Милена Дончева, директор: С обновяването на материалната си база Домашният социален патронаж в Свищов предоставя и по-разнообразна храна на потребителите си

Домашният социален патронаж в Свищов е най-всеобхватната социална услуга в общността предоставяна на територията на общината. Съществува още от 1975 година. От скоро Социалният патронаж пое и още една функция – там се приготвя и храната за пациентите на Общинската болница в Свищов. Как това се отразява на социалната услуга ни разказва в интервю за Радио „Фокус“ – Велико Търново директорът на Домашен социален патронаж – Свищов Милена Дончева.

 

Фокус: Г-жо Дончева, как служителите на Домашния социален патронаж в Свищов се справят с нововъведенията, наложи ли се промяна в капацитета на услугата?

Милена Дончева: Капацитетът на Домашен социален патронаж Свищов бе увеличен още с планувания миналогодишен ремонт, който приключи през ноември 2016 година. Така, че още през миналата календарна година беше заложено ние да обслужваме 300 човека, които са само на патронаж. Това не успяхме да го реализираме още в началото на годината, тъй като имахме някои проблеми с преместването в новата сграда. От 1-ви септември вече сме в новото помещение и можем смело да се похвалим, че разполагаме с една много добра материална база, с ново оборудване, което също беше купено със средства по проекта от  Фонд „Социална закрила“. Това до голяма степен ни улеснява, защото съкращава процесът за приготвяне на храната, което пък е положително и за нас и за потребителите. Това ни даде възможност и да поемем храненето, по молба на кмета на Община Свищов, на Общинската болница. Организацията на работата ни се промени от 1-ви ноември, от както стана факт храненето на лечебното заведение. Но смея да твърдя, че целият ми екип е много мобилен и ние много бързо се приспособяваме към промените. Към настоящия момент успяваме да се справи. Не ни е лесно, тъй като освен 240 лица, които храним на патронаж, ние храним и 30 лица, които са в затруднено социално положение. Ние им предоставяме топъл обяд, който също се приготвя тук. Храним и децата от Дневния център за деца с увреждания. И сега прибавянето на Общинската болница се превръща в четвърта опция на нашата дейност. Но, Слава Богу, за сега се справяме и с капацитета и с човешкия ресурс, с който разполагаме. Така, че ритъма на работа не се е променил драстично, нито качеството й.

Фокус: Какъв е съставът на екипа, който готви?

Милена Дончева: Пет човека са в кухненски блок, от които две общи работнички, една готвачка и двама помощник готвачи. Доставката на храна до болницата се осъществява с помощта на всички останали членове на персонала, тъй като ние транспортираме храната за закуска, обяд и вечеря. Тоест, включват се колегите, които разнасят храната, включат се и тримата колеги, които карат автомобилите на Патронажа. Така, че не само кухненският персонал, а целия персонал,  е ангажиран с това хранене. Общата численост на екипа ни е 19 човека. Смея да твърдя,че всички,  лично и аз,  сме ангажирани с приготвянето и доставката на тази храна.

Фокус: Колко порции дневни приготвяте за тези услуги?

Милена Дончева: Около 300 са дневните порции, които приготвяме, общите. Отделно готвим и за между 15-20  деца от Дневния център за деца с увреждания. Те имат закуска , обяд и следобедна закуска.

Фокус: Да припомни цените , които се плащат за услугата Домашен социален патронаж.

Милена Дончева: Потребителите на Домашния социален патронаж заплащат фиксирана такса, след като изтече месеца , в който използват услугата, в размер на 50 лв. Ако не са ползвали услугата цял месец, таксата се преизчислява правопропорционално за дните, в които тя е ползвана.

Фокус: Има ли промяна в дневната дажба, която се осигурява?

Милена Дончева: Не , няма промяна. Готвим по абсолютно същия рецептурник, по който и до момента. Напротив, стараем се с новите неща , които имаме като оборудване, да им осигурим една по-разнообразна храна. И смятам, че се справяме много добре, след като в последните няколко години почти нямаме хора, които доброволно се отказват от услугата. Имаме и чакащи.

Фокус: Потребителите получават първо, второ и по половин хляб на ден, нали така?

Милена Дончева: Първо, второ,  десерт и един хляб през ден, тъй като той е пакетиран.

Фокус: Казахте, че има чакащи, а капацитетът не е запълнен. Защо се получава това?

Милена Дончева:  Чакащи има в момента по линиите по селата. В град Свищов към настоящия момент нямаме чакащи за услугата. Но със следващата календарна година и предвиденото закупуване на още един автомобил ще можем да обхванем още една линия  от населените места, които до момента не ползват услугата – това са селата Алеково, Хаджи Димитрово и Червена.

Фокус: Вие храните всички села, освен тези трите, които изброихте?

Милена Дончева: Не, има и други, които не са заявили желание. Доставка на храна правим в селата, за които кметовете са заявили, че имат такава необходимост и има желаещи да ползват услугата.

Фокус: Може ли да разкажем малко повече в аванс за предстоящото официално откриване на новата Ви сграда, което ще се случи днес?

Милена Дончева: Да, то ще започне в 15.00 часа. Церемонията ще се проведе пред сградата на бившето училище „Алеко Константинов“, където са базите на Домашен социален патронаж. Чакаме официални гости. Очакваме да присъстват зам.-кметове, както разбира се и кметът на Общината Генчо Генчев, чакаме колеги от социалните услуги на територията на община Свищов, с които много добре работим и си взаимодействаме. Очакваме  и колеги от други патронажи, с които контактуваме и обменяме опит.

Фокус: Това, предполагам, по никакъв начин няма да повлияе на работата ?

Милена Дончева: Да, ние вече работим и почти мога да кажа, че сме по средата на работния процес, така, че до 15.00 часа ще приключим с разноса на храна. Целият персонал на Патронажа също ще присъства. Искам да им изкажа благодарност, защото те допринесоха много да се случат нещата и по най-бързия начин да се организираме, да сме експедитивни и да се преместим в новата сграда.

Луиза ТРАНЧЕВА