Милена Марковска, Градска библиотека „Паисий Хилендарски“-Асеновград: Библиотеката е най-оживеното културно средище в града през летния сезон

снимка: Община Асеновград

Асеновград. Градската библиотека „Паисий Хилендарски“ е най-оживеното културно средище в Асеновград през летния сезон. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив директорът на културната институция Милена Марковска. По думите й, причината за това е лятната програма за деца „Ваканция в библиотеката“.  „Летните занимания в библиотеката протичат с много добри темпове, въпреки че сега е разгара на лятото и хората повече мислят за почивки и отпуски. С огромна радост мога да кажа, че е най-оживеното място през този летен сезон, може би след Общинския басейн. Децата са тук всеки вторник и четвъртък, между 10.00 и 12.00 часа. Нашата лятна програма започна на 3 юли, като в нея са записани над 200 деца. На всяко занимание присъстват около 100 деца, тъй като те са ангажирани в други занимания – гостувания при свои близки и роднини, почивки. Децата са много щастливи, някои от тях се включват в програмата вече за четвърти или пети път“, коментира Марковска. Тя каза още, че по време на летните занимания в библиотеката, децата се започнат със същността на различни професии. „На гости ни беше банкер, който запозна децата с ролята на банките. Направихме виртуално посещение на Испания, като децата научиха много за нейната култура и традиции, както и за езика. На гости ни беше и лектор по изключително актуална тема – как да се предпазим от ухапвания от бездомни кучета. Предстои да се срещнем с още много различни професии. През следващата седмица ще ни гостуват военни от поделението в Асеновград, като ще разкажем на децата за армията, за професията на войника, за постовете и чиновете в армията, ще ги научим също да маршируват. В програмата ни имаме и определен ден, в който ще запознаем децата с работата на пожарната служба“, каза Марковска. Тя коментира още, че на децата им е интересно и се включват с желание в артистичните работилници, които библиотеката организира. „С желание се реализира и рубриката „Гласът на публиката“, в която децата представят своите таланти, а останалите гласуват. Организирането на тази програма и да бъдем задно с децата през лятото е едно огромно вдъхновение, което ни дава сили и ни мотивира да бъдем на работното си място в отпускарския сезон“, посочи директорът на Градската библиотека в Асеновград.
Милена Марковска припомни, че програмата „Ваканция в библиотеката“ ще продължи почти до началото на учебната година. „Тогава ще има финал на лятната програма и почерпка. Ще наградим и доброволците, които се включват в програмата и ни помагат да организираме заниманията“, добави тя.
Тони МИХАЙЛОВ