Милена Марковска, Градска библиотека „Паисий Хилендарски“-Асеновград: Лятната програма „Ваканция в библиотеката“ осигурява незабравими преживявания и лесен достъп до знания за децата

снимка: pixabay.com

Милена Марковска, директор на Градската библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград, в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив, по повод предстоящото осмо издание на лятната програма за деца „Ваканция в библиотеката“.

Фокус: Г-жо Марковска, лятната програма за деца „Ваканция в библиотеката“ ще се проведе в Асеновград за осма поредна година. Кога ще стартират заниманията в Градската библиотека „Паисий Хилендарски“?
Милена Марковска: Наистина програмата „Ваканция в библиотеката“ ще започне своята работа за осма поредна година. В момента сме в усилена и трескава подготовка по програмата ни, като се надяваме, че това ще е едно от най-прекрасните приключения за децата през лятото. Програмата ще започне на 3 юли, като заниманията ще се провеждат всеки вторник и четвъртък, за времето от 10.00 до 12.00 часа. Смятаме, че ще осигурим мечтаната ваканция за всяко едно дете, което се включи. През тази година ще дадем на децата по-големи възможности за избор на заниманията, в които искат да се включат със свое собствено темпо. Програмата е безплатна и присъствието не е задължително. Тя не ангажира децата с постоянно присъствие. Факт е, че през годините обикновено за участие се записват около 200 деца, а на всяко едно от заниманията се включват около 70 деца, тъй като през ваканцията имат и други ангажименти.
Фокус: Кои са темите и новостите в тазгодишната програма на „Ваканция в библиотеката“?
Милена Марковска: Темите в тазгодишната лятна програма ще бъдат много и разнообразни, като ще обхващат света на книгите, науката, изкуствата и технологиите. Новото през тази година ще бъде програмиране с роботчето Финч. През последната седмица екипът на библиотеката посети някои от училищата в Асеновград, като това беше нашият подарък за децата по повод 1 юни – Деня на детето. Децата се включиха с голямо желание в нашите занимания и проявиха интерес да се запишат и в лятната програма, за да научат нови неща. Второто направление, по което ще работим отново е свързано със съвременните технологии, като за тази цел ще ни помогне един от учителите в Асеновград. Това е рисуване с пръсти с помощта на мобилно приложение. Децата, които проявят интерес ще могат да си свалят това приложение и да се научат да рисуват с пръсти. Друга тема, по която ще работим, е свързана с годината на културното наследство. За Асеновград това е особено важно и поради факта, че през 2017 година в списъка на биосферните паркове към ЮНЕСКО беше включен и биосферният парк „Червената стена“. Затова с децата ще правим пътешествие из България и из всички онези български паметници, включени в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Ще запознаем по-подробно децата с биосферния парк „Червената стена“, като това ще бъде и една от темите през следващите години, защото изисква особено добро отношение и информационна кампания както сред децата, така и сред възрастните. Отново свързано с нашите традиции и култура ще бъде и другото ни направление – запознаване на децата с българската шевица и обучение в различни технологии и знаци, като ще имат възможността по желание да изработят свои сувенири. Това е част от проекта „Завръщане към корените“, който Градската библиотека спечели към Фондация „Пловдив 2019“. И през тази година по време на лятната програма „Ваканция в библиотеката“ ще присъства рубриката „Гласът на публиката“. Всеки четвъртък децата ще имат възможността да представят своите таланти. Надявам се, че и през тази година за децата ще бъде много интересно и най-вече поради факта, че сами избират в кое от предвидените занимания да се включат и с какво темпо да работят. Ще организираме също много игри, забавления и различни изложби. Говорейки за лятната програма, вече целият екип на Градската библиотека очакваме незабравимото лято, което ни предстои.
Фокус: Споменахте, че лятната програма „Ваканция в библиотеката“ е напълно безплатна за децата, но нека да кажем как родителите им могат да ги запишат за участие и какви са сроковете за това?
Милена Марковска: Децата могат да се запишат на място в Градската библиотека или в Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в Асеновград, след като родителите подадат заявление и попълнят декларация. Програмата започва на 3 юли, като библиотеката не поставя срокове за записване. Дава възможност на децата да се включат дори и в средата на програмата. Много често имаме случаи, при които деца са дошли на гости при баба си и дядо си и искат да се включат в заниманията. В това няма нищо лошо, защото е една допълнителна възможност да бъдат част от общността на децата в Асеновград. Но все пак е препоръчително, специално за нас е и ориентация, родителите да подадат своите заявления до 3 юни, за да знаем как да се подготвим. Най-ценното в нашата програма е, че ние не поставяме ограничения на децата и даваме възможност на всяко едно от тях да се включи в заниманието, в което иска.
Фокус: Вече за осма поредна година организирате програмата „Ваканция в библиотеката“. Каква е равносметката до този момент?
Милена Марковска: Равносметката е, че от осем години насам във програмата „Ваканция в библиотеката“ са се включили над 1600 деца. Стартирахме програмата „Ваканция в библиотеката“ много плахо преди осем години. Най-напред започнахме с четене в Детския отдел на Градската библиотека, а в единия от дните през седмицата прожектирахме филм за децата. Нашето голямо учудване тогава беше, че най-голям интерес предизвика четенето и обсъждането на книгите, а не прожекцията на филми. Тогава разбрахме, че за децата е важно да общуват и да си споделят това, което са преживяли през ваканцията. Така започна нашата програма, която за всичките тези години се разви и премина през нови етапи. Стараем непрекъснато да я обогатяваме и така да бъдем максимално полезни за децата. Дори и обучението на децата в програмиране с роботчето Финч, което организираме за първи път тази година в рамките на програмата „Ваканция в библиотеката“, ще бъде една подготовка за тях за следващата година, когато вече в новите учебни програми за трети клас навлиза предметът „компютърно моделиране“. Ние пак ще се опитаме да бъдем с една крачка напред и да подготвим децата. Нашата мисия е децата да бъдат по-близо до книгата, до науката, до знанието, като чрез тях да станат по-грамотни.
Фокус: Повече от ясно е, че лятната програма, която организирате е повече от интересна за децата, но как реагира другата страна – родителите?
Милена Марковска: Родителите също възприемат лятната програма за деца изключително положително. Те изразяват своята признателност и са доволни от това, че децата им имат възможността да участват в тази програма, при това без да има някакви ограничения. Не са много безплатните занимания за децата през лятото. Освен, че това занимание е безплатно, то е и много ползотворно за тях. Децата научават много нови неща. Посещавайки програмата, те вече възприемат сградата и пространството на библиотеката като част от техния живот, като място, което винаги могат да посетят. Родителите се обръщат към нас с голямо въодушевление и с благодарност. Искам да благодаря на колегите от библиотеката, защото ако не са те, ако не е екипа и неговото желание да направим едно смислено лято за децата, не би се получило нищо. Все пак знаем, че лятото е време за отпуска, а библиотекарите също са хора и имат нужда да излязат в отпуск. При нас програмите така или иначе не спират през цялата година, но винаги се стремим и правим всичко възможно децата да не разберат, че това е време, в което библиотекарите също имат ваканция.
Тони МИХАЙЛОВ