Милена Марковска, Градска библиотека „Паисий Хилендарски“-Асеновград: Рекорден брой библиотечни уроци са проведени от нашите специалисти през 2019 година

снимка: Община Асеновград

Директорът на Градската библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград Милена Марковска, в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив, за работата на културната институция през 2019 година и за постигнатите успехи.

Фокус: Г-жо Марковска, в края на всяка година е време за равносметка. Каква беше 2019-та година за Градската библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград? Какво успяхте да свършите?
Милена Марковска: И през тази година библиотеката работи по основните насоки на Международна федерация на библиотечните асоциации и институти (IFLA) за развитието на обществените библиотеки, и в подкрепа на целите на ООН за устойчиво развитие. Разбира се, основната задача на библиотеката беше насърчаване на четенето и грамотността.

Основните дейности на библиотеката през 2019 година бяха насочени в програмите „По-близо до книгата“, която е свързана с насърчаване на четенето, и съответно програмите за съхраняване и популяризиране на културното наследство, повишаване на екологичната култура, за развитие, стимулиране и популяризиране на доброволчеството, за повишаване на дигиталната компетентност, за стимулиране на ранното детско развитие и, не на последно място, в програмата в помощ на безработните лица. Библиотеката работи по тези програми, като за целта през годините си е изградила мрежа от партньори както на регионално, така и на национално и международно ниво. Сега е моментът да благодаря на всички наши партньори, които ни припознават като надежден партньор, с който можем да работим заедно в подкрепа на местната общност.

Ако трябва да произведа новина от работата на библиотеката през 2019 година, то това е новината, че през тази година са регистрирани рекорден брой библиотечни уроци. Техният брой за годината до момента е 119. 65 от тях са били в библиотеката, а 54 са изнесени извън библиотеката – в различни училища и детски градини на територията на община Асеновград. От изнесените уроци извън библиотеката, 27 са запознаване с робота Финч и с първите стъпки в програмирането. Нашите уроци са свързани с подкрепа и допълване на формалното образование.  Изключително съм радостна от факта, че вече детските градини и училищата ни припознават като основен партньор в образованието и сами проявяват желание да ни посетят и съответно ни канят да посещаваме техните учебни заведения. Голяма част от уроците са свързани с важни празници от културния календар. Част от уроците са имали още по-висока стойност, защото в тях са участвали както децата, така също техните родител и учители. Благодаря на всички детски градини и училища за активното ни сътрудничество през тази година.

В програмата „Ваканция в библиотеката“ тази година се включиха над 300 деца, като в периода от 1 юли до 15 септември бяха проведени 22 занимания за деца, включващи творчески работилници, игри и образователни модули. Тази година основната темата на нашата „Ваканция в библиотеката“ беше запознаване с различните професии.

За повишаване на дигиталната грамотност са проведени два курса за обучение в начална компютърна грамотност за възраст 60+, също така и два обучителни курса по графичен дизайн за младежи. Тези курсове ги води нашият доброволец Христо Коватлиев. Тук е момента отново да му благодаря, че активно сътрудничи на библиотеката. Също така се е провел и един обучителен курс по програмиране за младежи, съвместно със Софтуерния университет. В него се включиха 50 младежи от община Асеновград.

В партньорство с Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив беше проведен обучителен курс по програмиране за деца от 10- до 12-годишна възраст. Проведохме също така семинар „Какво прави Европа за мен“. Също използвахме наши партньори. А в партньорство с Бюро по труда – Асеновград проведохме трудова борса, Дни на работодателя и представянето на Образователния център в град Пазарджик, който предоставя услуги за обучение на безработни лица.

През 2019 година библиотеката работеше много усърдно и за популяризиране на културното наследство на нашата община. Радвам се, че през тази година успяхме да включим библиотеката с виртуална разходка в Google, така че тя да бъде посетена виртуално от всички места по света. Освен чрез тази виртуална разходка, през тази година Градската библиотека беше посетена от групи от общините Куклен, Съединение и Смолян, имахме гости дори от Испания и Турция. Проведохме конкурси за най-добра маска, за детска рисунка, за читател на годината, за инициатива, реализирана с помощта на доброволци. Също така библиотеката беше централен стационарен пункт за събиране и извозване на капачки на националната кампания „Капачки за бъдеще“, в която се включват голям брой доброволци. Благодарение на съвместните усилия на всички наши съграждани, през тази година бе закупен кувьоз за Детското отделение на болницата в Асеновград.

През годината в библиотеката бяха експонирани 25 изложби , както в фоайето, така и в различните отдели.

През тази година в Градската библиотека „Паисий Хилендарски“ са регистрирани 2185 читатели, като 830 са на възраст до 14 години. Регистрираните посещения за заемане на книги са 23 000, а заетите библиотечни документи са общо 59 500.

Фокус:
В какви проекти и програми успяхте да се включите? Колко от изготвените проектни предложения Градската библиотека в Асеновград реализира успешно?
Милена Марковска: През тази година библиотеката разработи три проекта. Единият от тях бе с екологична насоченост, като с него  кандидатствахме пред Национален дарителски фонд „13 века България“,  но предложението ни не бе одобрено. Останалите две проектни предложения, които изработихме по програмата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“,  бяха финансирани от Министерство на културата. Единият от проектите реализираме в момента. Библиотечният фонд на библиотеката беше обогатен с книги от първия проект. Техният брой беше 770, на стойност 9500 лева. А съответно от втората сесия книгите са 390, на стойност 4500 лв.

Библиотеката също така беше партньор по проекта „Успешни заедно – за едно достойно ново образование“ към Националния план за действие по заетостта през 2019 годна. През годината участвахме дейно в реализирането на културния календар на община Асеновград, с активно участие в Майските културни празници, коледно-новогодишната програма, а също така и в една много важна програма за нашия град – програмата по отбелязване на 100 –годишнината от рождението на писателя Николай Хайтов, като програмата течеше през цялата 2019 година. През 2019 година реализирахме също програмата Дни на книгата – от 2 до 23 април, в която бяха включени 10 събития като изложби, представяне на книги, срещи с писатели  и други.

Фокус: Поглед към 2020 година. Какво цели и насоки си поставяте в работата за следващите 12 месеца?
Милена Марковска: През 2020 година си поставяме да работим по същите насоки, по които работихме и през 2019-та, като обогатяваме фондовете и ресурсите на библиотеката, съответно и услугите, които предоставяме за нашата общност. И през 2020 година се надявам да бъдем много иновативни и креативни.

Тони МИХАЙЛОВ