Методи Попов, РУО-Благоевград: По-малко от 10% е броят на отсъстващите ученици в Благоевградска област

Методи Попов, началник на отдел „Инспектиране и организационно-методическа дейност“ към Регионално управление на образованието-Благоевград в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-н Попов, какъв е процентът на отсъстващите ученици в Благоевградска област?

Методи Попов: По последни данни на Регионална здравна инспекция броят на отсъстващите ученици е по-малко от 10%  като те събират ежедневно информация. По последни данни от инспекцията ни увериха, че няма основания за притеснения и, че дори не сме пред епидемиологична обстановка. Също така няма места и региони, в които да има сериозно отсъствие на ученици. Процентът на отсъстващите ученици е нисък като има и училища, в които се наблюдават и повече отсъстващи. Според специалистите от Регионална здравна инспекция, област Благоевград не се намира в състояние, за да се говори за обявяване на каквито и да било ваканции.

Фокус: Следи ли се температурата на въздуха в класните стаи?

Методи Попов: Медицинските лица в образователните институции следят температурата в класните стаи и броят на отсъстващите ученици. Медицинските сестри в рамките на длъжностните си характеристики имат задължение както по отношение на хигиената, така и по отношение на провеждането на образователния процес. Температурите се измерват редовно и няма информация за притеснения като първите дни след почивните дни имаше места с индикации за притеснения. Въпреки това, с указания и действия от страна директорите в посока на това отоплителните инсталации да работят на по-интензивен режим, доведе до това температурите бързо да достигнаха до стойности, които да са  нормални за образователния процес.

Фокус: Какъв е съвет бихте отправили към учениците и родителите?

Методи Попов: Най-важното нещо спокойствието и въоръжаването с търпение. Сега е месеца, в който наближава края на първия учебен срок и учениците имат стимул за повишаване на успеха, затова е важна хигиената и превантивните мерки, за да не се налага да отсъстват от училище.

Денис НИКИФОРОВ