Милена Марковска, Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ – Асеновград: И през 2018 година се забеляза тенденцията жените да са по-голямата част от читателите в библиотеката

Милена Марковска, директор на Градската библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград, в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив, за резултатите от дейността на библиотеката през 2018 година.

Фокус: Г-жо Марковска, какво сочи статистиката на Градската библиотека „Паисий Хилендарски“ за миналата 2018 година.  Увеличава ли се броят на читателите? Каква литература предпочитат асеновградчани? Кои са най-търсените книги от по-възрастните, а и от най-малките читатели на библиотеката?
Милена Марковска: По традиция, в началото на всяка година отправяме поглед към резултатите от дейността на библиотеката през предходната година. Както винаги, статистиката показва много интересни неща. През 2018 година активните читатели на библиотеката са били 2133, като от тях 927 са деца до 14-годишна възраст. По професионална принадлежност, най-голям е броят на регистрираните философи, историци и педагози, следвани от инженерно-техническите специалисти. Посещенията на библиотеката през годината са били общо 31195. Бих искала да уточня, че по библиотечна статистика ние поддържаме само читателите, които ползват книги в библиотеката, а тези, които ползват другите библиотечни услуги, статистиката не ги отчита. Данните, които ще представя, са свързани предимно с четенето. Фондът на библиотеката през миналата година е обновен с 1921 библиотечни документа, от които 882 са постъпили като дарение. Заетите от библиотеката библиотечни документи са 64264, от които 34 685 са отраслова литература, 21 355 – художествена литература, а 8224 – литература за деца. От отрасловата литература най-голям е интересът на асеновградчани към обществените науки, следван от литературознанието, математиката и естествените науки, също философията, психологията и историята. През 2018 година отново се забеляза тенденцията жените да са по-голямата част от читателите в библиотеката. Съотношението е 2:1 в полза на жените.
Фокус: Ежегодно библиотеката изготвя и свои собствени класации – топ 10, свързани с най-четените автори и заглавия. Как изглеждат класациите, свързани с 2018 година?
Милена Марковска:  Тези класации всъщност нямат представителен характер, тъй като голяма част от асеновградчани четат, но не са регистрирани в библиотеката. Също така, в 21 век четенето е много повече от четенето на традиционни книги. Въпреки това, статистиката показва интересни резултати.
Класацията Топ 10 на най-четените автори за 2018 година на Детския отдел на библиотеката изглежда така:

1. Джеф Кини,
2. Елин Пелин
3. Астрид Линдгрен
4. Ангел Каралийчев
5. Джани Родари
6. Марк Твен
7. Полет Буржоа
8. Шарън Дженингс
9. Рудолф Распе

10. Емилиян Станев

Както виждаме, обикновено това са автори, свързани със задължителната литература за училище. Така че, децата в Асеновград ползват библиотеката предимно, за да заемат книги от списъците с изучаваните книги в училище.
Класацията Топ 10 на най-четените автори за 2018 година в отдела за възрастни в библиотеката е следната:

1.Нора Робъртс
2. Даниел Стийл
3. Сандра Браун
4. Майкъл Конъли
5. Мери Хигинс Кларк
6. Луис Бегшоу
7. Лайза Клейпас
8. Дейвид Балдачи
9. Лий Чайлд
10. Никълъс Спаркс

Това са автори, които пишат литература, свързана с хобито на хората да четат извън своите професионални интереси.
Класацията Топ 10 на най-четените български автори в отдела за възрастни изглежда така:

1. Ивинела Самуилова
2. Михаил Вешим
3. Милен Русков
4. Стефан Цанев
5. Токораз Исто
6. Людмила Филипова
7. Нидал Алгафари
8. Милан Миланов/Георги Господинов
9. Донка Петрунова
10. Константин Трендафилов/Мадлен Алгафари

Виждаме, че в Топ 10 на българските автори попадат съвременните български автори, което означава че асеновградчани се интересуват и от съвременната българска литература.
Следващата класация  е Топ 10 на най-четените заглавия в библиотеката през 2018 година. В класацията попадат както книгите четени от деца, така и от възрастни.

1. „Старогръцки легенди и митове“ на Николай Кун
2. „Разкази“ от Йордан Йовков
3. „Детективска агенция“ на Джеймс Патерсън
4. „Хвърчащата класна стая“ на Ерих Кестнер
5. „Имението Дарингам“ на Катрин Тейлър
6. „Под игото“ на Иван Вазов
7. „Приключенията на Лукчо“ на Джани Родари
8. „Приказки“ на Елин Пелин
9. „Тайните подземия на България“ на Милан Миланов
10. „Автобиография“ на Бранислав Нушич

Виждаме доста голямо разнообразие както от български съвременни и класически автори, от чуждестранни автори, също така и на книги, свързани със задължителната литература в училище. Това показва, че библиотеката изпълнява своите функции, като се стреми да предостави достъп да литература на всички желаещи, както и да задоволи разностранните интереси на своите читатели.
Фокус: По традиция, предстои библиотеката да обяви кой ще бъде Читател на годината за 2018-та в две категории – за читатели до и над 14-годишна възраст. Кога ще са ясни победителите в конкурса?
Милена Марковска:
  На 16 януари от 13.00 часа библиотеката ще обяви  Читател на годината за 2018-та в двете категории. В категорията до 14-годишна възраст отново Нелина Кюрпекова и Ъшъл Османджък са децата, прочели най-много книги през миналата година. През 2018-та направихме корекция в правилата на конкурса по повод това да стимулираме повече деца да четат. Корекцията е свързана с това, че едно дете не може да стане Читател на годината повече от един път в рамките на пет години. Така че, носител на приза в категория до 14-годишна възраст ще бъде детето, което е трето поред в тази класация след Нелина и Ъшъл, тъй като те са печелили.
Тони МИХАЙЛОВ