Мика Зайкова: Цените у нас приближават 50% от средните в ЕС, а покупателната способност на доходите е два пъти по-ниска

Мика Зайкова, финансов експерт, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

Водещ: Пенсиите ще се вдигнат с 5.7% от 1 юли догодина, с 10% – заплатите на държавните служители, обаче, от юли тази година природният газ поскъпна с 10,81%, парното – със 7,33%, а електроенергията – с 2,03%. Ако природният газ поскъпне с още 14%, както се очаква, верижно нагоре ще повлече и цените на основни стоки и услуги – в химическата промишленост, в производството на хляб и хлебни продукти, млечните продукти, както и в секторите, в които транспортът, логистиката и горивата заемат голяма част от разходите за производство. Може ли да се компенсират по-високите цени с увеличение на заплатите в бюджетния сектор и на пенсиите?

Следва анализът на финансовия експерт Мика

Зайкова. Балансират ли увеличенията на заплати и пенсии с повишаването на цените?

Мика Зайкова: За съжаление, категорично не. И веднага ще ви кажа защо. Защото тук само за два месеца, знаете, че пенсиите от 1-ви юли се увеличиха с 3,8 %, инфлацията изяде това увеличение. По простата причина, че ако през юли месец инфлацията е била 3,6%, сега вече е 3,7%, а през юни беше 3,5%. Тоест тя расте скокообразно. Така че за два месеца, само за два месеца това увеличение, което е изключително нищожно на фона на ниските пенсия и на ниската база, е изядено отдавна. Като имате предвид, защото вие споменахте влиянието на транспорта от природния газ и т.н., аз искам да ви обърна внимание, че при 10,18 % ръст на газа се увеличи токът с 2,3 % средно. Сега, при 14 близо процента, 13,89%, неминуемо ще доведе не само до повишаването на парното, но и до повишаването на електроенергията. И то най-малко с 5%. А вече мои колеги анализатори изчислиха, че за парното ръстът най-вероятно ще бъде 9%. И като се насложат двата ръста, защото ние парното не го усетихме, както се сещате, понеже през лятото няма парно, това ще бъде страхотен удар, особено за 80% от хората. Защото, да, средната работна заплата е 1125 лева, обаче, 80 % от хората, т.е. 5,5 милиона получават доходи под 590 лева. А  2,2 милиона получават доходи под 321 лева. Това е прагът на бедност. А за 2019 г. прагът на бедност е 348 лева. Това означава, че още много хора ще паднат под този праг на бедност. А 10-те процента увеличение на обществения сектор, в това число и на държавната администрация, е ход на правителството. Няма лошо, лошото е другаде. Че се наливат пари в каца без дъно.

Водещ: Защо?

Мика Зайкова:  Защото това са нереформирани системи. Да е реформирана системата на МВР? Не. Да е реформирана административната система, не. Така че става дума, че наливаме пари там, където реформи не са проведени, реформата не значи непременно редукция на персонала. Защото има, да речем структури, които се нуждаят крещящо от повече персонал. И това е Инспекцията по труда. С 400 инспектори няма как да провериш близо 40 хиляди фирми, както и да речем БАБХ – инспекцията по храните. И затова се получават доста сериозни отклонения. Аз искам да ви обърна внимание на следното. Това е вредно за общото икономическо състояние на страната, по простата причина, че 80% от БВП се формира на база крайно потребление. А инфлация, която ще стигне минимум до 4,5% до края на годината, а догодина може и да достигне процентите на увеличение на пенсията, влияе негативно на крайното потребление, особено при липса на инвестиции, които са основният двигател за реалния сектор. Не може от 2007 г. до 2017 г., за 10 години инвестициите да паднат 10 – десет! – пъти. От 18 млрд. на 1,8 млрд. Като имате предвид, че парите, които нашите деца, които работят извън страната, ни пращат на нас, са повече отколкото инвестициите. Те са 2,142 млрд. Представяте ли си, че най-големият инвеститор са мигрантите, които работят извън страната. А това, разбира се, е много тъжно, защото България все повече заприличва на инвестиционна пустиня. И не става дума само за преки чужди инвестиции, става дума за инвестиции въобще. Защото освен че намаляват чуждите, нашите инвеститори изнасят парите си навън. Всяка година, поне за миналата година, се изнасят между 100 и 150 милиона навън пари български, защото те не чувстват сигурност за парите си и за инвестициите. Основната причина, няма какво да я търсим, тя е: корупция, сива икономика и организирана престъпност, толерирана от политическата класа. Това е истината. И чух, че премиерът поздравил американците, които за много години са вкарали 4,5 млрд. при нас, но те са на 6-о място по инвестиции, а ги е призовал да инвестират. Как да дойдат хората да инвестират тук, като ще тръгне рекет или ако имат проблем, при нереформираната ни съдебна система, делата се решават от дебелината на пачките или на куфарчето, а не по закон. Тоест при нас липсва върховенството на закона и затова не ни приемат и в Шенген, и затова имаме изрично изискване от групата страни в Еврозоната да направим поправка на някои от законите и най-важно, да намалим корупцията.

Водещ: Госпожо Зайкова, как кореспондират, как си взаимодействат ниската покупателна способност на българските домакинства с несъразмерните цени на енергията, които се очакват и които ще се отразят и върху стоките и услугите?

Мика Зайкова:  Цените у нас са въобще несъразмерни. Цените в България приближават близо 50%, 48 и малко, от средните в ЕС. А покупателната способност на доходите е два пъти, 2,2 пъти по-ниска. Ние не сме достигнали покупателната способност на 1989 г. И ако сте видели една картинка във Фейсбук, която показва 1989 г. с доходите на българите как кошницата е пълна, как тя намалява и през 2017-2018 г. тя е полупразна. Не е важно колко пари получаваш, а какво можеш да купиш с тях. Имайте предвид, че не само енергийните ресурси се повишават. Моля ви, огледайте се. Ами въпреки че коалиционното споразумение на малкия коалиционен партньор с ГЕРБ не предвижда никаква промяна на данъци, на осигуровки, работата е там, че растат местните данъци и такси главоломно. Расте ли „Гражданската отговорност“? Расте. Очаква ли се да има втора или поне увеличение на вноската за здравеопазване? Изцяло се променя един модел. Досега се ни обясняваха, че като си внасяме редовно здравните вноски, ще можем да се лекуваме. Досега държавата се грижеше за спешната помощ и за седемте тежки болести,  в това число онкоболните  с хиляди лева над това. И кой ще може да се лекува и да извърши процедурите, които му трябват. Кой ще е този, извинявайте, застраховател, който ще застрахова за 12 лева и ще му плащат и огромни суми? Ами как ще застраховат мен, по-възрастния човек, с едно младо момиче или момче и ние да имаме еднакви застраховки от 12 лева? Няма такива застрахователи. Прави се оценка на риска. Не може един човек, който е навършил 65 години, да няма някакво заболяване и да няма някакви хронични болежки, в сравнение с един млад човек. Или в сравнение независимо от възрастта с това, което трябва да се похарчи за онкоболните, специално за тях да речем, както и за множествена склероза и т.н. Разбирате ли? Президентът даде на Конституционния съд Административно-процесуалния закон. И го даде главно заради високите съдебни такси. Съдебните такси растат всяка година. И аз ще ви кажа пример. Значи, един милиард са приходите, съгласно бюджета за 2018-та, един милиард и 39 милиона са приходите от корпоративния данък от бизнеса, а един милиард и 400 хиляди лева са приходите от такси. Не само съдебни, и административни, и т.н.

Водещ: Това говори доста за нашата икономика.

Мика Зайкова: И вижте какво се случва. Това е някакъв нонсенс. И, за да не бъда голословна, преди два или три дни министър Горанов категорично отхвърли разглеждането на някаква промяна в ДДС, тоест диференцирането му. Да де, ама хлябът вече расте с повече от 25-30%. Да, основната причина е в пшеницата, но като се добави и електричеството, и транспортът, тогава нещата стават неуправляеми. Извинявайте, до вчера обикновеният бял хляб беше 95 стотинки, онзи ден беше 1,15, сега е 1,25 лв. Те са прави бизнесмените, защото това са малки пекарни, те нямат резерви, нямат буфери. Разбирате ли, при най-малкото увеличение, а ние сме изобщо страна с отворена икономика, това се отразява на цените. Само че доходите не са адекватни. Те няма да се вдигат с такава скорост, каквато беше досега, защото пазарът на труда се насища с работници отвън, и то от страни, които са готови да работят за никакви пари, за далеч по-ниски доходи са готови, защото там пък е още по-зле. Е, питам ви, при това положение кое ще накара, те насищат пазара с външни работници, кое ще накара бизнесът да увеличи доходите с 10%, примерно, както на администрацията и на обществения сектор? Ако нямахме това отваряне, ние щяхме да си мислим – да, бизнесът се страхува, че ще му изтеглят кадрите, и ще ги увеличи. Само че сега те се насищат. Аз ви питам, защо ние не обърнем внимание на тези 150 000 души, които са извън пазара на труда, които нито учат, нито работят, и Господ знае от какво се издържат. А те се издържат от сива икономика, от криминални действия. Ето от това. Ние какво, ще попълваме криминалния контингент с тези хора, вместо да ги дръпнем, да ги накараме или да си повишат квалификацията, или да получат някаква квалификация, за да могат да бъдат полезни. Защото пазарът на труда се нуждае както от IT специалисти, така се нуждае и от най-обикновени камериерки, стругари, фрезисти, да не говорим за електроженисти, където изобщо със свещ трябва да ги търсим.

Водещ: Госпожо Зайкова, на фона на тези икономически дисбаланси у нас, как изглежда издръжката на живота? Тя през юни достигна 590 лева, но какви са очакванията за размера й до края на годината?

Мика Зайкова: Колегите от КНСБ изчислиха, те си имат точни критерии, че ще се вдигне със 7 лева. Но аз мисля, че никой не отчете, че при 14% вдигане на газа няма начин електроенергията да не се повиши. И това ще вдигне издръжката над 600 лева. Така че 540 лева, което се очаква да стане минималната работна заплата, ще бъде под тази издръжка. И ние ще увеличим армията на работещите бедни.

Водещ: По-бедни ли ще ставаме?

Мика Зайкова: За съжаление е така. Ножицата ще се отваря. И още нещо, защо уважаваният от мен министър на труда спомена за 5,7%, а не спомена какво се случва с максималния осигурителен доход? Извинете, да, ще се вдигне таванът на пенсията до 1040 лева и след 2019 година ще се махне таванът за новите пенсии. А на тези хора, които им отнехме парите с таваните на пенсии, защо това правителство не иска да напълни пенсионния фонд? Като махнеш тавана, максималния осигурителен доход, всеки ще се осигурява. Както си плаща данъците по повод на доходите, така ще се осигурява. Така няма да обречем младите, интелигентните хора, които сега получават заплати 5-10 хиляди лева, да ги обречем на бедна старост. Защото при този таван 2600, те ги осигуряват на 2600. И никой не иска да събира повече пари. И аз не мога да разбера защо. Да, знам, защото не искат да плащат над тавана на пенсиите. Ама, разберете, пенсионерите са 2 100 000, а тези хора, които имат малко над тавана, са малко над 6000. Ами в края на краищата тези хора са си ги отработили тези пари.

Цоня Събчева