Милена Велева: Хванат на време ракът на гърдата е абсолютно и напълно лечим

Милена Велева, която е част от  Фондация Нана Гладуиш – Една от 8 в интервю за Радио „Фокус“- Пирин. 

Фокус: Розовият кемпер на дамите от Фондация Нана Гладуиш – Една от 8 ще гостува и в Благоевград. Разкажете за тази инициатива.

Милена Велева: Обиколихме първите четири града с него. Идеята е всички дейности, които се случват в „Една от 8“ в София да се изнесат и в страната,за да може да стигнем до повече жени с рак на гърдата и техните близки. Те ни търсят в цялата страна и наистина имат нужда от подкрепата ни.

Фокус: По време на посещенията с в градовете какви услуги предоставяте на жените?

Милена Велева: Жените най- много се възползват и най- голяма нужда имат от информационните консултации на моите колежки, които лично са се сблъскали с диагнозата рак на гърдата. От голямо значение за тях е и психологическата подкрепа от нашия психолог Антонина Топалова. Това, което ние правим за тях е да носим информационни услуги, които ние лично сме вписвали и превеждали от достоверни източници, тъй като е много голям проблем това, че жените не могат да намерят достоверна, правилна и издържана информация за това какви са съветите, за да може по- леко да преминат през лечението. Носихме и тюрбани, които подаряваме на жените, тъй като те просто имат нужда просто да им подадеш ръка и да се почувстват малко по- добре  преминавайки през диагнозата. В по- големите градове сме се подготвили с гримьор, кулинарен блогър, които ще пътуват с нас. Ще правим арт- терапии, за да можем да обхванем по- голям брой хора и да има едно приповдигнато настроение покрай работата.

Фокус: Вие казахте, че вече сте обиколили четири града, как преминаха посещенията Ви? Притесняват ли се жените, които идват при вас?

Милена Велева: До този момент сме обиколили Благоевград, Дупница, Кюстендил и Самоков. Изключително сме доволни за това, че много хора се припознаха и дойдоха при нас. Оказа се, че наистина има хора, които се притесняват да говорят за диагнозата. Имаше и такива, които въобще не се притесняват да говорят за това и показаха пред всички, че не ги е срам от това, че са се сблъскали с рак на гърдата. В крайна сметка нашата идея е именно това- да покажем на хората, че не е срамно и никой не си е избрал да се разболее от рак на гърдата и сме тук да помогнем. Имаше доста голям интерес и мисля, че тепърва ще има още по- голям интерес, тъй като хората просто имат интерес. Те искат да видят  някой, който е преминал през това нещо и просто да се посъветват, чисто приятелски разговор.

Фокус: А специално в Благоевград как премина това посещение?

Милена Велева: Изключително сме впечатлени от Благоевград. В този град отбелязахме най- голям интерес. Много жени дойдоха и всички бяха много информирани, а тези, които не знаеха за какво става на въпрос просто идваха, усмихваха ни се   и ни поздравяваха за това, което правим. В Благоевград имаше огромен интерес .

Фокус: Какви още обиколки Ви предстоят в страната и всички ли градове ще успеете да посетите?

Милена Велева: Ще обиколим 25 града в страната за сега. Още в понеделник тръгваме за морето и ще посетим Варна, Русе, Добрич. Ще се опитаме да посетим сравнително големите градове, където има онкологични болници, защото от обиколката в болницата в Благоевград забелязахме, че основно жените, които преминават през лечение имат огромна нужда от нас и нашата подкрепа. Мисля, че тепърва има потенциал да развиваме това нещо с кемпъра. Всички ни питат дали правим профилактични прегледи. Държа да отбележа, че не правим профилактични прегледи за този момент. Живи и здрави в бъдеще може да имаме тази възможност, но за сега няма и мисля, че трябва всички да са наясно, за да не става някакво объркване.

Фокус: предполагам, че Вие сте като някакъв лъч надежда за тези жени, тъй като им давате надежда, че продължат нататък. Какви са Ви впечатленията от срещата с жените ? Те виждат ли надежда, че ще се излекуват и ще имат втори шанс?

Милена Велева: Да. Най- важното нещо е, че когато видиш човек, който се е преборил 13 години с рака на гърдата или продължава да се бори, това няма как да не ти вдъхне сила. Всички сме тук да покажем, че се справяме с живота. Трудно е, но когато си добре информиран и умно се бориш с болестта, тогава нещата наистина се получават. За съжаление забелязваме, че хората са доста по- малко информирани дори за собственото си състояние, което е леко притеснително и затова сме ние, за да им покажем кое какво означава, защо взимат конкретното лекарство и мн. др.  Много е важно да четем и да натрупаме информация, за да можем да обясним на повече хора, защо се случва това. Човек трябва много сериозно да подходи към диагнозата си, защото това е нещо, което се следи с години и трябва да си наясно какво се случва с теб, какво лекарства си вземал, да знаеш какво изследвания си правил, за да можеш всичко да следиш ако се получи някакъв проблем. Това е  много важно и се опитваме да научим жените именно на това.

Фокус: Една от 8, това всъщност ли е стряскащата статистика?

Милена Велева: Да. Това е статистиката в световен мащаб. Това е американската статистика, като се оказа,ч е в Англия например статистиката е доста по- страшна. Нормално е в днешно време, но е важно да се знае, че ако е хванат на време ракът на гърдата е абсолютно, напълно лечим. Толкова много се е развила онкологията. Не е важна тази статистика, а тази колко хора са се преборили и колко хора продължават да си живеят живота въпреки повторното връщане на болестта.

Фокус: Какво бихте казали на жените с това заболяване?

Милена Велева: Не е срамно да покажеш, че си с рак на гърдата. Ние сме тук, за да помогнем на тези жени да се справят. Ние сме се сблъскали с това нещо. Виждаме, че когато всички сме заедно наистина по- лесно се преминава и затова проектът се нарича „Сърдечни приятелки“ .

Лора КАЛЧЕВА