Милена Драгнева, етнограф в Исторически музей – Провадия: В последните години интересът на българина към родния фолклор се възражда

В последните години у нас се възражда интереса на българина към родното, фолклора, традициите и обичаите. Това коментира в интервю за Радио „Фокус“ – Варна етнографът от Историческия музей в Провадия, Милена Драгнева. „Когато преди 15 години започнах да работя като етнограф в Исторически музей – Провадия, на всички мои близки и познати им се струваше странно и дори непозната самата професия. Ние етнографите се чувствахме като последните мохикани, които ходят из селата, обикалят и събират това, което е останало под формата на информация, обичаи, обреди, песни и фолклор. Днес 15 години по-късно съм изключително щастлива да наблюдавам така нареченото възраждане, завръщането на българина към родното, автентичното, към фолклора, традициите, обичаите“, заяви специалистът.

Тя отбеляза, че все повече млади хора с изключително желание се включват в така наречените танцови школи, където учат характерни български хора. Но, според нея, все повече хора издирват и си приготвят носии, за да се включат в съборите в цялата страна. „Само тук, на територията на нашата община, а и въобще във Варненска област, има десетки фолклорни събори и радост за окото е да гледам как повечето участници са млади“, посочи още тя. Милена Драгнева изрази оптимизъм, че докато ги има младите хора, ще се пазят фолклорът, традициите и обичаите живи. Етнографът допълни, че в желанието си да са в носия, някои хора отиват към нещо по-кичозно, цветовете и шевиците са по-екстравагантни. Според нея, обаче, дори да се изпада в крайност, самият факт, че човек има желание да се върне назад в корените си, е обнадеждаващо. По думите й, всеки, който иска да научи повече за автентичните носии, шевици, характерни за варненския и провадийския край, винаги може да потърси музейните работници. Същото се отнася и за желаещите да издирят автентични песни и предания.

Милена Драгнева ще се включи със своя лекция за обредните хлябове и техните символи  в 24-та национална конференция „България в световната история и цивилизации“, която ще се проведе във Варна 23 и 24 ноември 2019 г. Събитието се организира от Сдружение „БЪЛГАРИЯ – ДУХ И КУЛТУРА“.

Диана СТОЕВА