Методи Попов, РУО-Благоевград: След седми клас учениците могат да продължат да се обучават в профилирани и професионални гимназии

Снимка: Pixabay.com

Методи Попов, началник на отдел „Инспектиране и организационно-методическа дейност“ към Регионално управление на образованието-Благоевград в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-н Попов, какво трябва да знаем за кандидатстването след седми клас?

Методи Попов:  След седми клас учениците могат да продължат да се обучават в профилирани и професионални гимназии. Директорите и учителите на учебните заведения информират както учениците, така и техните родители за всички дейности, които са свързани с кандидатстването след седми клас.

Фокус: С какво са свързани тези дейности?

Методи Попов: Дейностите са свързани с участието на учениците в държавния-план прием и продължаване на образованието им в профилирани и професионални гимназии. На нашия сайт и на сайта на МОН е качена информация. Предстоят двата изпита по български език и литература на 17 юни и по математика на 19 юни като част от Националното външно оценяване.

Фокус: Необходимо ли е да се подават заявления за изпитите?

Методи Попов: Не се подават заявления за участието на изпитите по български език и математика, с изключение на желанието за явяване на изпит по чужд език и за изпит за проверка на способностите по изобразително изкуство, музика и спорт.

Фокус: До кога могат да бъдат подадени заявления за изпита, който е не е задължителен?

Методи Попов: Седмокласниците могат подадат заявления за изпит по чужд език и за проверка на способностите до 5 юни. Това са изпити, по който учениците могат да се явят по тяхно желание. Изпитът по чужд език е определен за 21 юни. Не се подават заявления за участието на изпитите по български език и математика. Изключение прави желанието за явяване на изпит по чужд език и за изпит за проверка на способностите по изобразително изкуство, музика и спорт. На територията на Благоевградска област няма училище, което да е планирало в държавния план-прием паралелка със спорт и следователно няма да се провежда изпит по този предмет. Учениците могат да се запознаят в кои други области на страната могат да кандидатстват ако искат да изучават спорт и да се явят на изпит за проверка за способностите по това направление.

Денис НИКИФОРОВ