Милена Марковска, Градска библиотека „Паисий Хилендарски“-Асеновград: Българската шевица е голямо богатство, с което трябва да се гордеем

снимка: Община Асеновград

Директорът на Градската библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград  Милена Марковска, в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив по повод изпълнението на проект „Завръщане към корените“ за популяризиране ролята на българската шевица в традиционната култура.


Фокус: Г-жо Марковска, Градската библиотека „Паисий Хилендарски” в Асеновград стартира изпълнението на проект „Завръщане към корените“.  Какви цели и задачи си поставя той? Какви дейности са предвидени при изпълнението му?
Милена Марковска: Градската библиотека „Паисий Хилендарски“ спечели този проект, кандидатствайки по една от отворените покани на Фондация „Пловдив 2019“, насочена към читалищата. Проектът се изпълнява в партньорство с читалище „Никола Й. Вапцаров“ в село Тополово и Регионален етнографски музей – Пловдив. Идеята на проекта е да се върнем към нашите корени и традиции, както подсказва самото му заглавие, като фокусът в нашия проект е българската шевица. Безспорно шевицата е едно от богатствата на нашата култура и традиции. Тя винаги е съществувала в бита на българите. Този проект има за цел да създаде едно ново познание за шевицата, тъй като преди всичко тя представлява красота и багри, но освен всичко останало, в нея има много символи и знаци, които ние съвременните хора не разпознаваме. Именно тази информация, която е загубена с времето, се стремим да предадем на съвременните поколения чрез нашия проект. Сред основните дейности по проекта е подготовка на пътуваща изложба „Българската шевица – тайният код”, в която цялото древно познание на знаците, съдържащи се в шевицата, ще бъде представено успоредно със същите тези знаци , които са открити по глинените съдове, намирани от археолозите в цялата страна. Друга дейност към проекта е организирането на арт работилници с деца и възрастни, в които те ще имат възможността да се запознаят основно с това какво представлява шевицата, с отделните бодове, също със символите и знаците на шевицата. Ще могат и сами да създават красота под формата на различни предмети, предимно сувенири, с които ще подготвим изложбата в края на лятото и началото на есента. По този начин всички, които не са успели да се включат в работилниците, ще могат да ги видят и да се запознаят с везбарското изкуство. По изпълнението на проекта са предвидени също кръгла маса и дефиле-конкурс за автентична носия. Както знаем, шевицата е съществувала под различни форми – както за предмети за битова украса, така и върху облеклото на българите.
Българската шевица е голямо богатство, с което трябва да се гордеем. Тя не носи само красота, а е натоварена с голямо символно значение. През годините интересът към шевицата не винаги е бил толкова голям. Спомням си, че през предходните години изхвърлихме от къщите си изработените от нашите баби неща, а сега се забелязва повишен интерес към шевицата. Освен красотата и багрите, които носи, тя ни дава и древното познание, което са имали и нашите предци. За съжаление, ние съвременните хора сме загубили връзката с природата, потиснали сме нашата интуиция. Нашите прадеди са притежавали тази интуиция и затова именно в шевицата са вплели онези знаци, за които са вярвали, че ще ги предпазят от зли сили и ще предизвикат доброто. Разбира се, шевиците са били свързани също така с отделните важни събития от живота на хората- с раждането, кръщенето, сватбата и много други. Надявам се, чрез реализирането на този проект да предадем това познание на повече хора, особено чрез изложбата, която ще има възможността да пътува в различни културни и образователни институции в страната.
Фокус: Наблюдава ли се процес на „Завръщане към корените“ в последните години и към оценяване на „шевицата“ на нашето културно наследство?
Милена Марковска: Разбира се, наблюдава се такова завръщане към корените. Виждам, че дори в социалните мрежи вече има много групи, в които хората споделят различни схеми и техники за шевици. Хора, които сами правят такива предмети, като книгоразделители и ключодържатели, представят снимки на изработеното от тях. Особено приятно е, че виждам все повече млади хора, които проявяват интерес към българската шевица, която е не само красота, а и енергия.
Фокус: Това „Завръщане към корените“ ли е гаранцията за нашето бъдеще?
Милена Марковска:  Без съмнение е така. За да гледаме напред към бъдещето, винаги трябва да обърнем поглед към миналото и към нашите традиции. Именно към онова познание, което са имали предците ни.
Тони МИХАЙЛОВ