Милена Николова: Младите хора са много любопитни във всяка една област, особено в техника и наука

Милена Николова, преподавател във Финансово-стопанска гимназия „Васил Левски“ и завеждащ „Информационни комуникации и технологии“ в Добрич, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Вие сте преподавател, който от дълги години работи по различни проекти, свързани с европейски програми. Един такъв проект, една такава програма ви отведе съвсем наскоро в ЦЕРН. Разкажете повече за това посещение?

Милена Николова: Имах удоволствието да участвам в национална програма за квалификация на учители от областта „Техника“ и инженерни специалности и преподаватели по информатика. В групата бяхме включени 39 учители и аз имах щастието да бъда една от тях и единствена от град Добрич. За тази програма се кандидатства в Министерство на образованието. Тъй като срокът беше много кратък, аз от тази учебна година съм в ново училище и с удоволствие се включих, кандидатствах и бях одобрена. В предишни подобни национални програми участваха учители по физика и природни науки. За четвърти път се провежда такава програма за учители по информатика и инженери. Ръководител на групата беше Свежина Димитрова, която е директор на Националната обсерватория „Николай Коперник“ във Варна. Тя с огромно желание провежда от 2008 година много програми и обучения в ЦЕРН. Участвали са над 600 учители от цяла България.

Фокус: ЦЕРН е място, което предизвиква интерес не само сред научните среди и специалистите, но и сред широката публика. Бихте ли откроили някои от акцентите, от интересните неща, които видяхте там?

Милена Николова: След като пристигнахме в Женева бяхме много добре посрещнати от целия екип учени, които работят в ЦЕРН, начело със Зорница Захариева. Проявиха голямо уважение към нас. Тяхното желание бе да ни въведат в цялата магия на ЦЕРН последователно. Петдневната ни програма беше разчетена по минути. Сутрин имахме лекции, следобед с различни гидове, които са българи, цялата програма беше на български език, ни развеждаха из различните установки и лаборатории. Нещото, което най-много ни впечатли, е естествено влизането на 100 метра под земята и разглеждането на самия детектор. В него има изключително българско участие. Това е CMS-експериментът. Българи са правили голяма част от основните части в този детектор, който има задачата да установява наличието на различни елементарни частици. ЦЕРН е уникален и с това, че там са измервани най-ниските и най-високите температури, най-големият вакуум, който подготвя утрешните учени, обединява всички нации чрез наука. Там работят студенти, учени, ученици от различни държави. ЦЕРН обединява всички нации чрез наука.

Фокус: Как това, което видяхте, което научихте ще го предадете на своите ученици, защото в крайна сметка ролята на учителя е да преподава, да обогатява своите възпитаници?

Милена Николова:  Това е основната идея на нашето обучение, тъй като учителите сме посредници между света на науката и младите. Идеята е това, което видим да предадем на учениците, за да придобият те по-голяма представа какво става, какво се случвам там, отвъд стените на ЦЕРН и да ги „запалим“ да се занимават с наука, с техника, с опити и експерименти.

Фокус: Може би предвиждате тук разговори с вашите ученици или вероятно има възможност да заведе там на място вашите ученици?

Милена Николова:  Аз ще направя едно представяне пред учители и ученици за това какво има там, какво се случва. Предвиждаме една виртуална визита на ЦЕРН. Нашите учени там са правили миналата година подобна визита. Може и да организираме група ученици да отидат там на място, да се запознаят за два дни с всичко онова, което се намира там.

Фокус: Мислите ли, че младите хора имат интерес към тези неща и имат желание да се развиват в областта на науката?

Милена Николова: Младите хора са много любопитни във всяка една област, особено в техника и наука. Там е по-строго специфично, трябва да се занимават с физика, техника, електроника, механика. В ЦЕРН има много IT специалисти, над 200 на брой, които трябва да обработват данните от детекторите, за да получат резултатите. При нашето обучение наблегнаха именно на тази част от опитите, именно работата с обработка на информация.

Фокус: Благодаря за този разговор!

Жулиета НИКОЛОВА