи Попов: Това, което имаме към момента като информация, която обаче не е окончателна, е че на 15 септември първи клас ще започнат 3 944 ученици. Все още имаме информация за движение на деца и ученици, тоест очакваме тази цифра да се промени, като се надяваме да бъде положително и броят на първокласниците да нарасне.

Фокус: Имате ли данни в сравнение с предишните години първокласниците намаляват ли или се увеличават?

Методи Попов: Ако се опрем на тези цифра, в сравнение с предишната година, имаме намаление в броя на учениците в първи клас, но дано не се окажа прав и това да не е така. Очакваме първокласниците да бъдат по-малко от миналата година, но въпреки това имам надежда, че може да бъда опроверган на 15 септември. Тогава ще съберем към 15,00 часа информация за всички училища и ще имаме по-ясна картина за това колко са и каква е разликата в сравнение с предишните години.

Фокус: Има ли закрити училища в някои села в региона?

Методи Попов: Тази година нямаме преобразуване или закриване на образователни институции на територията на Благоевградска област. Миналата година имахме преобразуване на Основното училище в село Самуилово.

Фокус: Имате ли данни къде са извършвани летни ремонти в учебните заведения?

Методи Попов: Летни ремонти са извършвани в голяма част от училищата на територията на областта, но тук говорим за ремонти, свързани с освежаване на коридори и класни, ремонт на санитарни възли, тавани и т.н. Ако говорим за по-сериозни ремонтни дейности, които продължават и в момента и може би ще продължат още известно време, такива имаме на няколко места в региона. В село Брезница се изгражда физкултурен салон, а също така се санира сградата на училището. По-сериозни ремонти имаме и в СУ „Братя Каназиреви“ в Разлог, както и в ЗПГ „Климент Тимирязев“ в Сандански, където също се извършва ремонт на физкултурния салон. Там очакваме някъде до края на този и следващия месец тези дейности да приключат, но в никакъв случай това няма да възпрепятства образователния процес.

Фокус: Тоест във всички училища на територията на областта учебните занятия ще започнат още на 15 септември и няма да има прехвърляне на ученици в други училища и т.н.?

Методи Попов: Категорично да. Нямаме информация за нещо, което може да е причина за проблем при откриването на новата учебна година.

Фокус: Имате ли данни къде е най-тревожно положението с учителите? Има ли учебни заведения, в които липсват специалисти в по-голяма степен?

Методи Попов: Не за първи път ще кажа, че в това отношение ние сме облагодетелствани, благодарение на Югозападния университет „Неофит Рилски“, който създава, формира и предлага на пазара достатъчно педагогически специалисти във всички сфери на образованието и можем да реагираме с достатъчно качествени специалисти, за да осигурим качествен образователен процес. Някъде може би все още се търсят учители, дори и в момента обявяваме работни места, но с идеята, че на 15 септември всички учители ще бъдат в пълен състав.

Натали СТЕФАНОВА