Милена Дамаскова, Археологическа експозиция към РИМ – Бургас: Експозицията представя основните теми и периоди в развитието на живота около Бургаския залив

Снимка: Община Бургас

Милена Дамаскова, уредник в Археологическа експозиция на Регионалния исторически музей (РИМ) – Бургас в интервю за Радио „Фокус“ – Бургас

Фокус: Г-жо Дамаскова, на какво могат да станат свидетели жителите и гостите на Бургас, посещавайки Археологическата експозиция на Регионалния исторически музей в Бургас?
Милена Дамаскова: Археологическата експозиция на РИМ – Бургас посреща своите гости с най-ранни находки – от 6-то хилядолетие пр. Хр. Голяма част от праисторическите материали са от селищната могила в Бургас, която е проучена преди десетина години от колегата ни – Мирослав Класнаков. Тя е изключителна сбирка от керамични съдове, богати със своите форми и функции. Оттам нататък, експозицията представя основните теми и периоди в развитието на живота около Бургаския залив – древното корабоплаване по Черно море, траките като древно местно население, тракийските обекти, проучени от бургаски археолози, както и двете големи древногръцки колонии – Аполония и Месамбрия, които са вече на повече от 2500 години. Следваща сериозна тема, която представя експозицията, е присъствието на римляните по тези земи, което се случва от средата на 1 век сл. Хр. Тук е римската провинция Тракия, изложено е и тракийско изкуство от това време. По-бегло са представени периодите от Средновековието – периода 10-14 век. Земите тук са били една конфликтна зона – често поле на битки между България и Византия. Представяме и трите обекта, които бургаските археолози проучват през последните години. Първият е Порос – той се намира на 4 километра на юг по крайбрежието преди бургаския квартал „Крайморие“, където в Античността е бил разположен удобният пристан. Другият обект е Акве калиде, където се намират минералните бани. Това е любимо място на жителите и на гостите на Бургас. За наша радост, сигурно още десетилетия ще продължат проучванията на тези антични бански комплекси. Може би основният обект през последните години – това е голямата средновековна крепост Русокастро, която разкрива  интересни находки и която разбираме, че в скоро време ще бъде достъпна за посетители, ако успешно се реализира проектът, който се замисля. От 5 години в експозицията е обособена зала „Трезор“, която представя и основните групи платежни средства. Особено ценен е брозновият свитък с формата на опъната волска кожа, който периодично гостува в тематични изложби за ранните домонетни форми на европейските музеи. Тук може да бъде видяно и едно уникално съкровище от пари-стрели, открити в района на Военноморска база Атия. Освен това са представени и монети от различни епохи – гръцки, римски, византийски, средновековни и български, както и антични накити от антични некрополи.
Фокус: Кои са гостуващите през това лято изложби?
Милена Дамаскова: Всяко лято имаме гостуващи съкровища, които са свързани с ранната история на България или на предците ни, които са обитавали тези територии. Това лято посетителите на музея имат удоволствието да видят златното Вълчитрънско съкровище. Това е най-ранното тракийско съкровище, открито през 1924 г. При откриването са намерени 13 съда, като 2 от тях са негодни за експониране. Във витрините днес могат да се видят 11 съда, за които учените, занимаващи се професионално с въпроса, считат, че са били използвани по време на ритуални практики. Освен тях, много интересни за посетителите са 9-те златни предмета от съкровището на хан Кубрат. Те са открити преди повече от 110 години в земите на днешна Украйна – там, където през първата половина на 7 век се е намирала Кубратова България. Оригиналът се съхранява в Ермитажа. Тези златни копия са направени там от специалисти и са предоставени на българската държава. Те символизират властта на Кубрат и са изключително интересни. Тук посетителите могат да видят жезъла на Кубрат, пръстените с монограми, на които се чете името му и които удостоверяват, че той е получил почетната титла „патриций“ от византийския император в Константинопол, където Кубрат е пребивавал в по-ранна възраст. До 30 септември тези две съкровища ще бъдат в Археологическата експозиция и се надяваме на интерес.
Фокус: Каква може да се каже, че бе посещаемостта през това лято в музея?
Милена Дамаскова: Ние водим своята ежедневна статистика, не бих казала, че положението е критично, може би леко занижаване в сравнение с миналата година, но имаме ежедневен поток от посетители, които с видим интерес наблюдават това, което е подредено в експозицията. Иначе малка по своите размери, тя е структурирана по начин, който да представи дългото развитие на живота на обитателите по Бургаския залив. Надяваме се следващата година на нови интересни археологически изложби и на това, че от обектите, които бургаските археолози проучват, ще има интересни находки, които да покажем пред публика.
Мария ПОПЧЕВА