Милена Дончева, директор: От края на месец април потребителите на Домашния социален патронаж в Свищов ще станат 300

Снимка: Община Свищов

От началото на септември миналата година Домашният социален патронаж в Свищов се помещава в нова сграда, ремонтирана по проект със средства от Фонд „Социална закрила“. С всеки изминал месец социалната услуга разширява дейността си. От няколко седмици се предоставя храна и на потребители от четири нови села.. Повече за дейността на патронажа научите в интервю на Радио „Фокус“ – Велико Търново с директора Милена Дончева.

Фокус: Домашният социален патронаж в Свищов е структура, която е ангажирана не само с приготвянето на храна за потребителите на тази услуга. Преди броени дни Вие увеличихте капацитета на потребителите и обхващате няколко нови населени места. Нека изброим кои са всички села, от които имате потребители и какъв е общият им брой?

Милена Дончева: Изключително ми е приятно да се похвалим с продължение на развитието на тази така необходима , доказала се в годините, общинска дейност – Домашен социален патронаж. От началото на тази календарна година капацитетът на услугата е вече 300, а с гордост можем да заявим,ч е към настоящия момент обслужваме 11 от общо 15 населени места на територията на община Свищов. Тези населени места са село Царевец, Драгомирово, Българско сливово, Овча могила, Морава, Козловец, Деляновци и Горна Студена. От месец март двете нови села, които получават услугата, са Хаджидимитрово и Александрово. Планираме от месец април да започнем да обслужваме и Червена. Към настоящия момент 250 са обслужваните лица от Домашен социален патронаж. Планираме в края на април вече да запълним изцяло капацитета си с включване на последното населено място, които са заявили желание да ползват услугата. Намерението ни е да обхванем всички потребители, които в момента чакат за ползване на услугата в съществуващите и ползващите до момента населени места на територията на община Свищов, както и на град Свищов.

Фокус: Какви друг услуги предоставя Домашния социален патронаж и справяте ли се с всички задължения?

Милена Дончева: Към настоящия момент, освен основната ни услуга – доставка по домовете, домашен социален патронаж предлага и почасови социални услуги в домашна среда. Това включва пазаруване, почистване, плащане на сметки на потребителите., там където е необходимо и посред потребностите на лицата, подпомагане в личния тоалет, смяна на спално бельо и всички тези битови услуги, от които има нужда лицето, според потребностите си. За ползване на услугата потребителите заплащат една символична такса от 0,50 лева на час в зависимост от часовете, в които ползват услугата.

Фокус: През миналата година структурата бе пренесена в нова ремонтира сграда, което позволи разширяване на дейностите. Как работи днес Домашният социален патронаж ? От колко души се състои персоналът? Имате ли нужда от нови кадри, ремонти?

Милена Дончева: От миналата година, през месец ноември, приключи един огромен ремонт в сграда на бившето училище „Алеко Константинов“. В неговата столова  към настоящия момент  се помещава Домашният социален патронаж. С ангажираността на Община Свищов, в лицето на кмета г-н Генчев, в лицето на зам.-кмета Анелия Димитров, както и на нашия пряк ръководител на общинската служба, нещата се случиха. С този ремонт, който направиха, и с оборудването, което закупиха, смея да твърдя, че спокойно можем да поемем новите си ангажименти като храненето на повечето лица. От средата на месец януари за нуждите на Домашен социален патронаж е закупен нов автомобил, с който значително ще улесним работата си и ще можем да извършваме доставката храна по домовете на потребителите, във време, в което е нормално да се получи топла храна за обяд. Предходната година започнахме да храним и Многопрофилната болница  в град Свищов. Ангажимент на патронажа също е доставката и приготвянето на храна за Дневния център за деца с увреждания, както и за 30 лица по ОП „Храни“, които ползват услугата  „Топъл обяд“, чиито обяд се приготвя също в домашния социален патронаж и се разнася по места на лицата, които не могат да го получат на място. Към настоящия момент , след ремонта, оборудването ни е достатъчно. Персоналът също. Към момента 36 човека наброяват лицата, които работят в Домашен социален патронаж, като част от тях са на 4-часов работен ден. Това са тези, които предлагат социални услуги в домашна социална среда. Всички други са на 8-часовеработен ден. Смея да твърдя, че имаме достатъчно персонал, за да покрием изцяло очакванията за повишаване на капацитета на нашата дейност.

Фокус: За трета поредна година община Свищов се включва в благотворителната инициатива „Великден за всеки“ – „Дари празник на баба и дядо“. През настоящата година именно Домашния социален патронаж ще се включи в нея, разкажете ни как ще помогнете и кога ще се случи това?

Милена Дончева:Бяхме запознати още от предходната седмица с настоящата инициатива, в която до момента Патронажът не беше включен. Това, с което можем да помогнем ние, е транспортирането на хранителните продукти, които ще бъдат вземани от пунктовете и разнасяни по домовете на лицата. Това ще се извършва в следобедните часове, след като приключи доставката на храна и нашата основна дейност. В интервала от 8.00 до 13.30 часа се извършва доставката на храна на по домовете. Предполагам,ч е до 13.30 часа всички автомобили ще са приключили с доставката. Така че в инициативата ще се включим с транспортиране на хранителните продукти до домовете на лицата.

Надежда КРЪСТЕВА