Милена Андреева: Организираната от къща музей „П.Волов“ „Забавачница“ ще предложи интересна програма на децата на Шумен

 Милена Андреева, гл. уредник в къща музей „Панайот Волов“ пред Радио „Фокус“- Шумен

Фокус: Г-жо Андреева, къща музей „Панайот Волов“ организира лятна „Забавачница“ за деца. Разкажете повече за тази инициатива?

Милена Андреева: Тази хубава българска стара дума „Забавачница“ ще оживее в живописния двор на къща музей „П.Волов“ през месеците юли и август.  От 11 до 15 юли всеки ден от 10.00 до 16.00 часа за децата на Шумен сме приготвили много забавни и приятни дейности. Думата „забавачница“ обикновено я свързваме с предучилищното възпитание, с учебното и възпитателно занимание с детето от предучилищната възраст, но всъщност тази хубава българска дума обединява заниманията с деца и тяхното свободно време не само ограничено във възрастта, ще приемем и по- големи деца, като за тях ще  организираме паралелни занимания, за да е интересно на всички. Ще се радваме детският глъч да огласи цялата къща музей, всичките и зали и кътчета.

Фокус: Какви са темите, които ще предложите на вашите малки посетители?

Милена Андреева: Не само за децата, но дори и за техните родители, защото от опитът ни показва, че и на тях им е интересно. Темите ще бъдат предложени в момента, в който се сформира музейната ни аудитория. Те са основно в девет кръга по отношение на тематичното съдържание. Естествено, първото занятие е да запознаем всеки наш посетител със специфичното и интересното на самата къща музей и темата, която можем да развием пред децата е „Възрожденската къща“. Темата е много интересна и ще даде възможност на децата, пътувайки из България да откриват и преоткриват творчеството на българина и на българския дух, да преоткриват красотата в българския дом, самите те да го претворяват в своя собствен дом. На ново ниво ще развием и наши изпитани теми и модули- „Как са живеели старите българи. Занимания и занаяти“. Ще организираме занимания съвместно със занаятчии, ще ги поканим специално и децата ще могат да се запознаят с интересни занаяти, характерни за Шумен. Отделили ли сме  „Ден на българската народна приказка“. В нашата библиотека съхраняваме голям фонд от прекрасна литература. Събрали сме старинни екземпляри на книги, които днес са рядкост и ценност, искаме да покажем на децата как трябва да ги пазим, как трябва да се отнасяме към старите български книги, да зачетем прекрасни български народни приказки, които са забравени, които са непознати. Подбрали сме много интересни заглавия от възрожденското и следосвобожденско минало, с които нашите предци са израснали. Ще запознаем децата и с творби на шуменския писател Стилиян Чилингиров. Той е малко познат като детски педагог и писател за деца. Нашият фонд е богат на литература, в която са запазени старинни предания и легенди за българските герои. Ще има посветено и на тях занимание, децата ще могат да ги нарисуват, да разкажат по своебразен творчески начин и в къщи за наученото при нас, в къщата музей. Очакваме интерес да предизвикат и темите, които са на по- съвременна тематика, например „Аз работя в музея“. Заниманието ще запознае децата с професията на музейния работник. Децата ще бъдат включени в специални дейности, те ще ни помагат да инвентираме материали, да ги описваме, подреждаме, ще им покажем как съхраняваме всички предмети, какво е специфичното в нашата работа. Ще предложим и разходка из миналото на шуменския край. Идеята е да дадем възможност на децата да се изявят като добри малки екскурзоводи на своите близки- родители и приятели. Всеки ден ще имаме и минути „Сръчни ръчички“. Това са занятия, в които децата ще могат сами да изработят нещо за спомен, то ще бъде свързано с българската традиция и фолклорно изкуство. Предвидили сме и тема за пътя на изкуството. Мисля, че ще предложим на децата на Шумен една интересна програма. „Забавачницата“ в къща музей „Панайот Волов“ ще има второ издание, в периода от 1 до 5 август.

Ивелина ИВАНОВА