Милена Марковска, Градска библиотека „Паисий Хилендарски“-Асеновград: Ценното на съвременните технологии е, че не се сблъскват с книгите в отрицателна посока

снимка: pixabay.com

Милена Марковска, директор на Градската библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград, в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив, по повод инициативата Европейска цифрова седмица, която тази година се провежда от 19 до 25 март.


Фокус: Г-жо Марковска, как Градската библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград се присъедини към инициативата Европейската цифрова седмица и какво носи тя за гражданите?
Милена Марковска: През тази седмица Градската библиотека стана част от инициативата Европейска цифрова седмица, като в библиотеката гостува Американския център на Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив. Проведе се семинар с ученици, на който се състоя тържествено връчване на робота „Финч“, който Градската библиотека ще използва през следващите 6 месеца. По този начин ще се даде възможност за по-широко развитие на компютърните и програмните умения на учениците. Събитието Европейска цифрова седмица се отбелязва от 2010 година насам с ежегодни кампании, свързани с повишаване на цифровата грамотност и използване на цифровите технологии, като се провежда от библиотеки, училища и неправителствени организации в цяла Европа. В рамките на цифровата седмица се включват над 100 000 граждани. Ние се радваме, че можем да бъдем част от това събитие. Национален координатор на Цифровата седмица е Фондация „Глобални библиотеки-България“, в партньорство с 14 регионални библиотеки. Тази година седмицата се провежда от 19 до 25 март и е фокусирана върху изграждането на доверие в технологиите чрез развиване на критично мислене и медийна грамотност. Засяга актуални теми като осъзнаване и борба с фалшивите новини, речта на омразата и злоупотребата със социалните медии, което е особено опасно за децата и подрастващите. Също е така насочена към разработване на подходи за учене през целия живот и за подобряване на цифровите умения. Тъй като живеем в един непрекъснато развиващ се свят, ние библиотеките се стремим да бъдем актуални за гражданите по отношение на технологиите. В своето историческо развитие библиотеките винаги са представяли на своите потребители най-новите технологии за предоставяне на информация и знание. Изключителна гордост за нашата библиотека е, че през следващите 6 месеца ще можем да достигнем до максимално голям брой ученици, като желанието на екипа на библиотеката е да посетим всички училища в града и да запознаем обучаващите се в тях с основите на програмирането. Роботът „Финч“ е един малък робот, който е създаден с цел да вдъхнови и зарадва учениците, които изучават компютърните науки. Той поддържа различни езици за програмиране, включително такива, които са подходящи за ученици на възраст от едва пет години. Разработен е да създава широка гама от преживявания, свързани с обучението по компютърни науки, навлизането в основите на компютърното програмиране и мисленето по един изключително креативен ,любознателен, интересен, интуитивен и забавен за децата начин. Роботът „Финч“ гостува на библиотеката за трети път, като вече много ученици са се срещали с него. За тях това наистина е едно незабравимо преживяване. Радваме се, че ще успеем да обучаваме децата и по време на лятната ни програма „Ваканция в библиотеката“. Тези, които имат желание да се занимават с програмираме, ще имат възможността да навлязат по-дълбоко в света на програмирането.
Фокус: От самото начало на кампанията ли участва Градската библиотека в Асеновград или се е включила малко по-късно?
Милена Марковска: Европейската цифрова седмица тази година стартира от 19 март, а нашето събитие беше на 20 март. Така че, ние се включихме от началото на седмицата. Разбира се, това е една информационна кампания, по време на която библиотеките организират различни по тип събития и дейности, като се стараем да провокираме въпроси, конкретно свързани с цифровата грамотност, киберсигурността, дигиталните умения, които хората трябва да имат. Тези умения са изключително важни, включително и на пазара на труда. Всъщност, основният акцент на тази седмица е именно това – да провокираме гражданите да мислят в посока повишаване на своите умения. Независимо от това, че Европейската цифрова седмица приключва на 25 март, ние се надяваме, че това ще остави трайни следи в дейността на библиотеката и в мисленето на гражданите по посока на повишаване на тяхната дигитална грамотност.
Фокус:
Имат ли място цифровите технологии в библиотеките?
Милена Марковска: Библиотеките са възникнали в много дълбока древност с цел да съхраняват знанието, историята и миналото, като винаги извършват тази дейност, използвайки актуалните за времето технологии. Знаем, че първите библиотеки са съхранявали глинени плочки, след това папируси, от което става ясно, че носителите на информация и технологиите, с които се създават, са различни във времето. В рамките на 21 век са актуални цифровите технологии. Ако искаме да бъдем в полза на общността си, всъщност ние трябва да бъдем съвременни библиотеки, които не само да предоставят цифрово съдържание, но също така и да го създават. Много библиотеки в България вече дигитализират своите фондове – онези редки и ценни книги, които съхраняват във фондовете си. Именно това е ценното на съвременните технологии – те не се сблъскват с книгите в отрицателна посока. Напротив. Те дават възможност книгите да достигнат до все повече хора. Свидетели сме на формирането, включително на големи консорциуми между библиотеки, създаващи бази от данни, които освен че дават възможност за достъп на хората, също така са много важни и от гледна точка на развитието на науката и икономиката. Тези технологии са и пряк път към младите.
Тони МИХАЙЛОВ