Милена Дамянова, ГЕРБ: Електронизацията на учебния процес трябва да бъде част от общата стратегия за развитие на всички университети в България

Електронизация на цялостния процес на обучения и би трябвало да бъде част от общата стратегия за развитие на всеки един университет в страната особено като се има предвид, че финансирането на университетите вече зависи и от реализацията на студентите им. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по образование и наука Милена Дамянова, по време на представянето на проекта „Електронна студентска книжка на УНСС“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В пресконференцията взеха участие и ректорът на УНСС проф. Стати Статев и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.
„Имах възможността при откриването на учебната година в УНСС да споделя, че той не е само мястото, където се получават единствено знания, но се получават и умения, които да направят студентите добре реализирани млади хора в България. Електронизацията на учебния процес и администрацията помага на студентите да се чувстват добре в университета, тъй като постоянно в комисията получаваме оплаквания относно администрациите на висшите учебни заведения. И този проект за електронна студентска книжка само доказва моите думи. Това е решение, което спестява време и прави обучението в крак с времето. Надявам се и повече ВУЗ-ове да използват опита на УНСС и да въведат тази иновация“, обясни Дамянова.
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев коментира, че университетът представлява умален модел на обществото. „Затова е важно да имаме студенти, които да чувстват промените и вървенето в крак с времето. И искам да поздравя УНСС за реализацията на този проект. Въпреки че отстрани изглежда лесно да се реализира един такъв проект за електронизация, реално това е много работа. Дигитализацията е продължаващ, неизбежен и продължителен проект – както дигитализацията на учебния процес, така и дигитализация на административните услуги. Много се надявам УНСС да повлече крак – това е първото държавно висше училище, което достига такава степен на дигитализация на административните услуги“, каза още министър Вълчев.