Милена Андреева: Преславянката е необикновена жена и това е установено далече назад в историята

Преславянката- жена на всички времена Милена Андреева

Милена Андреева, уредник в къща музей „Панайот Волов“, в интервю за Радио „Фокус“- Шумен

 

Фокус: Г-жо Андреева, вие взехте участие снощи при откриването на изложбата „Преславянката- жена на всички времена“, която бе организирана по инициатива на читалището във Велики Преслав. Какви са впечатленията ви от експозицията?

Милена Андреева: Археологическият музей във град Велики Преслав бе домакин на една красива изложба, посветена на голямото богатство на старата престолнина- жената. Пъстра като пролетта, сияйна като преславската природа и винаги в крак с времето. Под надслов  „Преславянката – жена на всички времена“ се състоя празничната програма, организирана в партньорство с Народно читалище „Развитие-1874” – Велики Преслав. В препълнената зала „Йордан Господинов” директорът на музея Пламен Славов поздрави всички присъстващи, най-вече дамите, като ги дари и с цвете. Радостина Иванова от библиотеката при читалището представи  авторският вернисаж на младия преславски фотограф Захари Минчев. Самият той развълнуван разказа, че неговите творби са вдъхновени от усмивките на красивите му съгражданки. Цветните картини от живота им са запечатали трудолюбивите ръце на майсторката на тъкани икони Стоянка Белберова, на  вглъбените мисли на млади служителки в различни преславски учреждения, на китните моми на града и най-вече образите на майчинството. Обективът на младия фотограф е бил привлечен още от образите на читалищната самодейка и от достолепието и мъдростта на преславската жена. Младите  майки и техните деца в съвремието на града и в докосване с миналото. Много аплодисменти предизвикаха и две малки музикални надежди,  които изпълниха прекрасни песни за майката и жената. Но най-много емоции и спомени предизвикаха експонираните повече от 120 фотографии, събрани от преславски фамилии, специално за изложбата в музейните витрини. Някои от тях са правени преди повече от век. С умиление върху черно-белите късчета стара хартия посетителите си спомняха събития и хора, приносите им за града и семейството, за забележителни случки от живота на общината, читалището, читалищния хоров състав. Във витрините могат да се видят снимки предоставени от Диляна Георгиева, Венета Иванова, Димитър Димитров, Валентина Янкова, Йовка Белева, Захари Минчев, Славена Славова, Стефанка  Петрова, Добринка Велинова, Пенка Върбанова и на Мария Иванова, която също присъства на изложбата и е деен председател на сдружението „Преславер”.

Фокус: Какво представят снимките?

Милена Андреева: Някои стари фотоси са увековечени мигове от приятни разходки из старините на Симеоновата столица. Образи на възрожденски баби с пендари и местни облекла, модерни градски дами, в рокли от кадифе, труженички от времето на социализма, модерни съвременни красавици. Специално за събитието от Регионален исторически музей – Шумен и отдел „Фондове” гостуваха и три костюма от ХIХ век, които са носени от модерната преславска дама.

Фокус: Какъв е вашият поглед като специалист-етнограф за образа на  жените, живели през различните епохи на територията на стария и новия Преслав?

Милена Андреева: От историческия обзор, доказващ че преславянката наистина е жена на всички времена стана ясно, че тя все още носи духа на праисторическата си прародителка, на тракийката, носеща античния идеал за здрав дух в здраво тяло, на славянката- да твори хармония и красота, на прабългарката – да бъде войнстваща и нежна, на възрожденката- да бъде смела пазителка на рода. Преславянката е необикновена жена и това е установено далече назад в историята. Тук са живели властни царици, идвали са и византийски принцеси, най-красива е била местната болярка и най-трудолюбива местната жена. Хронистите разказвали за нея в захлас, а пътешественици от чужди земи са я рисували. Тя е творец и на най-красивия костюм, носията от Смядовско- Преславската планина- с магични шевици – послания.  Изисканите преславянки са ползвали редица хитростите, за да не мърсят красивите си рокли по калните улици. Това е видно и от роклите от музейната сбирка. Единият от експонираните костюми е изработен в техниката „шлейф“. Представлява комбинация от блуза и пола, при която е използвана техниката „рюш“. Това е кант, с ширина 3-4 с, който се пришива към долната част на полата и при зацапване се смъква, изпира се и отново се пришива. Изложбата Преславянката- жена на всички времена“е много интересна, тя ще може да бъде разгледана в Археологически музей – Велики Преслав до 17 март.

Ивелина ИВАНОВА