Милена Сиракова, директор на БЧК – Варна: Инициативата наши доброволци да посещават децата, които ще останат в болница по Коледа, стана традиционна

Снимка - БМЧК

Директорът на Българския Червен кръст във Варна Милена Сиракова, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Госпожо Сиракова, младежите от Българския Червен кръст във Варна се включват в поредна благотворителна инициатива. Каква е тя и към кого е насочена?

Милена Сиракова: Инициативата стана традиционна. В навечерието на Коледните и Новогодишни празници, нашите доброволци от младежката организация посещават децата, които са настанени в детските отделения в болниците „Св. Марина“ и „Св. Анна“. Това са деца, здравословното състояние, на които не позволява да бъдат изписани преди празниците. Нашите младежи ги посещават, подаряват им плюшена играчка, с което искаме да ги поздравим за празниците. Но за да можем да им подарим тези плюшени играчки, през този уикенд беше организирана благотворителна кампания за продажба на картички, изработени от тях. Плюшените играчки ще бъдат закупени със средствата.

Фокус: На каква стойност се предлагат картичките? Или всеки може да даде каквато сума прецени?

Милена Сиракова: Всеки дава, каквато сума прецени. Има дарителница на Българския Червен кръст и паричките се пускат в тази дарителница.

Фокус: Играчките са едни и същи за всички деца, нали така?

Милена Сиракова: Да, едни и същи ще бъдат. Планираме да са коледни еленчета тази година.

Фокус: Как приемат тази инициатива самите дечица, които за съжаление, по време на празника е трябвало да останат в болница, вместо да бъдат в домовете си при семействата си?

Милена Сиракова: Харесва им инициативата, постига се коледният дух. Персоналът също винаги се отзовава в отделенията. Заедно с нашите доброволци съдействат, за да се раздадат играчките. Родителите, които са там заедно с децата си също приемат инициативата добре. Това е един жест към тези малки герои, които имат да се преборват с предизвикателствата по време на празниците.

Диана СТОЕВА