Миглена Бояджиева, Община Благоевград: 4 нови стаи са обособени в Спортен интернат „Пирин“

Миглена Бояджиева, директор на Спортен интернат „Пирин“, в интервю за Радио „Фокус“-Пирин

 

Фокус: Г-жо Бояджиева, 4 нови стаи са обособени в Спортен интернат „Пирин“ в Благоевград. Разкажете ни повече за обновленията и за базата, с която разполага интерната.

Миглена Бояджиева: Тези обновления се налагат, тъй като тази година интересът към общежитието е много голям. Имаме подадени заявки от клубовете в Благоевград и се оказва, че тази година ще имаме и лекоатлетки. Затова е необходимо да се създадат още 4 стаи, за да можем да приемем всички деца. 2014 година стартирахме с 43 деца, а тази година ще бъдат 64. Миналата година направихме 8 нови стаи и тази година още 4.

Фокус: Всъщност колко са общо стаите в интерната?

Миглена Бояджиева: Стаите в интерната в началото бяха 27, миналата година направихме още 8 и сега още 4.

Фокус: Тоест общо са 39?

Миглена Бояджиева: Да. Интересът е много голям, тъй като условията са перфектни. Разполагаме с 24-часово видеонаблюдение. Има и възпитател, който постоянно е на разположение. Има интернет. Разполагаме и със занималня, в която учениците се подготвят за училище и абсолютно всичко е пригодено за учебната и спортната дейност. Вървим ръка за ръка с училището.

Фокус: От кога всъщност съществува интернатът?

Миглена Бояджиева: През 2014 година интернатът беше ремонтиран изцяло, благодарение на кмета Камбитов. Тогава беше обновена цялата сграда, която тогава се рушеше. Сега интернатът е абсолютно нов.

Фокус: Спортисти от кои клубове се помещават там?

Миглена Бояджиева: Принципно имат право абсолютно всички клубове да се помещават в него, единственото изискване е децата да са от района, а не от Благоевград. В момента имаме спортисти от ОФК „Пирин“, ФК „Спортика“, лека атлетика и волейбол. Това са клубовете, които са подали до момента заявка. Вече започна и настаняването на ОФК „Пирин“, тъй като подготовката им тази година започна по-рано.

Фокус: Заплащат ли се някакви такси?

Миглена Бояджиева: Таксата е символична – 15 лв. на месец.

Фокус: В нея включени ли са и консумативи като ток и вода?

Миглена Бояджиева: Абсолютно, не се доплаща нищо допълнително.

Фокус: Предполагам, че има отделно и храноден?

Миглена Бояджиева: За тези, които искат включено хранене, имаме и столова, като имаме сключен договор с кетъринг фирма. Освен това може да се използва и столовата в училище, в общи линии това се решава от треньорите по клубовете.

Фокус: След тези обновления, остава ли нужда някъде от ремонт или от някакви други нововъведения?

Миглена Бояджиева: Ние в момента не правим ремонт, а просто обособяваме стаите и ги дообзавеждаме.

Фокус: Имате ли бъдещи по-мащабни планове за интерната?

Миглена Бояджиева: Интернатът е след основен ремонт и просто няма какво да се направи за него. Всичко вече е направено, така че децата да се чувстват добре. От тях се изисква само да учат и да спортуват.

Фокус: Колко общо са възпитателите?

Миглена Бояджиева: Възпитателите са 6, като постоянно има първа, втора и нощна смяна.  От миналата година  общежитието на Езиковата и Математическата гимназия също са към Спортния интернат. Там също ще се наложи да дообособяваме стаи, защото се оказа, че учениците няма да се съберат. Общината много ни помага за ремонтите и за обзавеждането.

Натали СТЕФАНОВА