Милена Марковска, Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ – Асеновград: За доброволчеството трябва да се говори постоянно, а не само по време на големите християнски празници

снимка: Община Асеновград

Милена Марковска, директор на Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград, в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив за Четвъртите годишни номинации за доброволческа инициатива „Донка Пашкова“, също за смисъла на доброволчеството и същността на неговите измерения в рамките на съвремието.

 

Фокус: Г-жо Марковска, за четвърта поредна година Община Асеновград, Градската библиотека „Паисий Хилендарски“ и Националния алианс за работа с доброволци организират съвместно конкурс за доброволческа инициатива. Нека да разкрием същността и смисъла на това събитие, също какъв е регламента за участие.
Милена Марковска: Конкурсът се организира по повод 5 декември – Световния ден на доброволеца. Радвам се, че това се събитие се превърна в традиционно за нашия град и заема съвсем достойно и подобаващо място в културния календар на Общината по повод коледните празници. Знаем, че именно тогава хората са настроени към доброволчество, благотворителност и към всички онези неща, които са свързани с духовността и това да отдаваме от себе си всичко за хората около нас. Наистина с всяка следваща година конкурсът набира все по-голяма популярност. Конкурсът се провежда за инициативи, които са реализирани в Община Асеновград от периода декември 2016 година до декември 2017 година с помощта на доброволци. Всяка година се събират средно около 10 такива инициативи. Разбира се, каузите винаги са различни. Някой от тях са свързани с екологични цели, други с опазване на културното наследство, трети със социални дейности. Всички те са насочени към местната общност. През тази година също се надявам да успеем да съберем всички онези добри каузи, в които доброволците от Асеновград и извън него се са включвали.
По принцип, в регламентът на конкурса е обявено, че могат да участват инициативи, които са реализирани в Общината с помощта на доброволци. Конкурсът е на името на Донка Пашкова, тъй като това е първата щатна библиотекарка в Асеновград. Тя дълги години е работила като библиотекар-доброволец и е раздавала знания и информация на хората в нашия град. Освен това, тя се е включвала в много доброволчески инициативи, свързани с набиране на средства за местното училище, в различни неправителствени организации, съществували по това време. Нашата цел е да си спомним и за всички онези хора в миналото, които са дарявали своя труд в полза на хората, а те наистина не са малко. Затова призът, който връчваме, е на името на Донка Пашкова – за да си спомним за нея и за традициите, които сме имали в областта на доброволчеството още по времето на Възраждането, а и след това.
Фокус: Кога изтича срокът за номиниране на доброволческа кауза?
Милена Марковска: Срокът за номиниране е до 30 ноември, като след това комисия ще се събере, за да оцени най-мащабните инициативи. Всички номинирани инициативи получават грамота за номинация. Обикновено даваме по два приза за различни каузи, защото според нас не е толкова важно коя е най-значимата кауза, а да има повече каузи. Всяка една си има своята стойност. Този конкурс е една възможност в навечерието на Коледа да си спомним всичко добро, което сме свършили през годината и да му отдадем нужната чест. Също така, да мотивираме гражданите на Асеновград да се включват в повече такива доброволчески мисии.
Фокус: Предимно млади хора ли се включват в трите издания на конкурса за доброволческа инициатива от 2014 година насам?
Милена Марковска:
Смея да кажа, че през първите три години се включват хора от различни възрасти. Доброволчеството е свързано с различните възрасти. Сред младежите това е една възможност да намерят себе си, хора, с които да общуват, хора със сходни на тях интереси. За възрастните хора, които имат повече време, това е една възможност да бъдат полезни за обществото. Изобщо всеки намира своята вътрешна мотивация да прави нещо добро за другите. Радвам се, че в доброволческите инициативи се включват хора от всякакви възрасти.  Имаме младежки организации в града, които се включват в инициативи, свързани с екологията, с популяризиране на културното наследство. Също така, голяма част от инициативите са насочени към опазването и развитието на храмовете в Асеновград. Както знаем, Асеновград се слави като Малкия Йерусалим – градът с най-много църкви, параклиси и манастири. Всъщност, не би било възможно тяхното опазване, възстановяване и развитие, ако не са доброволците в нашия град. Това  е една от основните нишки на доброволчеството в Асеновград.
Фокус: Какво е вашето мнение за доброволчеството в България като цяло? Какви са измеренията на доброволчеството в рамките на съвремието?
Милена Марковска: Много подкрепям доброволчеството и неслучайно преди 5 години Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ сключи договор за съвместна дейност с Националния алианс за работа с доброволци. Библиотеката има местен център за работа с доброволци, като се стремим от най-ранна детска възраст да популяризираме тази дейност сред децата. В нашата лятна програма „Ваканция в библиотеката“ насърчаваме децата да се включват като доброволци в реализиране на дейностите и те винаги се гордеят с това. Разбира се, в България самото разбиране за доброволчеството не е съвсем ясно. Понякога се свързва с благотворителност, а това са две различни понятия. С Националния алианс за работа с доброволци се стремим да обясняваме на хората, защото това една от дейностите и ценностите, по които работи ЕС. През тази година нашата библиотека беше партньор в проект по програмата „Еразъм+“, чрез която посетихме библиотеките в Испания и Финландия. Например в Испания, доброволчеството в библиотеките е много популярно. Опитваме се това, което научаваме в другите страни, да го показваме и в нашия град. След това на церемонията по връчването на номинациите „Донка Пашкова“ се опитваме също да обясним на хората.
Мисля, че в днешно време, доброволчеството набира все по-голяма популярност с годините и хората все повече се гордеят с това, че могат да бъдат полезни на останалите, дарявайки своя доброволен труд. Ние връчваме и друг приз – Рицар на добрата воля. Той е за доброволците от нашия местен център, които са работили най-активно през тази година. Виждам, че хората много се гордеят с това, че носят този приз.
Също така смятам, че младежите може би не си дават чак толкова голяма сметка за това, че включвайки се в доброволчески инициативи, за тях това е набиране на ценен опит за бъдещото им развитие. Освен това, чрез включването си те могат да намерят своята сфера, в която да работят за в бъдеще, да бъдат оценени от околните съобразно техните умения и компетенции.
Тази година един от доброволците на библиотеката, който вече 5 години работи като доброволец и е носител на два приза „Рицар на добрата воля“, вече стана част от екипа на Градска библиотека „Паисий Хилендарски“. Много се гордея с това и го популяризирам чрез младежите, за да знаят, че от доброволчеството има голям смисъл. Наистина е нужно да се говори за доброволчеството и то не само около Деня на доброволеца и големите християнски празници. Трябва постоянно да се говори за това.
Тони МИХАЙЛОВ